Røntgen thorax
Røntgen av lungene
Røntgen thorax er røntgenbilde av lungene, der man også avbilde hjertet, ribbein, hovedpulsåren og midtre del av brystet.
Henvisning og vurdering
For å få behandling i spesialisthelsetjenesten trenger du henvisning. Fastlegen er den som oftest henviser. I noen tilfeller kan annet helsepersonell henvise deg, for eksempel til bildeundersøkelser (MR, CT eller røntgen).
Når vi har mottatt henvisningen, vil du få svar på om du har rett til utredning og behandling i spesialisthelsetjenesten.
Bildediagnostisk avdeling/røntgen:
Henvisende lege skal:
Informere pasient om undersøkelsen og eventuelle komplikasjoner.
Fylle ut henvisningen korrekt:
- Hele personnummeret (11 siffer) må være utfylt for å kunne hente øvrige pasientdata direkte fra folkeregister/pasientregister.
- Velg riktig henvisende instans da dette har stor betydning for å sikre at svar sendes til rett adresse.
- Fyll inn akutt/hastegrad ved behov.
- Fyll inn eventuell smitte.
- Telefonnummer til henvisende lege.
- Telefonnummer til pasient.
- Aktuell problemstilling og eventuelle spesialundersøkelser skal velges eller skrives inn.
- Kreatininprøve skal foreligge ved alle CT undersøkelser, og ikke eldre enn 3 mnd.
- S-kreatinin spesielt når > 70 år, nyresvikt, diabetes mellitus, urinsyregikt eller nylig brukt nefrotoksiske medikamenter.
- Avklare mulige kontraindikasjoner og dokumentere dette på henvisningen; graviditet, amming, diabetes, nyresvikt, kontrast allergi og MR-kontraindikasjoner.
- Internt på sykehuset: bruddkontroller eller post.operative kontroller er ikke hastegrad akutt eller haster.
- Rekvirents fulle navn.
Pasienten gis time direkte fra bildeagnostisk avdeling/røntgen, med skriftlig beskjed om eventuelle forberedelser. Nødvendig kontrast/medikamenter sendes med innkallingen.
Kontrastmiddelundersøkelser og pasientsikkerhet
Kontrastmidler kan gi nyreskade og man ber derfor om at du som henviser kartlegger om din pasient har økt risiko for nyreskade.
S-kreatinin skal oppgis på pasienter som er i risikogruppen (over 70 år, nyresvikt, diabetes mellitus, urinsyregikt eller nylig brukt nefrotoksiske medikamenter) og som henvises til undersøkelser der det brukes invasiv røntgen- eller MR kontrast. Prøven kan ikke være mer enn tre måneder gammel.
Allergi/astma
Ved tidligere kontrastreaksjon, ved allergisk utløst astma og ved alvorlig allergi må indikasjon for undersøkelsen nøye vurderes og kontakt tas med Klinikk for bildediagnostikk. Slik kan vi på røntgen gjøre tiltak i forkant og forberede pasienten på dette til timen, slik at det ikke skaper unødig forsinkelse den aktuelle dagen.
Dersom pasienten har dårlige årer eller er vanskelig å stikke/ sette veneflon, er det ønskelig at dette også kommer frem i henvisningen. Spesielt dersom anestesihjelp må benyttes, eller UL.
Øyeblikkelig hjelp på vakt (kveld/natt/helg)
Ved vanlig røntgenundersøkelse som røntgen thorax og enkle skjelettundersøkelser sendes både elektronisk henvisning og en papirhenvisning med pasienten, dersom henvendelse er eksternt. Det vil si legevakt eller legekontor.
Internt på sykehuset ved CT, ultralyd, MR eller gjennomlysning skal henvisende lege ALLTID ta kontakt med vakthavende røntgenlege på telfon 906 31131 eller aktuelle røntgen lab. på dagtid.
De fleste spesialundersøkelser gjøres ikke som ø-hjelp på polikliniske pasienter eller uten konsultasjon med vakthavende røntgenlege.
Det må være kjent hvordan pasienten skal følges opp etter undersøkelsen.
Pasienten møter i ekspedisjonen på røntgen, Bilde diagnostisk avdeling, 2. etasje, Bodø sentrum.
Spesielle pasientgrupper:
Kvinner i fertil alder
Ved tvil om graviditet må dette avklares før undersøkelsesdagen.
Gravide
Indikasjon bør vurderes nøye. Ta kontakt med aktuell avdeling og gi beskjed.
Behov for tolk
Dersom tolk er nødvendig skal dette bestilles av rekvirent, og hvilket språk pasienten snakker. Tolk må kunne norsk eller godt engelsk. Tolk må ikke være gravid.
Allergi/astma
Ved tidligere kontrastreaksjon, ved allergisk utløst astma og ved alvorlig allergi må indikasjon for undersøkelsen nøye vurderes og kontakt tas med Klinikk for bildediagnostikk.
Nedsatt nyrefunksjon/behandlet for nyresykdom/bruk av nefrotoksiske medikamenter
Ved undersøkelse med kontrast intravaskulært skal eGFR oppgis hos risikopasienter. Hydrering iverksettes ved lav eGFR. Ansvarlig for tiltak er henvisende lege.
Diabetes
Dersom pasienten er henvist til CT, MR eller Angio og inervensjons undersøkelse hvor kontrastmiddel skal brukes, og bruker medikamenter for å regulere blodsukkeret, skal pasienten seponere dette i 48 timer etter undersøkelsen.
Medikamenter dette gjelder er:
Metformin, Glucophage, Avandament, Janumet, Competact, Eucreas, Jentadueto, Komboglyze, Xiduo.
For å kunne begynne på medikamentet igjen, må pasienten ha tatt en ny Kreatinin prøve. Oppfølgingen av dette gjøres hos fastlegen. Dersom pasienten ikke kan være dette foruten, må det gjøres andre tiltak hos fastlege.
Kreatinin skal oppgis der kontrast gis intravaskulært og nødvendig for undersøkelsen.
Urolige og spesielt dårlige pasienter
Trenger ofte følge og tilsyn fra henvisende avdeling. Premedikasjon/narkose må eventuelt vurderes.
Ventetid
Henvisninger til CT, MR, UL, Angio/ intervensjon, gjennomlysning og nukleærmedisin inkludert PET prioriteres av klinikkens overleger ut fra de kliniske opplysningene/ problemstillingene i henvisningen.
Ventetid for henvisninger uten prioritet finnes på Helsenorge.no.
Før
Før undersøkelsen blir du bedt om å kle av deg på overkroppen og fjerne smykker.
Brystholder må tas av, men du kan eventuelt ha på en enkel, ettersittende trøye uten mønster, pynt, markerte sømmer eller knapper. Langt hår må settes opp eller samles på hodet.
Før undersøkelsen blir du bedt om å kle av deg på overkroppen og fjerne smykker.
Brystholder må tas av, men du kan eventuelt ha på en enkel, ettersittende trøye uten mønster, pynt, markerte sømmer eller knapper. Langt hår må settes opp eller samles på hodet.
Under
Som regel blir det tatt to bilder, fortrinnsvis stående. Du blir bedt om å trekke pusten dypt inn og holde pusten mens bildet blir tatt. Du må stå helt stille. Ved enkelte problemstillinger kan det være aktuelt å ta tilleggsbilder.
Undersøkelsen tar ett par minutter og er helt smertefri.
Som regel blir det tatt to bilder, fortrinnsvis stående. Du blir bedt om å trekke pusten dypt inn og holde pusten mens bildet blir tatt. Du må stå helt stille. Ved enkelte problemstillinger kan det være aktuelt å ta tilleggsbilder.
Undersøkelsen tar ett par minutter og er helt smertefri.
Etter
Bildene blir beskrevet av en røntgenlege og resultatet sendes henvisende lege.
Bildene blir beskrevet av en røntgenlege og resultatet sendes henvisende lege.
Kontakt
-
Kontakt Røntgen, Bodø
Oppmøtested
Gå inn hovedinngangen, og ta trapp eller heis opp til 2. etasje. Vi holder til i den gamle høyblokka (A).
Bodø, sentrum
Parkveien 95
8005 Bodø
Transport
Parkeringen i Bodø sentrum er avgiftsbelagt i disse tidsrommene:
- Mandag-fredag: kl. 08.00–17.00
- Lørdag. kl. 08.00–15.00
- Søndag: gratis
Parkering kan også foretas med EasyPark-appen, kode 8149.
Praktisk informasjon
Du finner Sykehusapoteket i fløy G, til venstre når du kommer inn hovedinngangen.
Åpningstider:Mandag-fredag: 08:00-16:00.Helger og helligdager: Stengt.
Telefon 77 78 19 00Biblioteket har plassering i fløy H01, samlokalisert med Lærings- og mestringssenteret.Biblioteket er betjent mandag til torsdag kl. 10.00-14.00.Hoveddelen av bibliotekfilialens samling er medisinsk faglitteratur om somatiske lidelser og pensumlitteratur for helsefaglige utdanninger. En egen samling med tilpasset litteratur beregnet på pasienter og pårørende finnes også. Det tilbys litteratursøk for ansatte/studenter, fjernlån fra andre bibliotek, lesesalsplasser og kunde-PC.Kontaktinformasjon: somatikkbibliotek@nlsh.noVis hensyn når du tar bilder, filmer eller gjør lydopptak når du er på sykehuset eller ved et av våre behandlingssteder. Pasienter og pårørende som filmes eller fotograferes skal gi sitt samtykke. Det er ulovlig å spre bilder, lydopptak eller film av medpasienter og ansatte uten samtykke.
Helsepersonell har taushetsplikt. Det betyr at de har plikt til å aktivt hindre at andre får kjennskap til opplysninger om pasienten de har ansvar for. Respekter derfor hvis de ber deg om å slutte å fotografere eller filme.PS! Hvis du ønsker å slette noe du har lagt ut på internett så kan du få hjelp til det på slettmeg.no
Som pasient har du mange rettigheter. Disse rettighetene er i hovedsak regulert av pasientrettighetsloven som skal sikre at pasienter og brukere får lik tilgang på helse- og omsorgtjenester
Nordlandssykehuset Bodø har egen frisør lokalisert i N-fløya, ikke langt fra Apoteket. Ta til venstre ved informasjonsskranken.
Åpningstider:- Mandag, onsdag, torsdag, fredag: 08:00-16.00
- Tirsdag: 10:00-18:00
Ønsker du å gi en gave eller donasjon til en klinikk eller avdeling? Les mer om hvordan dette kan gjøres
Panorama kafè er i 9. etasje og tilbyr blant annet salatbar, baguetter, suppe, kaker og varm/kald drikke. Vi tør påstå at du finner byens beste lunsjutsikt her!
Åpningstider:
- Mandag-fredag: 08.30-17.00
- Lørdag-søndag: stengt
Narvesen ligger i 1. etasje, til venstre når du kommer inn hovedinngangen.
Åpningstider:
- Mandag-fredag: 07.00-21.00
- Lørdag: 09.00-20.00
- Søndag: 10.00-20.00
Sykehusprestene er ordinerte prester i Den norske kirke og de har videreutdanning for det spesielle arbeidet i helsesektoren. De er utdannet til å være samtalepartnere, og kan møte det enkelte menneske med støtte, veiledning eller sjelesorg, eller bare være til stede og dele stillheten. Samtalen vil alltid foregå på premissene til den som søker kontakt.
Det er satt opp en røykebu på parkeringsplassen ved hovedinngangen. Ut over dette er det ikke tillatt å røyke på sykehusets område.
Det er ønskelig at du benytter selvinnsjekk ved poliklinisk time når du ankommer sykehuset. Det står innsjekksautomater ved hovedinngangen og ved enkelte steder i alle etasjene.
Her bruker du fødselsdato og etternavn for registrering.
Betaling
Du kan betale ved de samme innsjekkingsautomatene. Har du flere timeavtaler i løpet av samme dag, behøver du kun gå i automaten etter siste gjennomførte time. Vi vil da samle eventuelle beløp, slik at du kun behøver å betale en gang. Regn med noen ekstra minutter før oppgjøret blir klart i automaten.
Dersom du av ulike grunner ikke ønsker å betale på automaten, kan du henvende deg til vår ekspedisjon i 1. etasje.
Betalingsløsningen er foreløpig ikke tilgjengelig ved radiologiske besøk.
Har du behov for assistanse til selvinnsjekk eller betaling, ta kontakt med pasientvert eller personalet i ekspedisjonen så vil de kunne hjelpe deg.Vi har trådløst nett på alle våre lokasjoner.Gjestenettet får man tilgang til via brukernavn og passord. For å få denne tilgangen trenger man et dagspass som pasienter kan få fra resepsjonen eller avdelingen man er innlagt på.
Zefyr hotell er lokalisert ved sykehuset i sentrum og har inngang fra Biskop Kroghs gate 21. Det er også gjennomgang fra sykehuset via hovedinngangen i Parkveien. Hotellet er døgnåpent, og det er alltid noen som tar i mot deg i resepsjonen når du kommer.
Telefon: 75 50 06 20
E-post: zefyr@norlandia.com
Les mer og se bilder fra Zefyr hotel
Parkering: Hotellets gjester kan parkere på egne merkede parkeringsplasser under oppholdet. OBS! Husk å hente parkeringsbevis i resepsjonen. I tillegg finnes det godt med parkeringsplasser mot betaling på sykehusets parkeringsplass, og på kommunale plasser rundt hotellet.
Om hotellet: Pasienter som bor på Zefyr må være friske nok til å klare seg selv. Det er avdelingen som har det medisinske ansvaret for behandlingen din ved sykehuset, som avgjør om du kan bo på hotellet, eller må være innlagt på avdelingen.
Alle rommene har minst to senger, eget bad, kjøleskap og TV på rommet. Trådløst internett er gratis for hotellets gjester. Frokost er inkludert i romprisen. Lunsj, middag og kveldsmat er til salgs i hotellets restaurant for de som ikke har alle måltider inkludert.Det finnes også et enklere mattilbud, samt kioskvarer, til salgs i hotellets resepsjon hele døgnet. Det er TV og trådløst internett på alle rom.
Pasienthotellet eies av Nordlandssykehuset HF og driftes av Norlandia. Resepsjonen er bemannet med en sykepleier døgnet rundt. Denne personen kan være behjelpelig med råd og informasjon.
-
Kontakt Røntgen, Lofoten
Oppmøtested
Røntgen er i 1. etg. Meld deg i ekspedisjonen ved hovedinngangen. Svarte «fotspor» leder til røntgenavdelingen.
Lofoten, Gravdal
Sykehusbakken 23
8372 Gravdal
Transport
Det er gratis parkering for pasienter ved alle våre sykehus og enheter.
Praktisk informasjon
Vis hensyn når du tar bilder, filmer eller gjør lydopptak når du er på sykehuset eller ved et av våre behandlingssteder. Pasienter og pårørende som filmes eller fotograferes skal gi sitt samtykke. Det er ulovlig å spre bilder, lydopptak eller film av medpasienter og ansatte uten samtykke.
Helsepersonell har taushetsplikt. Det betyr at de har plikt til å aktivt hindre at andre får kjennskap til opplysninger om pasienten de har ansvar for. Respekter derfor hvis de ber deg om å slutte å fotografere eller filme.PS! Hvis du ønsker å slette noe du har lagt ut på internett så kan du få hjelp til det på slettmeg.no
Som pasient har du mange rettigheter. Disse rettighetene er i hovedsak regulert av pasientrettighetsloven som skal sikre at pasienter og brukere får lik tilgang på helse- og omsorgtjenester
Ønsker du å gi en gave eller donasjon til en klinikk eller avdeling? Les mer om hvordan dette kan gjøres
Kantinen ligger i første etasje, til høyre ved hovedinngangen.Åpningstider:- Fra 07.30-14.00 på hverdager.
- Stengt helg og høytider.
Vi har trådløst nett på alle våre lokasjoner.Gjestenettet får man tilgang til via brukernavn og passord. For å få denne tilgangen trenger man et dagspass som pasienter kan få fra resepsjonen eller avdelingen man er innlagt på.
-
Kontakt Røntgen, Vesterålen
Oppmøtested
H-fløy, 1. etasje
Vesterålen, Stokmarknes
Ivar Bergsmoes gate 3
8450 Stokmarknes
Praktisk informasjon
Vis hensyn når du tar bilder, filmer eller gjør lydopptak når du er på sykehuset eller ved et av våre behandlingssteder. Pasienter og pårørende som filmes eller fotograferes skal gi sitt samtykke. Det er ulovlig å spre bilder, lydopptak eller film av medpasienter og ansatte uten samtykke.
Helsepersonell har taushetsplikt. Det betyr at de har plikt til å aktivt hindre at andre får kjennskap til opplysninger om pasienten de har ansvar for. Respekter derfor hvis de ber deg om å slutte å fotografere eller filme.PS! Hvis du ønsker å slette noe du har lagt ut på internett så kan du få hjelp til det på slettmeg.no
Som pasient har du mange rettigheter. Disse rettighetene er i hovedsak regulert av pasientrettighetsloven som skal sikre at pasienter og brukere får lik tilgang på helse- og omsorgtjenester
Ønsker du å gi en gave eller donasjon til en klinikk eller avdeling? Les mer om hvordan dette kan gjøres
Kantinen ved Nordlandssykehuset Vesterålen på Stokmarknes ligger ved hovedinngangen.
Åpningstider:
- Mandag-fredag: 08.00-15.30
- Helger/helligdager: stengt
Telefon: 75 42 41 97
Kantinen selger påsmurt brødmat, middag, kaker og varm/kald drikke.
Pasienthotellet er et tilbud til innlagte pasienter, pasienter til poliklinisk behandling og ledsagere/pårørende.
Det er felles postmottak for hele Nordlandssykehuset.
Nordlandssykehuset HF
Navn/avdeling/enhet
Postboks 1480
8092 BodøVi har trådløst nett på alle våre lokasjoner.Gjestenettet får man tilgang til via brukernavn og passord. For å få denne tilgangen trenger man et dagspass som pasienter kan få fra resepsjonen eller avdelingen man er innlagt på.