Etter endt kartlegging og utredning vil du og din behandler utforme en behandlingsplan. Dette danner grunnlaget for behandlingsforløpet og vil evalueres underveis. Behandlingsplanen inneholder dine ønsker, behov, målsetning og hvilken behandlingsmetode som skal benyttes. Det er store individuelle forskjeller i hvilken behandlingsmetode som er rett for hver enkelt pasient, og dette vil kunne kartlegges sammen med din henviser og etter hvert din behandler i TSB. Har du gode eller dårlige erfaringer med noen av behandlingsmetodene er det viktig at du forteller om dette slik at nytten av behandlingen blir størst mulig.
Det er et krav om at man i spesialisthelsetjenesten skal benytte evidensbaserte metoder.
Behandlingsmetoder som inngår i behandlingen:
Motiverende intervju (MI)
Motiverende intervju (MI) baserer seg på kunnskapen om hvordan en persons motivasjon for å endre seg kan øke gjennom samtale med en hjelper, selv når personen har motstridende tanker knyttet til egen atferdsendring.
-
Før
Det kan være lurt å tenke gjennom hva du vil ha som mål for behandlingen. Allerede når du blir henvist kan du tenke over hva du ønsker hjelp til å endre, og kanskje kan du starte med noen små endringer i ventetiden.
-
Under
Når mennesker vurderer å gjøre en viktig endring i livet sitt er det helt vanlig å ha flere og motstridende meninger eller oppfatninger om situasjonen og endringsbehovet/-ønsket. Du har gjerne gode argumenter både for og mot den endringen du vurderer. Ved motiverende intervju møter du en trygg og anerkjennende samtalepartner som sammen med deg kan utforske situasjonen din og vise deg hvorfor en endring er viktig for deg.
Bruk av MI i behandlingen øker sjansen for at du følger dine egne målsetninger med behandlingen og kan være en viktig bidragsyter til at du blir værende i og fullfører behandlingen. Det er dine tanker og følelser som står i sentrum.
Over de siste tiårene har det vært forsket mye på MI, og resultatene viser at det er en god tilnærming til arbeid med ulike typer endring.
MI-samtaler kan foregå både ved avtaler på en poliklinikk og ved innleggelse i døgnbehandling. MI kan brukes både i individuelle pasientsamtaler og i par/familie-samtaler eller i gruppeterapi. MI kan også kombineres med andre former for samtaleterapi eller behandling.
MI kan gis i en enkeltstående samtale, eller det kan inngå som en del av oppfølgingen over tid. På Helsedirektoratets nettsider finner du mer informasjon om hva Motiverende intervju (MI) er og hva det kan brukes til.
På Helsedirektoratets nettsider finner du mer informasjon om hva Motiverende intervju (MI) er og hva det kan brukes til.
-
Etter
Det er viktig at du bruker det du har lært i behandlingen. Strategier for å hindre tilbakefall vil også være tema i slutten av en terapi.
Gå til
Motiverende intervju (MI)
Mindfulness i rusbehandlingen
Mange pasienter har problemer med å være tilstede i det som skjer her og nå. Mindfulness-basert kognitiv terapi (MBCT) er en metode som er utviklet for å hjelpe mennesker som lider av gjentatte depresjoner og kronisk nedstemthet. Metoden kombinerer kognitiv terapi med meditasjon og annen oppmerksomhetstrening.
-
Før
Det kan være lurt å begynne å tenke over mål for behandling og hva du ønsker hjelp til allerede når du søkes inn til behandling. Klarer du å gjøre noen små endringer i ventetiden er det verdifullt.
-
Under
Ved bruk av mindfulness i rusbehandling vil du bli gitt hjemmeoppgaver som du blir oppfordret til å gjøre til neste time.
-
Etter
Det er viktig at du bruker det du har lært i behandling. Strategier for å hindre tilbakefall vil også være tema i slutten av en terapi.
Gå til
Mindfulness i rusbehandlingen
Behandlingen eller undersøkelsen gjøres flere steder
Varighet og omfang er individuelt tilpasset og varieres ut i fra hva du selv ønsker og er i behov for. For noen er det tilstrekkelig med et relativt kort forløp, mens andre er i behov for behandling og støtte over lengre tid.Den optimale behandlingsslutt er planlagt og skjer i samarbeid mellom deg og din behandler. Behandlingen bør evalueres ved avslutning. Utgangspunktet bør være behandlingsplan og målet med behandlingen.
De psykososiale aspektene i behandlingen er også viktig, og du vil under forløpet få tilbud om hjelp til å håndtere de ulike problemene du måtte ha, familiesamtaler/ oppfølging av pårørende, oversikt over økonomi, bosituasjon og liknende.
Mange med langvarig rusmiddelproblematikk sliter med sykdom og smerter. Behandler vil kunne hjelpe deg med å sette i gang behandling, henvise til sykehus, samarbeide med fastlege/ kommunale tjenester og å iverksette tiltak for å redusere fysisk ubehag i framtiden.