Vi anbefaler at du alltid bruker siste versjon av nettleseren din.

Skabbehandling

Skabb er en midd som legger egg og lager små ganger i det øverste hudlaget. Tilstanden er ufarlig, men gir et hudutslett som klør kraftig. Skabb forsvinner ikke av seg selv og skal alltid behandles. Barn under to måneder, gravide og ammende skal behandles i samråd med lege.

Skabb er et sterkt kløende hudutslett som skyldes skabbmidd. Kløen er ofte verre om natten og når du er varm. Skabb forsvinner ikke av seg selv, og skal alltid behandles.

Les mer på helsenorge.no

Skabb kan smitte ved direkte hudkontakt, seksuell kontakt og i noen tilfeller via tekstiler. Midden trives best i et varmt miljø, for eksempel i en seng.

Det vanligste symptomet er sterk kløe. For de fleste blir kløen verre om kvelden og natten. Kløen starter som regel 4-5 uker etter smitte. En kan ikke se selve skabbmidden uten mikroskop. De fleste som har skabb får et rødt utslett, oftest mellom fingrene, på håndleddene, albuene, rundt midjen, på lårene og kjønnsorganene.

Ved mistanke om skabb bør du kontakte lege. Alle dine nærkontakter bør behandles samtidig med deg, selv om de ikke klør. Som nærkontakt regnes alle i husstanden og andre du har delt seng, håndkle og liknende med. I tillegg til egenbehandling, bør du gjøre tiltak i hjemmet for å hindre ny smitte.

Slik gjennomfører du behandling mot skabb

Skabb forsvinner ikke av seg selv, og skal alltid behandles. Behandling av gravide, ammende og barn under to år bør gjøres i samråd med lege. Informasjonsskrivet beskriver hvem du skal varsle og informere, hvilke legemidler som er tilgjengelig, steg-for-steg informasjon om hvordan behandlingen gjennomføres, hva du skal gjøre etter behandling og hva du gjør dersom behandlingen ikke virker. Informasjonen finnes på flere språk.

Les mer om behandling av skabb på fhi.no
En hvit bolle og en hvit bolle

Henvisning og vurdering

For å få behandling i spesialisthelsetjenesten trenger du henvisning. Fastlegen er den som oftest henviser. I noen tilfeller kan annet helsepersonell henvise deg, for eksempel til bildeundersøkelser (MR, CT eller røntgen).

Når vi har mottatt henvisningen, vil du få svar på om du har rett til utredning og behandling i spesialisthelsetjenesten. 

Les mer på helsenorge.no

Før

Det er lurt å planlegge behandlingen godt og sette av tid til det du må gjøre hjemme for å hindre smitte på nytt.

Må nærkontakter behandles?

Personer du har nærkontakt med bør behandles, selv om de ikke klør. Alle i husstanden bør ta behandling samtidig. Dette gjelder også hvis du bor i kollektiv.

Hva skal gjøres i hjemmet?

Skabb dør etter 6 døgn uten kontakt med hud, men også om den blir utsatt for svært høy temperatur. Her er råd for å hindre smitte på nytt:

  • Vask alt av klær, håndklær, sengetøy, kosedyr, pledd, dyner og puter du har vært i kontakt med de siste 7 dagene på 60 grader. Tekstiler som ikke tåler vask på 60 grader skal legges vekk (gjerne i tett plastpose) i 7 dager i romtemperatur.
  • Ta mobildekselet av mobilen og legg det bort i 7 dager.
  • Sko som har vært i bruk den siste uken setter du bort i 7 dager. Husk at dette også gjelder for sport- og arbeidssko.
  • Støvsug seng og madrass som et minimum. Snu overmadrassen eller dekk madrassen med plast. Alternativt kan du la være å bruke madrassen i 7 dager.
  • Sofa, kontorstol og bilsete skal støvsuges grundig eller dekkes med plast. Alternativt kan du la tekstilmøbler stå ubrukt i 7 dager.
  • Frysing av klær, tekstiler og sko kan vurderes, men effekten av frysing avhenger av temperatur, tid og hvor tettpakket tingene som skal fryses er. For at skabbmidden skal dø må gjenstandene være gjennomfrosset i 24 timer ved lav temperatur (-18 grader), og tingene må ikke være for tett pakket.


Under

Se fremgangsmåten for det legemiddelet din lege har vurdert som best egnet for deg.

Følg prosedyren under punktvis. Denne gjelder for behandling med Permetrin, Tenutex og Benzylbenzoat.

Permetrin krem får du kjøpt reseptfritt på apoteket. Tenutex liniment/emulsion er reseptbelagt. Barn over 2 måneder kan bruke begge preparatene, men Tenutex svir og kan være vanskelig å bruke på små barn. Gravide kan bruke Permetrin krem. Gravide skal bare bruke Tenutex i samråd med lege.

Gjenta behandlingen med Permetrinkrem eller Tenutex etter 7 dager. 

Du får kjøpt «Benzylbenzoat» liniment reseptfritt på apoteket. Barn kan bruke Benzylbenzoat, men behandlingen egner seg dårlig på grunn av svie. Gravide skal kun bruke Benzylbenzoat i samråd med lege. Vær oppmerksom på at Benzylbenzoat har en sterk lukt.

Smøringen skal gjentas 2 ganger med Benzylbenzoat, med en tørketid på 10 minutter mellom hver smøring. Du må ha nok liniment til å dekke hele kroppen. Det kan være behov for å bruke flere flasker per person, avhengig av hårvekst og størrelse på kroppen. Du trenger også ekstra liniment til «ettersmøring» ved toalettbesøk og håndvask.

Gjenta behandlingen med Benzylbenzoat etter 7 dager. Følg samme prosedyre.

Dersom legen har bestemt at du har behov for behandling med Ivermektin tabletter i tillegg behandling med krem eller liniment, skal du følge prosedyren for lokalbehandlingen du har fått anbefalt (krem/liniment).

Ta Ivermektin tabletter samtidig som behandling med krem eller liniment. Du skal ikke spise to timer før og to timer etter inntak av tablettene. Du kan drikke vann. Gjenta både lokalbehandling og tablettbehandling etter 7 dager. Følg samme prosedyre.

  • Klipp og rengjør neglene.
  • Dusj og tørk deg godt. Tørk hår og hodebunn med hårføner.
  • Smør et tynt lag krem/liniment over hele kroppen, fra hårfeste/kjeveranden og nedover. På barn under 3 år skal også hodebunnen smøres. Smør også hodebunnen til eldre barn og voksne dersom det er tydelig tegn på skabbangrep der. Beregn ekstra krem til hodebunnen dersom du har mye hår. Husk å smøre nøye mellom fingre og tær, under negler, i armhulene, inni alle kroker i ørene, bak ørene, på ryggen, i navlen, på brystvortene, på kjønnsorganene og rundt endetarmsåpningen (anus).
  • Hos menn: Smør under forhud og på glans penis. Tenutex og Benzylbenzoat kan gi sterk svie på glans penis. Det er derfor anbefalt å bruke Permetrin krem her.
  • Hos kvinner: Smør alle områder med hårvekst i underlivet, også mellom de ytre kjønnsleppene. Du skal ikke smøre på slimhinner.
  • Du må ha nok krem/liniment til å dekke hele kroppen. Det kan være behov for å bruke flere tuber per person, avhengig av hårvekst og størrelse på kroppen. Du trenger også ekstra krem til «ettersmøring» ved toalettbesøk og håndvask.
  • Etter du har smurt deg inn tar du på deg rent undertøy/nattøy og du skal ha på deg dette tøyet i 24 timer.
  • Bruk gjerne bomullshansker hele tiden under disse 24 timene. Du skal aller helst unngå håndvask. Du kan bruke engangshansker eller ta plasthansker over bomullshanskene ved toalettbesøk og håndvask.
  • Dersom du MÅ vaske hendene i løpet av behandlingen, må hendene smøres inn på nytt. 
  • Etter 24 timer skal du dusje eller bade og du bytter tøy og sengetøy.

Etter

Kan jeg være sikker på at jeg ikke lenger har skabb?

Det er vanlig å klø i flere uker, selv om behandlingen har vært effektiv. Dersom du klør mye etter avsluttet behandling, kan du dusje med olje og bruke en fuktighetskrem. Du kan også bruke en svak kortisonsalve som finnes reseptfritt på apotek. Dersom du mistenker at du ikke har blitt frisk, må du oppsøke lege på nytt.

Har du spørsmål kontakt fastlegen din eller les mer om skabb på Folkehelseinstituttet sine nettsider.

Kontakt

Bodø, sentrum Hud poliklinikk

Kontakt Hud poliklinikk

Oppmøtested

Fjerde etasje i K-fløya (K4).
En bygning med et skilt på forsiden

Bodø, sentrum

Parkveien 95

8005 Bodø

Transport

Parkeringen i Bodø sentrum er avgiftsbelagt i disse tidsrommene: 

  • Mandag-fredag: kl. 08.00–17.00
  • Lørdag. kl. 08.00–15.00
  • Søndag: gratis

Parkering kan også foretas med EasyPark-appen, kode 8149.

Kart over bygg og parkering

 

Praktisk informasjon

​Hvis du må endre tidspunkt for timen, kan du be om ny tid på helsenorge.no​. Her finner du også informasjon om pasientjournalen din, henvsiningsstatus og andre tjenester. 

For endring/avbestilling av poliklinisk time kan du også ringe Timeservice,  75 57 10 00. Telefontid: 08.00-15.30.

Du finner Sykehusapoteket i fløy G, til venstre når du kommer inn hovedinngangen. 


Åpningstider: 

Mandag-fredag: 08:00-16:00.
Helger og helligdager: Stengt.

Telefon 77 78 19 00

Biblioteket har plassering i fløy H01, samlokalisert med Lærings- og mestringssenteret.

Biblioteket er betjent mandag til torsdag kl. 10.00-14.00​.
 
Hoveddelen av bibliotekfilialens samling er medisinsk faglitteratur om somatiske lidelser og pensumlitteratur for helsefaglige utdanninger. En egen samling med tilpasset litteratur beregnet på pasienter og pårørende finnes også. Det tilbys litteratursøk for ansatte/studenter, fjernlån fra andre bibliotek, lesesalsplasser og kunde-PC.
 
Kontaktinformasjon:  somatikkbibliotek@nlsh.no

Vis hensyn når du tar bilder, filmer eller gjør lydopptak når du er på sykehuset eller ved et av våre behandlingssteder. ​Pasienter og pårørende som filmes eller fotograferes skal gi sitt samtykke. Det er ulovlig å spre bilder, lydopptak eller film av medpasienter og ansatte uten samtykke.  

Helsepersonell har taushetsplikt. Det betyr at de har plikt til å aktivt hindre at andre får kjennskap til opplysninger om pasienten de har ansvar for. Respekter derfor hvis de ber deg om å slutte å fotografere eller filme.  

PS! Hvis du ønsker å slette noe du har lagt ut på internett så kan du få hjelp til det på slettmeg.no

​Som pasient har du mange rettigheter. Disse rettighetene er i hovedsak regulert av pasientrettighetsloven som skal sikre at pasienter og brukere får lik tilgang på helse- og omsorgtjenester  

Les mer om pasientrettigheter

Nordlandssykehuset Bodø har egen frisør lokalisert i N-fløya, ikke langt fra Apoteket. Ta til venstre ved informasjonsskranken.

Åpningstider:
  • Mandag, onsdag, torsdag, fredag: 08:00-16.00 
  • Tirsdag: 10:00-18:00 

Ønsker du å gi en gave eller donasjon til en klinikk eller avdeling? Les mer om hvordan dette kan gjøres​​​​

Panorama kafè er i 9. etasje og tilbyr blant annet salatbar, baguetter, suppe, kaker og varm/kald drikke. Vi tør påstå at du finner byens beste lunsjutsikt her!

Åpningstider:

  • Mandag-fredag: 08.30-17.00
  • Lørdag-søndag: stengt

For meny, se egen side

Narvesen ligger i 1. etasje, til venstre når du kommer inn hovedinngangen. 

Åpningstider: 

  • Mandag-fredag: 07.00-21.00
  • Lørdag: 09.00-20.00
  • Søndag: 10.00-20.00

Sykehusprestene er ordinerte prester i Den norske kirke og de har videreutdanning for det spesielle arbeidet i  helsesektoren. De er utdannet til å være samtalepartnere, og kan møte det enkelte menneske med støtte, veiledning eller sjelesorg, eller bare være til stede og dele stillheten. Samtalen vil alltid foregå på premissene til den som søker kontakt.

Les mer om preste- og samtaletjenesten

​​Det er satt opp en røykebu på parkeringsplassen ved hovedinngangen. Ut over dette er det ikke tillatt å røyke på sykehusets område.

Det er ønskelig at du benytter selvinnsjekk ved poliklinisk time når du ankommer sykehuset. Det står innsjekksautomater ved hovedinngangen og ved enkelte steder i alle etasjene. 

Her bruker du fødselsdato og etternavn for registrering.

Betaling

Du kan betale ved de samme innsjekkingsautomatene. Har du flere timeavtaler i løpet av samme dag, behøver du kun gå i automaten etter siste gjennomførte time. Vi vil da samle eventuelle beløp, slik at du kun behøver å betale en gang. Regn med noen ekstra minutter før oppgjøret blir klart i automaten.

Dersom du av ulike grunner ikke ønsker å betale på automaten, kan du henvende deg til vår ekspedisjon i 1. etasje. 

Betalingsløsningen er foreløpig ikke tilgjengelig ved radiologiske besøk.
 
Har du behov for assistanse til selvinnsjekk eller betaling, ta kontakt med pasientvert eller personalet i ekspedisjonen så vil de kunne hjelpe deg. 

Vi har trådløst nett på alle våre lokasjoner.

Gjestenettet får man tilgang til via brukernavn og passord. For å få denne tilgangen trenger man et dagspass som pasienter kan få fra resepsjonen eller avdelingen man er innlagt på. 

Zefyr hotell er lokalisert ved sykehuset i sentrum og har inngang fra Biskop Kroghs gate 21. Det er også gjennomgang fra sykehuset via hovedinngangen i Parkveien. Hotellet er døgnåpent, og det er alltid noen som tar i mot deg i resepsjonen når du kommer.

Telefon: 75 50 06 20

E-post: 

Les mer og se bilder fra Zefyr hotel

Parkering: Hotellets gjester kan parkere på egne merkede parkeringsplasser under oppholdet. OBS! Husk å hente parkeringsbevis i resepsjonen. I tillegg finnes det godt med parkeringsplasser mot betaling på sykehusets parkeringsplass, og på kommunale plasser rundt hotellet.

Om hotellet: Pasienter som bor på Zefyr må være friske nok til å klare seg selv. Det er avdelingen som har det medisinske ansvaret for behandlingen din ved sykehuset, som avgjør om du kan bo på hotellet, eller må være innlagt på avdelingen.

Alle rommene har minst to senger, eget bad, kjøleskap og TV på rommet. Trådløst internett er gratis for hotellets gjester. Frokost er inkludert i romprisen. Lunsj, middag og kveldsmat er til salgs i hotellets restaurant for de som ikke har alle måltider inkludert.

Det finnes også et enklere mattilbud, samt kioskvarer, til salgs i hotellets resepsjon hele døgnet. Det er TV og trådløst internett på alle rom.

Pasienthotellet eies av Nordlandssykehuset HF og driftes av Norlandia. Resepsjonen er bemannet med en sykepleier døgnet rundt. Denne personen kan være behjelpelig med råd og informasjon.