Barneklinikken

Skoliose hos barn - korsettbehandling, Bodø

Ved moderat ryggskjevhet kan det være aktuelt med korsettbehandling av ryggen.

Innledning

Hos noen barn kan korsettbehandling hindre forverring av ryggskjevheten, mens hos andre er målet med korsett å gi støtte og stabilitet til ryggen.

Illustrasjon av skoliosebehandling

Illustrasjonsfoto fysioterapi av barn med skoliose. Foto: Oslo universitetssykehus/Shutterstock

Henvisning og vurdering

Ved mistanke om skjevhet i ryggen kan egen lege kontaktes. Barn under 10 år som har fått diagnostisert skjevhet i ryggen skal henvises til vurdering ved Oslo universitetssykehus, Rikshospitalet. Dette sykehuset har nasjonal behandlingstjeneste for dette.

Videre oppfølging og behandling skjer i utgangspunktet ved Oslo universitetssykehus, Rikshospitalet. Enkelte pasienter kan i samråd med Rikshospitalet følges opp ved eget sykehus.

Henvisninger til Oslo universitetssykehus sendes til henvisningsmottaket

Vi oppfordrer til å leve familie- og hverdagslivet så normalt som mulig i ventetiden frem til henvisningen er behandlet og barnet har fått time til vurdering og behandling på sykehuset.

Helsepersonell

Sjekkliste for henvisning - fastlege eller annen helsetjeneste henviser til utredning

Helsepersonell

fastlege eller annen helsetjeneste henviser til utredning

Før

En ortopediingeniør tar mål av barnet og tilpasser korsettet i samarbeid med lege. Barnet må komme tilbake to uker senere for videre tilpassing på dagtid i fire dager. Barn som kommer langveis fra får overnatte sammen med forelder på pasienthotellet. Fysioterapeut vil informere om aktivitet ved bruk av korsett.

Under

Det er vanlig at korsettet er litt ubehagelig i starten til man er vant med å bruke det. Noen barn kan oppleve ubehag etter måltider, dette er vanligvis den første perioden etter oppstart med korsett.

Etter

Det er vanlig at korsettet er litt ubehagelig i starten til man er vant med å bruke det, og noen barn opplever ubehag etter måltider. Dette er vanligvis den første perioden etter oppstart med korsett.

Pasienten må vanligvis til regelmessige røntgenundersøkelser og kontroll. Ved korsettbruk er det vanlig med kontroll hos lege med røntgenundersøkelse hver 6. måned. I forkant av kontrollene er det viktig at barnet tar korsettet sitt av kvelden før og sover uten slik at ryggskjevheten kan måles riktig uten korsett.

Fysioterapeuten informerer om aktivitet ved bruk av korsett. Det er et eget opplegg for barn med fysioterapiøvelser ved korsettbruk:

Les mer om Skoliose hos barn - fysioterapi ved korsettbehandling, Bodø

Skoliose hos barn - fysioterapi ved korsettbehandling, Bodø

Korsettbehandling er et tilbud til barn som ikke er utvokst, der ryggskjevheten (skoliosen) øker, og måler mellom 20 – 35 grader.

Korsettet hindrer videre utvikling av skoliosen, men virker generelt ikke korrigerende på ryggskjevheten. I gjennomsnitt brukes korsettet i vel 2 år, men dette kan variere.

Hvor lenge korsettet må brukes er avhengig av hvor mye barnet har igjen å vokse når skoliosen oppdages, og hvor stor skjevheten er. Behandlingen avsluttes når barnet er ferdig utvokst. Avvikling av korsettet bestemmes av legen, etter vurdering blant annet på bakgrunn av røntgenbilder.

Fysioterapibehandlingen vil dreie seg om hvilke forholdsregler som må tas, og tips og råd for bruk av korsettet. Målet med behandlingen er at barnet skal føle seg tryggere på egen situasjon mens det bruker korsettet.

  1. Før

    Behandling med fysioterapi krever ingen forberedelser.

  2. Under

    Fysioterapeuten vil snakke med barn og foresatte om bruk av korsettet, og om øvelser som skal gjøres daglig for å unngå muskelplager underveis i behandlingen.

    Aktivitet

    Barnet skal være i så normal aktivitet som mulig selv om det bruker korsett. Korsettet skal brukes minst 23 timer i døgnet for at behandlingen skal være optimal. Fysisk aktivitet skal, der det er mulig, utføres med korsettet på, men om korsettet er til hinder for aktiviteten tas det av. Det er svært viktig å være fysisk aktiv i korsettperioden. Slik opprettholder barnet god muskulær funksjon. Det viktigste er at barnet finner aktiviteter de trives med, og fortsetter i disse. Det er ingen aktiviteter som frarådes.

    Pust

    Korsettet er stramt, og i starten kan det føles ubehagelig å puste ”normalt”. Dette blir bedre etter hvert. Vær nøye på å trekke pusten dypt, og pust med magen.

    Generelle råd
    • Barnet trenger hjelp til å få av og på korsettet. Hjemme eller på skolen er det lurt å få en voksen, eller en annen nær person til å hjelpe med dette, slik at korsettet blir satt riktig på.
    • Blir barnet svett, er det viktig å ta av korsettet og skifte trøye slik at det ikke blir gnagsår.
    Hvor lenge varer behandlingen?

    Det er satt av 30 minutter til konsultasjon her på sykehuset.

    Skole og barnehage

    Noen barn blir på sykehuset i så lang tid at det går ut ut over skolegangen. Da er det viktig å sjekke ut tilbudet på sykehuset der du er, om det finnes sykehusskole eller en pedagog som kan følge opp barnet.

  3. Etter

    Barnet og foresatte blir kalt inn til kontroll hver 6. måned. Ved konsultasjon her på sykehuset vil behovet for oppfølgning av fysioterapeut vurderes. Da er vi på sykehuset behjelpelig med å finne og/eller informere lokal fysioterapeut for videre oppfølgning lokalt.

    Tips til øvelser hjemme

    1. AvspenningStå med armene langs siden. Trekk pusten dypt og løft skuldrene. Hold stillingen i 3 sekunder. Slipp ned til utgangsstilling og pust ut.

    Avspenning

    2. Bevegelighet skuldreBeveg skuldrene rolig i sirkel. Først fremover, så bakover.

    Bevegelighet skuldre

    3. Stabilitet skulderbueStå med armene hengende ned. Trekk skulderbladene sammen og hold 3 sekunder. Slapp av.

    Stabilitet skulderbue

    4. HoldningStram sete og mage. Rett deg opp i ryggen og ”ut” av korsettet uten å heve skuldrene. Hold stillingen og fokuser på å puste normalt.

    Holdning

Vær oppmerksom

Det er ingen fare forbundet med fysioterapien, eller å bruke korsett. Korsettbruk kan medføre noe ubehag eller sårhet, som beskrevet over.

Gå til Skoliose hos barn - fysioterapi ved korsettbehandling

Skole og barnehage

Noen barn blir på sykehuset i så lang tid at det går ut ut over skolegangen. Da er det viktig å sjekke ut tilbudet på sykehuset der du er, om det finnes sykehusskole eller en pedagog som kan følge opp barnet.

Vær oppmerksom

Det er ingen fare forbundet med å bruke korsett, men det kan medføre noe ubehag, som beskrevet over.

Kontaktinformasjon

Oversiktskart og parkering

Parkeringen i Bodø sentrum er avgiftsbelagt i disse tidsrommene: 

  • Mandag-fredag: kl. 08.00–17.00
  • Lørdag. kl. 08.00–15.00
  • Søndag: gratis

Parkering kan også foretas med EasyPark-appen, kode 8149.

Klikk på kartet for mer detaljert informasjon.

Kart over bygg og parkering

Pasientreiser

Reiser du til eller fra offentlig godkjent behandling kan du ha rett til å få dekket nødvendige utgifter. Les mer om dine rettigheter

Planlegg reisen til Nordlandssykehuset

Mange reiser til eller fra sykehuset med offentlig transport. Det er mulig å ta seg frem til de fleste avdelinger ved Nordlandssykehuset med buss. Sjekk ut reisnordland.no for rutetider.​

Pasientreiser ivaretar organiseringen av rekvirerte reiser for Nordlandssykehuset, les mer om pasientreiser Nordlandssykehuset

Sykehuskart, Bodø sentrum

Klikk på bildet for stor​​ versjon o​​​g forklaringer.​

Kart over bygninger og vei​​​

Praktisk informasjon

Apotek

Du finner Sykehusapoteket i fløy G, til venstre når du kommer inn hovedinngangen. 


Åpningstider: 

Mandag-fredag: 08:00-16:00.
Helger og helligdager: Stengt.

Telefon 77 78 19 00

Biblioteket

Biblioteket har plassering i fløy H01, samlokalisert med Lærings- og mestringssenteret.

Biblioteket er betjent mandag til torsdag kl. 10.00-14.00​.
 
Hoveddelen av bibliotekfilialens samling er medisinsk faglitteratur om somatiske lidelser og pensumlitteratur for helsefaglige utdanninger. En egen samling med tilpasset litteratur beregnet på pasienter og pårørende finnes også. Det tilbys litteratursøk for ansatte/studenter, fjernlån fra andre bibliotek, lesesalsplasser og kunde-PC.
 
Kontaktinformasjon:  somatikkbibliotek@nlsh.no

Bilde, video og lydopptak

​Pasienter og pårørende som skal filmes eller fotograferes skal gi sitt samtykke. Er det ikke samtykke, kan du heller ikke publisere det på sosiale medier. 


Helsepersonell har taushetsplikt. Det betyr at de har plikt til å aktivt hindre at andre får kjennskap til opplysninger om pasienten de har ansvar for. Respekter derfor hvis de ber deg om å slutte å fotografere eller filme.  


PS! Hvis du ønsker å slette noe du har lagt ut på internett så kan du få hjelp til det på slettmeg.no

Dine rettigheter

Egenandel

Frisør

Nordlandssykehuset Bodø har egen frisør lokalisert i N-fløya, ikke langt fra Apoteket. Ta til venstre ved informasjonsskranken.

Åpningstider:
  • Mandag, onsdag, torsdag, fredag: 08:00-16.00 
  • Tirsdag: 10:00-18:00 

Gaver/donasjoner

Ønsker du å gi en gave eller donasjon til en klinikk eller avdeling? Les mer om hvordan dette kan gjøres​​​​

Kantine (Kafé Panorama)

Panorama kafè er i 9. etasje og tilbyr blant annet salatbar, baguetter, suppe, kaker og varm/kald drikke. Vi tør påstå at du finner byens beste lunsjutsikt her!

Åpningstider:

  • Mandag-fredag: 08.30-17.00
  • Lørdag-søndag: stengt

 Besøk vår egen Facebook-side for dagens meny

Kiosk

Narvesen ligger i 1. etasje, til venstre når du kommer inn hovedinngangen. 

Åpningstider: 

  • Mandag-fredag: 07.00-21.00
  • Lørdag: 09.00-20.00
  • Søndag: 10.00-20.00

Prest

Sykehusprestene er ordinerte prester i Den norske kirke og de har videreutdanning for det spesielle arbeidet i  helsesektoren. De er utdannet til å være samtalepartnere, og kan møte det enkelte menneske med støtte, veiledning eller sjelesorg, eller bare være til stede og dele stillheten. Samtalen vil alltid foregå på premissene til den som søker kontakt.

Nordlandssykehuset i Bodø sentrum og Rønvik har to prester tilgjengelig som står til disposisjon som et fortrolig menneske å snakke med enten du er pasient, pårørende eller personell. Prestene har taushetsplikt.

Presten er tilgjengelig hverdager 08.00 - 15:30. 
Tlf. 75 53 40 00


Røyking

​​Det er satt opp en røykebu på parkeringsplassen ved hovedinngangen. Ut over dette er det ikke tillatt å røyke på sykehusets område.

Trådløst nettverk

Vi har trådløst nett på alle våre lokasjoner.

Gjestenettet får man tilgang til via brukernavn og passord. For å få denne tilgangen trenger man et dagspass som pasienter kan få fra resepsjonen eller avdelingen man er innlagt på. 

Zefyr hotell, pasienthotell

Zefyr hotell er lokalisert ved sykehuset i sentrum og har inngang fra Biskop Kroghs gate 21. Det er også gjennomgang fra sykehuset via hovedinngangen i Parkveien. Hotellet er døgnåpent, og det er alltid noen som tar i mot deg i resepsjonen når du kommer.

Telefon: 75 50 06 20

E-post: 

Les mer og se bilder fra Zefyr hotel

Parkering: Hotellets gjester kan parkere på egne merkede parkeringsplasser under oppholdet. OBS! Husk å hente parkeringsbevis i resepsjonen. I tillegg finnes det godt med parkeringsplasser mot betaling på sykehusets parkeringsplass, og på kommunale plasser rundt hotellet.

Om hotellet: Pasienter som bor på Zefyr må være friske nok til å klare seg selv. Det er avdelingen som har det medisinske ansvaret for behandlingen din ved sykehuset, som avgjør om du kan bo på hotellet, eller må være innlagt på avdelingen.

Alle rommene har minst to senger, eget bad, kjøleskap og TV på rommet. Trådløst internett er gratis for hotellets gjester. Frokost er inkludert i romprisen. Lunsj, middag og kveldsmat er til salgs i hotellets restaurant for de som ikke har alle måltider inkludert.

Det finnes også et enklere mattilbud, samt kioskvarer, til salgs i hotellets resepsjon hele døgnet. Det er TV og trådløst internett på alle rom.

Pasienthotellet eies av Nordlandssykehuset HF og driftes av Norlandia. Resepsjonen er bemannet med en sykepleier døgnet rundt. Denne personen kan være behjelpelig med råd og informasjon.

Fant du det du lette etter?