Du vil bli tilsett og vurdert av lege, eventuelt sammen med sykepleier, der det i tillegg til samtale vil gjøres en klinisk undersøkelse. Deretter vil vi komme med anbefalinger om tiltak videre:
Ikke-medikamentelle tiltak
Råd og veiledning i forhold til fysioterapi er viktige behandlingstiltak ved spastistitet. Ved fysioterapi blir det utført gjentatte tøyninger av musklene, styrketrening av spastisk muskulatur kan også være nyttig. Råd i forhold til rullestol og hjelpemidler er også aktuelt, i samarbeid med kommunalt/lokalt hjelpeapparat. Behov for ortoser/skinner og andre ortopediske hjelpemiddel vil bli vurdert.
Medikamentell behandling
Botulinumtoksin-A
Det kan bli aktuelt å tilby injeksjonsbehandling med botulinumtoksin A dersom dette blir vurdert hensiktsmessig. Medikamentet er registrert i Norge under flere navn (Botox, Dysport, Azzalure og Xeomin).
Det er viktig at injeksjonsbehandlingen er en del av en helhet:
- Klar målsetting: å bedre funksjon, lette forflytning og stell, lette av- og påkledning, bedre hygiene og/eller redusere smerter.
- Opplegg for intensivert trening og tøyning, for å sikre maksimal effekt av behandlingen.
- Oppfølging hos lokal fysio- og/eller ergoterapeut.
- Ortoser/skinner er ofte del av behandlingen.
Medikamentet injiseres (sprøytes) inn i utvalgt spastisk muskulatur og virker ved at det hemmer signaloverføring fra nerveende til muskelfiber som gjør at muskeloveraktiviteten reduseres. For å sikre korrekt plassering veiledes injeksjonen med ultralyd, evt også med muskelstimulator og/eller EMG. Effekten kommer ofte etter 1 til 2 uker og varer i gjennomsnitt i 3 måneder, med individuelle forskjeller.
Behandlingen kan ikke gjentas oftere enn hver 3. måned grunnet risiko for at kroppen utvikler antistoffer som gjør at virkningen uteblir.
Annen medikamentell behandling
Det kan være aktuelt med ulike former for spastisitetsreduserende tablettbehandling. Det vanligste er et medikament som heter Baklofen/Lioresal, som har en generell effekt på spastisitet. Ved uttalt spastisitet i begge ben kan det av og til være aktuelt med dette medikamentet i væskeform gitt gjennom en pumpe direkte i ryggmargskanalen (Baklofen-pumpe), en slik vurdering vil gjøres i samarbeid med nevrolog/nevrokirurg.