Fysikalsk medisin og rehabilitering, Bodø

Spastisitet – botoxbehandling, Bodø

Muskelspasmer (spastisitet) er en tilstand med unormal høy spenning i muskulaturen som påvirker balansen rundt leddene. Årsaken er skade i sentralnervesystemet slik at nerveforbindelsene mellom hjerne og muskulatur blir ødelagt/forstyrret. De vanligste sykdommene som kan medføre spastisitet er hjerneslag, multippel sklerose (MS), cerebral parese og ryggmargsskade. Spastiske muskler blir stramme og harde, og de blir vanskeligere å kontrollere. Dette kan medføre vanskeligheter med å utføre jevne og nøyaktige bevegelser, og kan påvirke funksjonen i betydelig grad. Det kan f.eks bli vanskelig å gå, stelle seg og spise, gi utfordringer med hygiene, og ikke minst være smertefullt.  

Helsepersonell

Sjekkliste for henvisning - fastlege eller annen helsetjeneste henviser til utredning

Helsepersonell

fastlege eller annen helsetjeneste henviser til utredning

Du kan bli henvist til FMR fra fastlege, evt sykehuslege. Henvisningen blir vurdert av spesialist i fysikalsk medisin og rehabilitering innen 10 virkedager. Deretter sendes det ut brev med time, eventuelt forventet ventetid for time. 

Før

For voksne kreves ingen forberedelser før behandlingen.



Under

Du vil bli tilsett og vurdert av lege, eventuelt sammen med sykepleier, der det i tillegg til samtale vil gjøres en klinisk undersøkelse. Deretter vil vi komme med anbefalinger om tiltak videre:

Ikke-medikamentelle tiltak

Råd og veiledning i forhold til fysioterapi er viktige behandlingstiltak ved spastistitet. Ved fysioterapi blir det utført gjentatte tøyninger av musklene, styrketrening av spastisk muskulatur kan også være nyttig. Råd i forhold til rullestol og hjelpemidler er også aktuelt, i samarbeid med kommunalt/lokalt hjelpeapparat. Behov for ortoser/skinner og andre ortopediske hjelpemiddel vil bli vurdert.



Medikamentell behandling

Botulinumtoksin-A

Det kan bli aktuelt å tilby injeksjonsbehandling med botulinumtoksin A dersom dette blir vurdert hensiktsmessig. Medikamentet er registrert i Norge under flere navn (Botox, Dysport, Azzalure og Xeomin). 

Det er viktig at injeksjonsbehandlingen er en del av en helhet:
  • Klar målsetting: å bedre funksjon, lette forflytning og stell, lette av- og påkledning, bedre hygiene og/eller redusere smerter.
  • Opplegg for intensivert trening og tøyning, for å sikre maksimal effekt av behandlingen.
  • Oppfølging hos lokal fysio- og/eller ergoterapeut.
  • Ortoser/skinner er ofte del av behandlingen. 
Medikamentet injiseres (sprøytes) inn i utvalgt spastisk muskulatur og virker ved at det hemmer signaloverføring fra nerveende til muskelfiber som gjør at muskeloveraktiviteten reduseres. For å sikre korrekt plassering veiledes injeksjonen med ultralyd, evt også med muskelstimulator og/eller EMG. Effekten kommer ofte etter 1 til 2 uker og varer i gjennomsnitt i 3 måneder, med individuelle forskjeller.

Behandlingen kan ikke gjentas oftere enn hver 3. måned grunnet risiko for at kroppen utvikler antistoffer som gjør at virkningen uteblir.



Annen medikamentell behandling

Det kan være aktuelt med ulike former for spastisitetsreduserende tablettbehandling. Det vanligste er et medikament som heter Baklofen/Lioresal, som har en generell effekt på spastisitet. Ved uttalt spastisitet i begge ben kan det av og til være aktuelt med dette medikamentet i væskeform gitt gjennom en pumpe direkte i ryggmargskanalen (Baklofen-pumpe), en slik vurdering vil gjøres i samarbeid med nevrolog/nevrokirurg. 



Etter

Rapport/epikrise etter vurdering/behandling blir sendt til fastlege/henviser og andre sentrale fagpersoner(f.eks lokal fysioterapeut/ergoterapeut). 

Vanligvis vil pasient bli innkalt til kontroll og vurdering fornyet behandling etter 3-4 måneder.


Vær oppmerksom

Oppmerksomhet bør vises spesielt overfor personer som har generell blødningstendens og noen ganger også ved epilepsi.

Kontaktinformasjon

Oversiktskart og parkering

Parkeringen i Bodø sentrum er avgiftsbelagt i disse tidsrommene: 

  • Mandag-fredag: kl. 08.00–17.00
  • Lørdag. kl. 08.00–15.00
  • Søndag: gratis

Parkering kan også foretas med EasyPark-appen, kode 8149.

Klikk på kartet for mer detaljert informasjon.

Kart over bygg og parkering

Pasientreiser

Reiser du til eller fra offentlig godkjent behandling kan du ha rett til å få dekket nødvendige utgifter. Les mer om dine rettigheter

Planlegg reisen til Nordlandssykehuset

Mange reiser til eller fra sykehuset med offentlig transport. Det er mulig å ta seg frem til de fleste avdelinger ved Nordlandssykehuset med buss. Sjekk ut reisnordland.no for rutetider.

Trenger du drosje? Ring Nordland taxi, tlf. 07550

Pasientreiser ivaretar organiseringen av rekvirerte reiser for Nordlandssykehuset, les mer om pasientreiser Nordlandssykehuset

Praktisk informasjon

Apotek

Du finner Sykehusapoteket i fløy G, til venstre når du kommer inn hovedinngangen. 


Åpningstider: 

Mandag-fredag: 08:00-16:00.
Helger og helligdager: Stengt.

Telefon 77 78 19 00

Biblioteket

Biblioteket har plassering i fløy H01, samlokalisert med Lærings- og mestringssenteret.

Åpent alle hverdager fra kl. 09.00-15.00.
 
Hoveddelen av bibliotekfilialens samling er medisinsk faglitteratur om somatiske lidelser og pensumlitteratur for helsefaglige utdanninger. En egen samling med tilpasset litteratur beregnet på pasienter og pårørende finnes også. Det tilbys litteratursøk for ansatte/studenter, fjernlån fra andre bibliotek, lesesalsplasser og kunde-PC.
 
Kontaktinformasjon:  somatikkbibliotek@nlsh.no

Frisør

Nordlandssykehuset Bodø har egen frisør lokalisert i N-fløya, ikke langt fra Apoteket. Ta til venstre ved informasjonsskranken.

Åpningstider:
  • Mandag, onsdag, torsdag, fredag: 08:00-16.00 
  • Tirsdag: 10:00-18:00 

Gaver/donasjoner

Ønsker du å gi en gave eller donasjon til en klinikk eller avdeling? Les mer om hvordan dette kan gjøres​​​​

Kantine (Kafé Panorama)

Panorama kafè er i 9. etasje og tilbyr blant annet salatbar, baguetter, suppe, kaker og varm/kald drikke. Vi tør påstå at du finner byens beste lunsjutsikt her!

Åpningstider:

  • Mandag-fredag: 08.30-17.00
  • Lørdag-søndag: stengt

 Besøk vår egen Facebook-side for dagens meny

Kiosk

Narvesen ligger i 1. etasje, til venstre når du kommer inn hovedinngangen. 

Åpningstider: 

  • Mandag-fredag: 06.00-21.00
  • Lørdag: 09.00-21.00
  • Søndag: 10.00-21.00

Prest

Sykehusprestene er ordinerte prester i Den norske kirke og de har videreutdanning for det spesielle arbeidet i  helsesektoren. De er utdannet til å være samtalepartnere, og kan møte det enkelte menneske med støtte, veiledning eller sjelesorg, eller bare være til stede og dele stillheten. Samtalen vil alltid foregå på premissene til den som søker kontakt.

Nordlandssykehuset i Bodø sentrum og Rønvik har to prester tilgjengelig som står til disposisjon som et fortrolig menneske å snakke med enten du er pasient, pårørende eller personell. Prestene har taushetsplikt.

Presten er tilgjengelig hverdager 08.00 - 15:30. 
Tlf. 75 53 40 00


Røyking

​​Det er satt opp en røykebu på parkeringsplassen ved hovedinngangen. Ut over dette er det ikke tillatt å røyke på sykehusets område.

Zefyr hotell, pasienthotell

Zefyr hotell er lokalisert ved sykehuset i sentrum og har inngang fra Biskop Kroghs gate 21. Det er også gjennomgang fra sykehuset via hovedinngangen i Parkveien. Hotellet er døgnåpent, og det er alltid noen som tar i mot deg i resepsjonen når du kommer.

Telefon: 75 50 06 20

E-post: 

Les mer og se bilder fra Zefyr hotel

Parkering: Hotellets gjester kan parkere på egne merkede parkeringsplasser under oppholdet. OBS! Husk å hente parkeringsbevis i resepsjonen. I tillegg finnes det godt med parkeringsplasser mot betaling på sykehusets parkeringsplass, og på kommunale plasser rundt hotellet.

Om hotellet: Pasienter som bor på Zefyr må være friske nok til å klare seg selv. Det er avdelingen som har det medisinske ansvaret for behandlingen din ved sykehuset, som avgjør om du kan bo på hotellet, eller må være innlagt på avdelingen.

Alle rommene har minst to senger, eget bad, kjøleskap og TV på rommet. Trådløst internett er gratis for hotellets gjester. Frokost er inkludert i romprisen. Lunsj, middag og kveldsmat er til salgs i hotellets restaurant for de som ikke har alle måltider inkludert.

Det finnes også et enklere mattilbud, samt kioskvarer, til salgs i hotellets resepsjon hele døgnet. Det er TV og trådløst internett på alle rom.

Pasienthotellet eies av Nordlandssykehuset HF og driftes av Norlandia. Resepsjonen er bemannet med en sykepleier døgnet rundt. Denne personen kan være behjelpelig med råd og informasjon.

Fant du det du lette etter?