HELSENORGE
Uroterapeut poliklinikk, Bodø

Suprapubisk kateter (innleggelse, hjemmebehandling og fjerning), Bodø

Et suprapubisk kateter er en tynn slange som blir ført inn i blæren via et lite snitt i huden like ovenfor skambenet. Hensikten med suprapubiskateter er å sikre at blæren blir tømt for urin.

Innledning

Henvisning og vurdering

Helsepersonell

Sjekkliste for henvisning - fastlege eller annen helsetjeneste henviser til utredning

Helsepersonell

fastlege eller annen helsetjeneste henviser til utredning

Før

Dersom du står på noe form for blodfortynnende medisiner, må du gi beskjed om dette før kateterinnleggelsen. Det kan da være aktuelt at du stopper med denne medisinen i forkant.

Under

Det hender man legger inn et kateter gjennom urinrøret i forkant av undersøkelsen. Dette trenger vi for å kunne fylle opp blæren din underveis i prosedyren. Du får lokalbedøvelse og deretter blir suprapubiskateteret ført inn i blæren via et lite snitt i huden like ovenfor skambenet. Det holdes på plass i blæren ved et sting/tråd som er festet i huden eller ved en væskefylt ballong som ligger inni blæren. En bandasje er festet over innstikkstedet på magen.

Etter

Hygiene

Svært mange som bruker urinkateter får urinveisinfeksjoner. Av den grunn er det ønskelig å redusere bruken av kateter. For å beskytte deg mot bakterier er det svært viktig at du opprettholder god håndhygiene. Vask hendene både før og etter berøring av kateterets innstikksted, samt før og etter tømming og skifte av pose.

Bandasje

Bandasjen skiftes ukentlig og/eller hvis den blir fuktig. Ha bandasjen på ved dusj og skift etterpå. Bad/basseng bør unngås.

Urinpose

Det er viktig å være veldig oppmerksom på at det ikke blir drag i kateterslangen. Urinposen festes til låret med bånd eller «bukseben» som du også får på kateterresepten din.
Det er viktig at kateterposen ikke festes så stramt på låret at du reduserer blodgjennomstrømningen. Urinposen må alltid festes under blærenivå, unngå knekk på slangen og tøm posen før den blir full. Det er en åpne/stenge-mekanisme i bunnen av posen. Husk å tørke av urinrester og stenge tappeåpningen etter tømming. Det finnes større nattposer, som kan kjøpes på apoteket, for de som trenger det. For å redusere oppvekst av bakterier må dagposen aldri kobles fra selve kateteret når du skifter til nattpose. Nattposen bør seriekobles til dagposen (kobles til tappeenden av dagposen). Husk å åpne tappekranen på dagposen. Har du kateter over lang tid, anbefaler vi at du bytter urinposen 2 uker etter du fikk nytt kateter og deretter ca. 1 gang per uke.


Drikke

Det kan bli litt grums i urinen. Drikk derfor godt, ca. 1,5 – 2 liter væske daglig (hvis ikke lege har gitt annen beskjed). Drikk det du har lyst på, men ta gjerne et ekstra glass vann ved siden av. 

Skifte til nytt kateter

Bytte av kateteret gjøres på sykehuset. Dette avtales individuelt, som regel hver 3. måned.

Fjerne kateter

Hvis kateteret skal fjernes gjøres dette av helsepersonell.
Hvis kateteret er festet til huden med et sting/tråd, blir dette fjernet. Kateterballongen som gjør at kateteret holdes på plass i blæren, blir tømt. Deretter trekkes kateteret ut.

 


Vær oppmerksom

Mulige problemer, symptomer og tiltak

Blærekramper

Kan oppleves som vannlatingstrang, urinlekkasje eller avføringstrang. Dette er ikke farlig, men kan være ubehagelig. Ta kontakt med fastlege dersom dette blir for plagsomt.

Blod i urinen

Dette er ikke uvanlig de første dagene etter kateterinnleggelse. Drikk rikelig for å unngå at kateteret går tett. Kontakt fastlege hvis det varer i flere dager eller tilkommer etter en lang periode uten blod i urinen.

Urinveisinfeksjon

Symptomer kan være feber, grumset, illeluktende urin, blod i urinen, smerter og svie over mage/blæreregionen. Ta med en urinprøve til fastlege. Det er normalt å ha bakterier i urinen når man har inneliggende kateter. Det er kun ved symptomer på infeksjon at det er nødvendig å behandle med antibiotika.

Infeksjon ved innstikkstedet

Hovent og rødt ved innstikkstedet og evt. puss kommer ut. Kontakt fastlege. Sørg for god daglig hygiene. 

Tett kateter

Lite urin i posen. Sjekk at kateteret evt. poseslangen ikke er klemt sammen. Sjekk at posen er plassert under blærens nivå. Har du drukket nok/rikelig? 

Urinlekkasje langs kateteret, og/eller lekkasje ut gjennom urinrøret

Informer legen dersom det siver litt urin ut på magen langs kateteret eller du opplever urinlekkasje i truse/underbukse. Observer at det kommer urin i posen. 

Dersom kateteret faller ut

Kontakt sykehus eller legevakt raskt.

Hva skal du observere etter at kateteret er fjernet?

Vannlating

Dersom du drikker normalt bør du ha latt vannet i løpet av 4 timer etter at kateteret er fjernet. Føler du at det er vanskelig å tømme blæren må du kontakte helsepersonell for å få hjelp til det. 

Urinlekkasje

Det kan sive litt urin fra innstikkstedet etter at kateteret er fjernet. Urinen kan også være litt blodtilblandet. Dette gir seg som regel etter noen dager. Vi fester en bandasje over kateteriseringsstedet. Observer om bandasjen holder seg tørr. Vask huden ren, tørk og legg på ny bandasje hvis den er fuktig og evt. blodig. 

Urinveisinfeksjon

Er det illeluktende urin, svie ved vannlating, evt. feber og blod i urinen over flere dager må du levere en urinprøve til din fastlege. 

Kontaktinformasjon

Parkering Bodø sentrum

Parkeringen i Bodø sentrum er avgiftsbelagt i disse tidsrommene: 

  • Mandag-fredag: kl. 08.00–17.00
  • Lørdag. kl. 08.00–15.00
  • Søndag: gratis

Parkering kan også foretas med Easy Park-appen, kode 8149.

Kartet under viser parkeringsplasser for besøkende (klikk for større format).


Pasientreiser

Reiser du til eller fra offentlig godkjent behandling kan du ha rett til å få dekket nødvendige utgifter. Les mer om dine rettigheter

Planlegg reisen til Nordlandssykehuset

Mange reiser til eller fra sykehuset med offentlig transport. Det er mulig å ta seg frem til de fleste avdelinger ved Nordlandssykehuset med buss. Sjekk ut reisnordland.no for rutetider.

Trenger du drosje? Ring Nordland taxi, tlf. 07550

Pasientreiser ivaretar organiseringen av rekvirerte reiser for Nordlandssykehuset, les mer om pasientreiser Nordlandssykehuset

Praktisk informasjon

Apotek

Du finner Sykehusapoteket i fløy G, til venstre når du kommer inn hovedinngangen. 


Åpningstider: 

Mandag-fredag: 08:00-16:00.
Helger og helligdager: Stengt.

Telefon 77 78 19 00

Biblioteket

Biblioteket har plassering i fløy H01, samlokalisert med Lærings- og mestringssenteret.

Åpent alle hverdager fra kl. 09.00-15.00.
 
Hoveddelen av bibliotekfilialens samling er medisinsk faglitteratur om somatiske lidelser og pensumlitteratur for helsefaglige utdanninger. En egen samling med tilpasset litteratur beregnet på pasienter og pårørende finnes også. Det tilbys litteratursøk for ansatte/studenter, fjernlån fra andre bibliotek, lesesalsplasser og kunde-PC.
 
Kontaktinformasjon:  somatikkbibliotek@nlsh.no

Frisør

Nordlandssykehuset Bodø har egen frisør lokalisert i N-fløya, ikke langt fra Apoteket. Ta til venstre ved informasjonsskranken.

Åpningstider:
  • Mandag, onsdag, torsdag, fredag: 08:00-16.00 
  • Tirsdag: 10:00-18:00 

Gaver/donasjoner

Ønsker du å gi en gave eller donasjon til en klinikk eller avdeling? Les mer om hvordan dette kan gjøres​​​​

Kantine (Kafé Panorama)

Panorama kafè er i 9. etasje og tilbyr blant annet salatbar, baguetter, suppe, kaker og varm/kald drikke. Vi tør påstå at du finner byens beste lunsjutsikt her!

Åpningstider:

  • Mandag-fredag: 08.30-17.00
  • Lørdag-søndag: stengt

 Besøk vår egen Facebook-side for dagens meny

Kiosk

Narvesen ligger i 1. etasje, til venstre når du kommer inn hovedinngangen. 

Åpningstider: 

  • Mandag-fredag: 06.00-21.00
  • Lørdag: 09.00-21.00
  • Søndag: 10.00-21.00

Prest

Sykehusprestene er ordinerte prester i Den norske kirke og de har videreutdanning for det spesielle arbeidet i  helsesektoren. De er utdannet til å være samtalepartnere, og kan møte det enkelte menneske med støtte, veiledning eller sjelesorg, eller bare være til stede og dele stillheten. Samtalen vil alltid foregå på premissene til den som søker kontakt.

Nordlandssykehuset i Bodø sentrum og Rønvik har to prester tilgjengelig som står til disposisjon som et fortrolig menneske å snakke med enten du er pasient, pårørende eller personell. Prestene har taushetsplikt.

Presten er tilgjengelig hverdager 08.00 - 15:30. 
Tlf. 75 53 40 00


Røyking

​​Det er satt opp en røykebu på parkeringsplassen ved hovedinngangen. Ut over dette er det ikke tillatt å røyke på sykehusets område.

Zefyr hotell, pasienthotell

Zefyr hotell er lokalisert ved sykehuset i sentrum og har inngang fra Biskop Kroghs gate 21. Det er også gjennomgang fra sykehuset via hovedinngangen i Parkveien. Hotellet er døgnåpent, og det er alltid noen som tar i mot deg i resepsjonen når du kommer.

Telefon: 75 50 06 20

E-post: 

Les mer og se bilder fra Zefyr hotel

Parkering: Hotellets gjester kan parkere på egne merkede parkeringsplasser under oppholdet. OBS! Husk å hente parkeringsbevis i resepsjonen. I tillegg finnes det godt med parkeringsplasser mot betaling på sykehusets parkeringsplass, og på kommunale plasser rundt hotellet.

Om hotellet: Pasienter som bor på Zefyr må være friske nok til å klare seg selv. Det er avdelingen som har det medisinske ansvaret for behandlingen din ved sykehuset, som avgjør om du kan bo på hotellet, eller må være innlagt på avdelingen.

Alle rommene har minst to senger, eget bad, kjøleskap og TV på rommet. Trådløst internett er gratis for hotellets gjester. Frokost er inkludert i romprisen. Lunsj, middag og kveldsmat er til salgs i hotellets restaurant for de som ikke har alle måltider inkludert.

Det finnes også et enklere mattilbud, samt kioskvarer, til salgs i hotellets resepsjon hele døgnet. Det er TV og trådløst internett på alle rom.

Pasienthotellet eies av Nordlandssykehuset HF og driftes av Norlandia. Resepsjonen er bemannet med en sykepleier døgnet rundt. Denne personen kan være behjelpelig med råd og informasjon.

Fant du det du lette etter?