Hidrosadenitt
Svettekjertelbetennelse, Bodø
Svettekjertelbetennelse, også kalt hidradenitis suppurativa eller hidrosadenitt, er en kronisk betennelse i svettekjertler og hårsekker. Den forekommer oftest i lyske og armhuler. Betennelsen kan også komme rundt kjønnsorganer og endetarm. Det danner seg større eller mindre fistelganger og betente cyster i og like under huden. Bakterier som ellers er uskyldige, kan forårsake betennelse.
Henvisning og vurdering
Lege henviser til spesialisthelsetjenesten, som vurderer alvorlighet. Ved mindre alvorlige tilfeller foreskrives poliklinisk oppfølging. Ved mer alvorlige tilfeller kreves innleggelse og større operasjon.
Før
-
Uansett hvilken operasjonsmetode som brukes er det helt nødvendig at du er røykfri i 6 uker før og 6 uker etter operasjon. Dette er fordi røyking i betydelig grad hemmer sårtilheling.
-
Du skal ikke spise mat, drops, eller tygge tyggegummi inntil 6 timer før operasjonen. Du kan du drikke vann, te, svart kaffe, saft, brus og eplejuice i inntil 2 timer før operasjonen, men kun etter avtale med personalet.
-
Barbering av operasjonsfeltet blir gjort på sykehuset. Fjern ringer/smykker/piercing før du kommer. Er de vanskelige å få fjernet, kan du risikere at de blir klippet. Det er lurt å bruke litt tid på dette før innleggelsen.
-
Dusj grundig og vask håret på operasjonsdagen. NB! Ikke ta på hudkrem eller sminke etter at du har dusjet. Du må fjerne neglelakk.
Under
Operasjon
I praksis består operasjonen i å skjære bort de betente hudområdene, og enten sy såret igjen, legge det åpent for å gro fra bunnen eller som tredje mulighet å dekke området med hudtransplantat. I sistnevnte tilfelle hentes hud fra et friskt område, ofte på låret, og transplantatet sys på det åpne sårområdet.
Det er altså stor variasjon i størrelsen på disse operasjonene. Hvis de betente områdene ligger nærme endetarmsåpningen, kan det være nødvendig å legge frem tarmen på magen (avlastende stomi) for en periode slik at sårene får bedre mulighet til å gro. Det vanligste er å sy såret igjen med en gang.
Etter
Etter operasjonen blir du liggende i noen timer på overvåkingsstue for nyopererte. Størrelsen på inngrepet og operasjonsmetode, bestemmer hvor lenge du blir værende på sykehuset. Vanligvis reiser du hjem samme dag / dagen etter. I noen sjeldne tilfeller må du ligge lengre tid på sykehuset.
Kontroll
Etter operasjon er det vanlig med kontroll hos lege på sykehuset.
Sykemelding
Alle må forvente å bli sykemeldt i minimum en uke. Hvor lenge du blir sykemeldt avhenger av hvor omfattende inngrepet er.
Vær oppmerksom
Ta kontakt med sykehuset ved mye blødning, dersom såret væsker mye eller om du har smerter utover det som er forventet. Ta også kontakt ved feber eller frysninger.