HELSENORGE
Kirurgisk klinikk

Trakeostomi

Trakeostomi er en åpning på halsen fra hudnivå inn til luftrøret (trachea). I denne kanalen plasseres et rør (kanyle) som du puster igjennom. Alvorlig lungesvikt med behov for langvarig respiratorbehandling (pustemaskin), tranghet i svelg, strupe eller luftrør på grunn av svulster, betennelser eller medfødte misdannelser kan medføre behov for trakeostomi.

Innledning

I sjeldne tilfeller er det nødvendig å gjøre en trakeostomi  akutt. Dette er en nødprosedyre som alle anestesileger trener på regelmessig. Trakeostomien er da en livreddende prosedyre som gjøres fordi  legene ikke klarer å etablere fri luftvei på annen måte, f.eks. ved store ansiktsskader.

Før

Trakeostomien gjøres så å si alltid  i narkose (generell anestesi).

Under

Varighet: Ca. 45 minutter

De langt fleste trakeotomiene ved Nordlandssykehuset Bodø gjøres av anestesileger på intensiv avdeling, med såkalt perkutan («gjennom huden») teknikk. I noen få tilfeller velger man å gjøre dette kirurgisk, da er det øre-nese-hals-legene som gjør det.

Etter

Kontaktinformasjon

Pasientreiser

Reiser du til eller fra offentlig godkjent behandling kan du ha rett til å få dekket nødvendige utgifter. Les mer om dine rettigheter

Planlegg reisen til Nordlandssykehuset

Mange reiser til eller fra sykehuset med offentlig transport. Det er mulig å ta seg frem til de fleste avdelinger ved Nordlandssykehuset med buss. Sjekk ut reisnordland.no for rutetider.

Trenger du drosje? Ring Nordland taxi, tlf. 07550

Pasientreiser ivaretar organiseringen av rekvirerte reiser for Nordlandssykehuset, les mer om pasientreiser Nordlandssykehuset

Fant du det du lette etter?