-
Bussulykke Myrland, Hadsel kommune i Vesterålen | Bus accident, Myrland, VesterålenNordlandssykehuset oppdaterer saken | Updates coming shortly
TF-CBT
Traumefokusert kognitiv adferdsterapi, barn, Bodø
Traumefokusert kognitiv atferdsterapi er en behandlingsmetode for barn og unge i alderen 6-18 år som har opplevd traumer og som strever med posttraumatisk stress.
Målet med behandlingen er at barna og deres foreldre eller omsorgspersoner lærer å gjenkjenne og håndtere vanskelige følelser knyttet til den traumatiske hendelsen. Videre ønsker vi å bidra til fremtidig sikkerhet, gode foreldreferdigheter og god familiekommunikasjon.
Behandlingen består vanligvis av 12-15 ukentlige møter med barnet/ungdommen det gjelder og deres omsorgsperson. Etter at et barn har opplevd en alvorlig traumatisk hendelse, kan selv de mest kompetente foreldrene få problemer med å opprettholde sin gode omsorg. I foreldretimene, som skjer parallelt med barnetimene, ønsker vi å gi informasjon om barnets behandling, lære og benytte de samme ferdighetene som barna lærer, hjelp til å håndtere barnets endrede oppførsel, og tilby veiledning på generelle foreldreferdigheter.
Antall timer kan bli utvidet for barn og unge som viser komplekse symptomer. Da bruker vi gjerne mer tid på ferdighetstrening i begynnelsen av behandlingen.
Andre områder vi snakker om er:
• Teorier rundt tilknytning og utvikling
• Forståelse av enkeltmennesker
• Familiefokus
• Egen mestringsevne
• Respekt for kulturelle verdier
• Fleksibilitet og tilpasning
• Relasjoner i behandlingssituasjonen
Henvisning og vurdering
Det er i hovedsak fastlegen og legevakt som henviser til utredning og behandling i spesialisthelsetjenesten. Vi vil på bakgrunn av henvisningen avgjøre om du har krav på behandling i spesialisthelsetjenesten.
Før
Før vi starter behandling skal vil behandleren diskutere formen på behandlingen din. Sammen blir enige om å forsøke den foreslåtte behandlingen.
Under
Behandlingen er delt inn i tre faser i en anbefalt rekkefølge. Denne metoden kan tilpasses hvert barn og familie.
Stabilisering og ferdighetstrening
I den første fasen skal vi gi informasjon om den opplevde traumatiske hendelsen, og barnet/ungdommen trener på å håndtere påminnelser og stressreaksjoner.
Traumebearbeiding og prosessering
I denne fasen bearbeider barnet/ungdommen påminnelser gradvis og vi arbeider med å endre av tanker og følelser knyttet til traumet som ikke er hensiktsmessige.
Integrasjon og konsolidering
I den siste fasen bruker vi tid på framtidig sikkerhet og videre utvikling. Vi snakker om mestring av traumepåminnere og styrking av støttende og åpen kommunikasjon i familien. Vi skal utvikle sikkerhetsstrategier og forsøker å bruke det barnet/ungdommen har lært.
Etter
Det er viktig at både barnet/ungdommen og omsorgspersonene bruker det dere har lært i behandling. Strategier for å hindre tilbakefall vil også være tema mot slutten av behandlingen. Utover dette vil skolehelsetjenesten, fastlege og andre instanser følge opp videre ved behov.
Kontakt
Bodø, Rønvik
Barne- og ungdomspsykiatrisk avdeling (BUPA)
Bodø, Rønvik
Barne- og ungdomspsykiatrisk avdeling (BUPA)
Kontakt Barne- og ungdomspsykiatrisk avdeling (BUPA)
Bodø, Rønvik
Kløveråsveien 1