Medisinsk dagenhet og poliklinikk, K3 Bodø

Tredemølletest

Testen viser om det skjer en sammentrekning i luftrørene hos barn/ungdom i forbindelse med fysisk aktivitet, og om luftveiene er overømfintlige for anstrengelse.

Innledning

Henvisning og vurdering

Helsepersonell

Sjekkliste for henvisning - fastlege eller annen helsetjeneste henviser til utredning

fastlege eller annen helsetjeneste henviser til utredning

Før

Barnet eller ungdommen må være symptomfri ved start av testen og ikke hatt astmaanfall eller luftveisinfeksjon de siste to ukene. Gi beskjed ved sykdom og evt avtal ny time. 

Barnet eller ungdommen skal ikke:

  • gjennomføre fysisk aktivitet siste fire timer før testen.
  • spise et stort måltid to timer før testen.
  • ikke røyke siste timene før testen.

Noen medisiner påvirker utredningen og skal derfor ikke tas i en viss tid før testen. Det vil gis informasjon om hvilke medisiner som skal stoppes før testen.

Barnet eller ungdommen skal løpe på en tredemølle under testen. Det er derfor nødvendig å ha på seg joggesko og lett gymtøy. Man må være forberedt på å bli sliten.

Testleder vil hele tiden forklare hva som skjer.

Under

Barnet eller ungdommen skal løpe i 6-8 minutter på tredemølle. Hjertefrekvensen måles under hele testen med et pulsbelte som festes rundt brystkassen. Lungefunksjonen (FEV1) måles med spirometri før teststart, ved testslutt og deretter 3, 6 og 10 minutter etter avsluttet test.

Etter

Etter testen gis Ventoline og lungefunksjonen måles på nytt 10 minutter etter dette.  Barnet/ungdommen kan også bli lyttet på med et stetoskop.

Testleder skriver en kort rapport som kan ha betydning for legens vurdering av testresultatet.  Testresultatet vil bli gjennomgått og det vil bli vurdert om barnet/ungdommen trenger å ta inhalasjonsmedisin før fysisk anstrengelse (Beta2-agonist).
 
Det er viktig at barn og ungdom trygges i det å være aktiv. Fysisk aktivitet vil være med på å gi bedre kontroll over anstrengelsesutløst astma. Det er også viktig at barnet eller ungdommen lærer seg til å skille mellom det å være tett og det å være sliten.

Vær oppmerksom

Kontaktinformasjon

Pasientreiser

Reiser du til eller fra offentlig godkjent behandling kan du ha rett til å få dekket nødvendige utgifter. Les mer om dine rettigheter

Planlegg reisen til Nordlandssykehuset

Mange reiser til eller fra sykehuset med offentlig transport. Det er mulig å ta seg frem til de fleste avdelinger ved Nordlandssykehuset med buss. Sjekk ut reisnordland.no for rutetider.

Trenger du drosje? Ring Nordland taxi, tlf. 07550

Pasientreiser ivaretar organiseringen av rekvirerte reiser for Nordlandssykehuset, les mer om pasientreiser Nordlandssykehuset

Fant du det du lette etter?