Fysikalsk medisin og rehabilitering, Bodø

Tverrfaglig utredning - CFS/ME, Bodø

CFS/ME (Kronisk utmattelsessyndrom/Myalgisk encefalopati) er en sykdom uten kjent og entydig årsak. Utredningen gjøres ved å kartlegge sykehistorie og symptombilde, utelukke andre diagnoser, og vurdere tilstanden ut fra nasjonalt anbefalte kriterier.

Ventetider

Henvisning og vurdering

Utredning for CFS/ME skal i utgangspunktet gjøres av fastlegen, men du kan henvises for utredning ved fysikalsk medisinsk poliklinikk i Bodø dersom det er tvil om hvorvidt andre diagnoser er årsak til utmattelsen. 

Det er lege ved poliklinikken som vurderer og prioriterer henvisninger. Fra sykehuset mottar henvisningen tar det maks 10 dager før den vurderes. Det er ikke satt en nasjonal frist for hvor raskt du skal få time. Det er per i dag flere måneders ventetid for utredning av CFS/ME ved fysikalsk medisinsk poliklinikk.

I Nasjonal veileder for CFS/ME kan du lese mer om kriterier og retningslinjer for utredning, behandling og diagnostikk av tilstanden.


Helsepersonell

Sjekkliste for henvisning - fastlege eller annen helsetjeneste henviser til utredning

Helsepersonell

fastlege eller annen helsetjeneste henviser til utredning

Henvisningsadresse: Fysikalsk medisin og rehablilitering.


I tillegg til vanlige personalia og tolkebehov, bør minimum følgende helseopplysninger være med i henvisningen:

Henvisningsårsak

Hva ønsker pasienten og henviseren med den aktuelle henvisningen?

Primærvurdering basert på nasjonal veileder for CFS/ME

Før henvisning skal fastlegen ha gjort en grundig primærvurdering med hensyn til utelukkelsesdiagnostikk (inkl. klinisk undersøkelse, blodprøver og evt. MR) og skåring av diagnosekriterier jf. nasjonal veileder for CFS/ME. Resultater fra utredningen må vedlegges i henvisningen. Det må komme tydelig frem hvilke differentsialdiagnostiske problemstillinger som gjør det nødvendig med en vurdering i spesialisthelsetjenesten.

Bakgrunn, inkludert tidligere utredning/behandling

  • Sivilstatus, barn og boforhold
  • Tidligere sykdommer (somatiske og psykiske)
  • Epikrise fra evt. andre utredninger (fysioterapeut, psykolog, psykisk helsevern)
  • Nåværende behandlingstilbud eller individuell plan
  • Tidligere forsøkt behandling og effekt av denne
  • Bruk av rusmidler (alkohol, medisiner, narkotiske stoffer)
  • Medikamentliste

Beskrivelse av pasienten, sykdomshistorien, tilstanden og daglig funksjonsnivå

  • Hvilke symptomer har pasienten? 
  • Hvor lenge har symptomene vart, og hva kan evt. ha vært utløsende årsaker?
  • Trenger pasienten hjelp i hverdagen?
  • Har pasienten noen pågående belastninger som kan relateres til annet enn det aktuelle?
  • Vekt, høyde (BMI)

Hvordan er pasientens arbeidsstatus?

  • Kort om utdanning, tidligere arbeidserfaring og dagens jobbsituasjon
  • Mottar pasienten inntektssikring fra NAV på grunn av helseplager? Hvilken?
  • Hvordan er pasientens egen motivasjon til å komme seg tilbake i arbeid eller øke sin arbeidskapasitet?

Før

Du vil få tilsendt spørreskjema i posten som vi ønsker at du fyller ut og tar med til utredningen. Vi ønsker også at du tar med deg oppdatert medisinliste til første time. Fastlegen din kan hjelpe deg med dette. Utredningen kan være energikrevende, så det kan være lurt å ikke ha andre planer de dagene utredningen pågår.

Under

Utredningen går over to dager og gjøres av et team som består av lege, ergoterapeut og psykolog. Ernæringsfysiolog og/eller sosionom kan også delta i teamet hvis det trengs. Først har du enkeltkonsultasjoner med hver av fagpersonene, og på slutten av dag to blir det et oppsummeringsmøte hvor du møter alle de ulike fagpersonene. Målet med dette møtet er å oppsummere resultatene fra utredningen, og stille en diagnose.

Etter

Etter utredningen vil fagteamet gi deg råd om hvordan du kan håndtere sykdommen videre. Det finnes ikke dokumentert standard behandling som kan kurere CFS/ME per i dag. Målet er å finne behandlinger og strategier som kan lindre ubehagelige symptomer, bidra til mestring og gi deg bedre funksjon og livskvalitet. Lærings- og mestringskurs kan hjelpe deg med dette.

Fysikalsk medisinsk poliklinikk tilbyr virtuell lærings- og mestringskurs for pasienter med CFS/ME. Fastlegen kan henvise pasienter med diagnosen direkte til kursene. Se oversikt over kursene som tilbys i Nordlandssykehuset.

Dersom du er for syk til å delta på lærings- og mestringskurs eller ønsker å lære om sykdommen i ventetiden anbefales nettstedet om CFS/ME hos helsekompetanse.no.

Dersom du kan ha nytte av rehabilitering, og har deltatt på lærings- og mestringskurs, kan poliklinikken sende en henvisning til en aktuell rehabiliteringsinstitusjon.
Både du og legen som henviste deg vil få informasjon om utfallet av utredningen. Legen vil få en vurdering av hvilke tiltak som anbefales videre, og du kan lese dette i elektronisk pasientjournal på helsenorge.no

Hvis du har uttalt funksjonssvikt og i en overgangsfase trenger hjelp til å tilrettelegge hverdagen, kan du henvises til tilhørende Ambulant Rehabiliterings Team i Indre Salten, Lofoten og Vesterålen




Vær oppmerksom

Kontaktinformasjon

Oversiktskart og parkering

Parkeringen i Bodø sentrum er avgiftsbelagt i disse tidsrommene: 

  • Mandag-fredag: kl. 08.00–17.00
  • Lørdag. kl. 08.00–15.00
  • Søndag: gratis

Parkering kan også foretas med EasyPark-appen, kode 8149.

Klikk på kartet for mer detaljert informasjon.

Kart over bygg og parkering

Pasientreiser

Reiser du til eller fra offentlig godkjent behandling kan du ha rett til å få dekket nødvendige utgifter. Les mer om dine rettigheter

Planlegg reisen til Nordlandssykehuset

Mange reiser til eller fra sykehuset med offentlig transport. Det er mulig å ta seg frem til de fleste avdelinger ved Nordlandssykehuset med buss. Sjekk ut reisnordland.no for rutetider.​

Pasientreiser ivaretar organiseringen av rekvirerte reiser for Nordlandssykehuset, les mer om pasientreiser Nordlandssykehuset

Praktisk informasjon

Apotek

Du finner Sykehusapoteket i fløy G, til venstre når du kommer inn hovedinngangen. 


Åpningstider: 

Mandag-fredag: 08:00-16:00.
Helger og helligdager: Stengt.

Telefon 77 78 19 00

Biblioteket

Biblioteket har plassering i fløy H01, samlokalisert med Lærings- og mestringssenteret.

Biblioteket er betjent mandag til torsdag kl. 10.00-14.00​.
 
Hoveddelen av bibliotekfilialens samling er medisinsk faglitteratur om somatiske lidelser og pensumlitteratur for helsefaglige utdanninger. En egen samling med tilpasset litteratur beregnet på pasienter og pårørende finnes også. Det tilbys litteratursøk for ansatte/studenter, fjernlån fra andre bibliotek, lesesalsplasser og kunde-PC.
 
Kontaktinformasjon:  somatikkbibliotek@nlsh.no

Frisør

Nordlandssykehuset Bodø har egen frisør lokalisert i N-fløya, ikke langt fra Apoteket. Ta til venstre ved informasjonsskranken.

Åpningstider:
  • Mandag, onsdag, torsdag, fredag: 08:00-16.00 
  • Tirsdag: 10:00-18:00 

Gaver/donasjoner

Ønsker du å gi en gave eller donasjon til en klinikk eller avdeling? Les mer om hvordan dette kan gjøres​​​​

Kantine (Kafé Panorama)

Panorama kafè er i 9. etasje og tilbyr blant annet salatbar, baguetter, suppe, kaker og varm/kald drikke. Vi tør påstå at du finner byens beste lunsjutsikt her!

Åpningstider:

  • Mandag-fredag: 08.30-17.00
  • Lørdag-søndag: stengt

 Besøk vår egen Facebook-side for dagens meny

Kiosk

Narvesen ligger i 1. etasje, til venstre når du kommer inn hovedinngangen. 

Åpningstider: 

  • Mandag-fredag: 07.00-21.00
  • Lørdag: 09.00-20.00
  • Søndag: 10.00-20.00

Prest

Sykehusprestene er ordinerte prester i Den norske kirke og de har videreutdanning for det spesielle arbeidet i  helsesektoren. De er utdannet til å være samtalepartnere, og kan møte det enkelte menneske med støtte, veiledning eller sjelesorg, eller bare være til stede og dele stillheten. Samtalen vil alltid foregå på premissene til den som søker kontakt.

Nordlandssykehuset i Bodø sentrum og Rønvik har to prester tilgjengelig som står til disposisjon som et fortrolig menneske å snakke med enten du er pasient, pårørende eller personell. Prestene har taushetsplikt.

Presten er tilgjengelig hverdager 08.00 - 15:30. 
Tlf. 75 53 40 00


Røyking

​​Det er satt opp en røykebu på parkeringsplassen ved hovedinngangen. Ut over dette er det ikke tillatt å røyke på sykehusets område.

Zefyr hotell, pasienthotell

Zefyr hotell er lokalisert ved sykehuset i sentrum og har inngang fra Biskop Kroghs gate 21. Det er også gjennomgang fra sykehuset via hovedinngangen i Parkveien. Hotellet er døgnåpent, og det er alltid noen som tar i mot deg i resepsjonen når du kommer.

Telefon: 75 50 06 20

E-post: 

Les mer og se bilder fra Zefyr hotel

Parkering: Hotellets gjester kan parkere på egne merkede parkeringsplasser under oppholdet. OBS! Husk å hente parkeringsbevis i resepsjonen. I tillegg finnes det godt med parkeringsplasser mot betaling på sykehusets parkeringsplass, og på kommunale plasser rundt hotellet.

Om hotellet: Pasienter som bor på Zefyr må være friske nok til å klare seg selv. Det er avdelingen som har det medisinske ansvaret for behandlingen din ved sykehuset, som avgjør om du kan bo på hotellet, eller må være innlagt på avdelingen.

Alle rommene har minst to senger, eget bad, kjøleskap og TV på rommet. Trådløst internett er gratis for hotellets gjester. Frokost er inkludert i romprisen. Lunsj, middag og kveldsmat er til salgs i hotellets restaurant for de som ikke har alle måltider inkludert.

Det finnes også et enklere mattilbud, samt kioskvarer, til salgs i hotellets resepsjon hele døgnet. Det er TV og trådløst internett på alle rom.

Pasienthotellet eies av Nordlandssykehuset HF og driftes av Norlandia. Resepsjonen er bemannet med en sykepleier døgnet rundt. Denne personen kan være behjelpelig med råd og informasjon.

Fant du det du lette etter?