Vi anbefaler at du alltid bruker siste versjon av nettleseren din.

Behandling, Innleggelse av permanent urinkateter (KAD)

Urinveiskateter og hjemmebehandling

Et urinveiskateter er en tynn dreneringsslange som legges inn i blæren via urinrøret. Urin fra blæren føres via slangen ned i en pose som er festet på beinet eller på et stativ. Hensikten med kateteret er å tømme blæren fullstendig for urin.

Før

Før innleggelsen vaskes underlivet med mild såpe og lunkent vann.

Under

Vi fyller lokalbedøvelse inn i urinrøret før kateteret legges inn. Du kan kjenne litt ubehag. Kateteret blir ført inn i blæren via urinrøret og holdes på plass i blæren med en væskefylt ballong. Selve innleggelsen av kateteret tar bare et par minutter.

Etter

Hjemmebehandling

Urinpose og utstyr for å feste posen bestilles på blå resept og kan hentes ut på apoteket eller bandagist. Du vil få god veiledning i bruk av utstyret. 

For å unngå urinveisinfeksjon er det viktig med god hygiene ved stell av kateteret

Vask hendene før og etter skifte og tilkobling av urinpose, samt før og etter tømming av posen.

Underlivet bør vaskes med mild såpe og lunkent vann morgen og kveld. Du kan gjerne dusje, men vi anbefaler ikke karbad. Vask kateteret rent med lunkent vann dersom det er slim eller skorpedannelser på det.

Menn

Trekk forhuden tilbake. Vask kateter, penishode og forhud. Tørk forsiktig og trekk forhuden fram.

Kvinner

Skill kjønnsleppene fra hverandre. Vask urinrørsåpningen og kateteret. Vask forfra og bakover mot endetarmen. Tørk forsiktig.

Kateteret er enten koblet til en urinpose eller en ventil med tappekran. Det er viktig å feste kateteret slik at hverken kateter eller slange blir avklemt. Fest på skrå mot lysken/hoftekammen i en U-form, enten med tape/plaster eller en spesiell kateterfester.
Feste av urinveiskateter - mann. Illustrasjonstegning.

Menn fester kateteret på skrå oppover mot magen. Pass på at du ikke fester for stramt.

Feste av urinveiskateter - kvinne. Illustrasjonstegning.

Kvinner fester kateteret på skrå mot hoften. Pass på at du ikke fester for stramt.

 

Plassering av urinposen i liggende stilling. Illustrasjonstegning.

Posen plasseres under blærens nivå.

Det finnes to typer poser, en som kan festes til lår eller legg på dagtid, og en større pose som kan kobles på til natten.

Når du ikke ligger, festes posen på lår eller legg med elastiske bånd eller strømpe. Bruk løstsittende klær som ikke klemmer på slangen og hindrer at urinen renner fritt ned i posen.

Når du ligger, bør posen henge på et stativ som festes til sengen eller legges i en ren bøtte på gulvet.

Posen skal alltid henge under blærenivå, slik at urinen får renne fritt.

Hvis du skal ha kateter mindre enn 14 dager, anbefaler vi deg å ikke bytte pose. Hvis du skal ha kateteret over lengre tid, anbefales det at du bytter pose ca. 1 gang per uke.

Sjekk koblingen regelmessig og forsikre deg om at poseslangen eller ventilen sitter godt. Ha ekstra underlag i sengen hvis du er redd for at koblingen skal løsne.

Det er en åpne-/stengekran i bunnen av posen. Åpne kranen og tøm posen i klosettet så ofte som nødvendig. Husk å stenge kranen etter tømming.

Tøm blæren hver 3-4 time ved å åpne ventilen. Ventilen byttes hvis den blir tilsmusset eller fungerer dårlig.

Det er viktig å drikke godt for å opprettholde god nyrefunksjon og unngå urinveisinfeksjon. Prøv å drikke 8 glass i døgnet (ca. 2 liter), hvis ikke legen har gitt deg annen beskjed.

Du kan tilfredsstille deg selv og det er mulig å gjennomføre samleie selv om det ligger et kateter i urinblæren. Be om å få en time hos uroterapeut hvis du ønsker råd og veiledning om dette.

Du avtaler time for kateterskift, kontroll eller kateterfjerning med fastlegen din eller hjemmesykepleien.

Vær oppmerksom

Ved lekkasje eller lite urin i posen:

  • Sjekk om kateteret eller poseslangen har fått en knekk eller ligger i klem
  • Sjekk at posen er plassert under blærens nivå
  • Har du drukket nok / rikelig?
Kontakt hjemmesykepleie, fastlege eller legevakt:
  • Hvis du får smerter, blærespreng, sykdomsfølelse og/eller feber
  • Hvis du plutselig får blod i urinen som varer over flere dager

Kontakt

Bodø, sentrum Uroterapeut poliklinikk, Bodø

Kontakt Uroterapeut poliklinikk, Bodø

Oppmøtested

7. etasje i K-fløya
En bygning med et skilt på forsiden

Bodø, sentrum

Parkveien 95

8005 Bodø

Transport

Parkeringen i Bodø sentrum er avgiftsbelagt i disse tidsrommene: 

  • Mandag-fredag: kl. 08.00–17.00
  • Lørdag. kl. 08.00–15.00
  • Søndag: gratis

Parkering kan også foretas med EasyPark-appen, kode 8149.

Klikk på kartet for mer detaljert informasjon.

Kart over bygg og parkering

Klikk på bildet for stor​​ versjon o​​​g forklaringer.​

Kart over bygninger og vei

​​​

 

Praktisk informasjon

​Hvis du må endre tidspunkt for timen, kan du be om ny tid på helsenorge.no​. Her finner du også informasjon om pasientjournalen din, henvsiningsstatus og andre tjenester. 

For endring/avbestilling av poliklinisk time kan du også ringe Timeservice,  75 57 10 00. Telefontid: 08.00-15.30.

Du finner Sykehusapoteket i fløy G, til venstre når du kommer inn hovedinngangen. 


Åpningstider: 

Mandag-fredag: 08:00-16:00.
Helger og helligdager: Stengt.

Telefon 77 78 19 00

Biblioteket har plassering i fløy H01, samlokalisert med Lærings- og mestringssenteret.

Biblioteket er betjent mandag til torsdag kl. 10.00-14.00​.
 
Hoveddelen av bibliotekfilialens samling er medisinsk faglitteratur om somatiske lidelser og pensumlitteratur for helsefaglige utdanninger. En egen samling med tilpasset litteratur beregnet på pasienter og pårørende finnes også. Det tilbys litteratursøk for ansatte/studenter, fjernlån fra andre bibliotek, lesesalsplasser og kunde-PC.
 
Kontaktinformasjon:  somatikkbibliotek@nlsh.no

Vis hensyn når du tar bilder, filmer eller gjør lydopptak når du er på sykehuset eller ved et av våre behandlingssteder. ​Pasienter og pårørende som filmes eller fotograferes skal gi sitt samtykke. Det er ulovlig å spre bilder, lydopptak eller film av medpasienter og ansatte uten samtykke.  

Helsepersonell har taushetsplikt. Det betyr at de har plikt til å aktivt hindre at andre får kjennskap til opplysninger om pasienten de har ansvar for. Respekter derfor hvis de ber deg om å slutte å fotografere eller filme.  

PS! Hvis du ønsker å slette noe du har lagt ut på internett så kan du få hjelp til det på slettmeg.no

​Som pasient har du mange rettigheter. Disse rettighetene er i hovedsak regulert av pasientrettighetsloven som skal sikre at pasienter og brukere får lik tilgang på helse- og omsorgtjenester  

Les mer om pasientrettigheter

Nordlandssykehuset Bodø har egen frisør lokalisert i N-fløya, ikke langt fra Apoteket. Ta til venstre ved informasjonsskranken.

Åpningstider:
  • Mandag, onsdag, torsdag, fredag: 08:00-16.00 
  • Tirsdag: 10:00-18:00 

Ønsker du å gi en gave eller donasjon til en klinikk eller avdeling? Les mer om hvordan dette kan gjøres​​​​

Panorama kafè er i 9. etasje og tilbyr blant annet salatbar, baguetter, suppe, kaker og varm/kald drikke. Vi tør påstå at du finner byens beste lunsjutsikt her!

Åpningstider:

  • Mandag-fredag: 08.30-17.00
  • Lørdag-søndag: stengt

 Besøk vår egen Facebook-side for dagens meny

Narvesen ligger i 1. etasje, til venstre når du kommer inn hovedinngangen. 

Åpningstider: 

  • Mandag-fredag: 07.00-21.00
  • Lørdag: 09.00-20.00
  • Søndag: 10.00-20.00

Sykehusprestene er ordinerte prester i Den norske kirke og de har videreutdanning for det spesielle arbeidet i  helsesektoren. De er utdannet til å være samtalepartnere, og kan møte det enkelte menneske med støtte, veiledning eller sjelesorg, eller bare være til stede og dele stillheten. Samtalen vil alltid foregå på premissene til den som søker kontakt.

Les mer om preste- og samtaletjenesten

Presten er tilgjengelig hverdager 08.00 - 15:30. 
Tlf. 75 53 40 00


​​Det er satt opp en røykebu på parkeringsplassen ved hovedinngangen. Ut over dette er det ikke tillatt å røyke på sykehusets område.

​​​Som pasient ved Nordlandssykehuset i Bodø og Vesterålen ønsker vi at du benytter selvinnsjekk ved poliklinisk oppsatt time. Det vil si at du ved ankomst Nordlandssykehuset registrerer deg i en selvinnsjekksautomat ved å benytte fødselsdato og etternavn. Registrerer du i tillegg ditt telefonnummer, har vi mulighet til å sende deg SMS når det er din tur å komme inn til legen. Vi kan lagre nummeret ditt i journalen, slik at vi hele tiden har dine oppdaterte personopplysninger og kan sende deg påminnelser i forkant av neste time.

Dersom vi har nummeret ditt registrert i vårt system kan vi sende deg SMS dersom legen kan ta deg inn tidligere enn forventet, og du kan sitte hvor som helst i mellomtiden, fram til ti minutter før din time begynner.
 
Som første sykehus i Norge tilbyr vi betaling i automat ved lokasjon Bodø og Stokmarknes.

Har du flere timeavtaler i løpet av samme dag, behøver du kun gå i automaten etter siste gjennomførte time. Vi vil da samle eventuelle beløp, slik at du kun behøver å betale en gang, uten å måtte stå i kø i de ulike poliklinikker. Nordlandssykehuset ønsker å oppfordre alle brukere til å betale med kort. Men dersom du av ulike grunner ikke ønsker det, kan vi sende deg en faktura el du kan betale kontant i vår ekspedisjon i første etasje. Her aksepterer vi også kredittkort.

Betalingsløsningen er foreløpig ikke tilgjengelig ved radiologiske besøk.
 
Selvinnsjekk og betaling i automat fører til at du som pasient ikke behøver å henvende deg i skranken før og etter ditt besøk. Du må allikevel påberegne at det kan ta noen minutter før oppgjøret ditt er klart i automaten.
 
Dersom du har behov for assistanse til selvinnsjekk el betaling ta kontakt med pasientvert eller personalet i ekspedisjonen så vil de kunne hjelpe deg. 

Vi har trådløst nett på alle våre lokasjoner.

Gjestenettet får man tilgang til via brukernavn og passord. For å få denne tilgangen trenger man et dagspass som pasienter kan få fra resepsjonen eller avdelingen man er innlagt på. 

Zefyr hotell er lokalisert ved sykehuset i sentrum og har inngang fra Biskop Kroghs gate 21. Det er også gjennomgang fra sykehuset via hovedinngangen i Parkveien. Hotellet er døgnåpent, og det er alltid noen som tar i mot deg i resepsjonen når du kommer.

Telefon: 75 50 06 20

E-post: 

Les mer og se bilder fra Zefyr hotel

Parkering: Hotellets gjester kan parkere på egne merkede parkeringsplasser under oppholdet. OBS! Husk å hente parkeringsbevis i resepsjonen. I tillegg finnes det godt med parkeringsplasser mot betaling på sykehusets parkeringsplass, og på kommunale plasser rundt hotellet.

Om hotellet: Pasienter som bor på Zefyr må være friske nok til å klare seg selv. Det er avdelingen som har det medisinske ansvaret for behandlingen din ved sykehuset, som avgjør om du kan bo på hotellet, eller må være innlagt på avdelingen.

Alle rommene har minst to senger, eget bad, kjøleskap og TV på rommet. Trådløst internett er gratis for hotellets gjester. Frokost er inkludert i romprisen. Lunsj, middag og kveldsmat er til salgs i hotellets restaurant for de som ikke har alle måltider inkludert.

Det finnes også et enklere mattilbud, samt kioskvarer, til salgs i hotellets resepsjon hele døgnet. Det er TV og trådløst internett på alle rom.

Pasienthotellet eies av Nordlandssykehuset HF og driftes av Norlandia. Resepsjonen er bemannet med en sykepleier døgnet rundt. Denne personen kan være behjelpelig med råd og informasjon.