Vi anbefaler at du alltid bruker siste versjon av nettleseren din.

Utposning på hovedpulsåren i brystet og magen – operasjon, Bodø

Aortaaneurismer kan behandles med åpen operasjon eller stentgraftbehandling. Ved åpen operasjon erstatter vi den syke delen av hovedpulsåren med en kunstig blodåre (åreprotese).

Om inngrepet

En åpen operasjon av utposning på hovedpulsåren er et omfattende inngrep. Der utposningen er både i øvre og nedre del kalles det for et thorakoabdominalt aneurisme. Kirurgen som skal operere deg vil gi deg mer detaljert informasjon om operasjonen din.

Før

Blodtrykkskontroll

Det er viktig at du i forkant av operasjonen sørger for å ha et godt regulert blodtrykk. Dette er for å unngå økt press mot veggen i blodåren. Fastlegen hjelper deg med medisineringen.

Røykeslutt

Røyk og tobakk er en av de vanligste årsakene til dannelsen av aneurismer. Hvis du røyker, bør du slutte før innleggelsen. Å slutte reduserer risikoen for tilbakefall og andre komplikasjoner. Røyking har også vist seg å forsinke sårtilhelingen, og kan gi deg økt slimproduksjon etter operasjonen.

Vi har forståelse for at det er vanskelig å slutte å røyke. Snakk gjerne med fastlegen din eller med lege/sykepleier på sykehuset, da vi gjerne vil hjelpe deg. Blant annet kan du få nikotinplaster som kan hjelpe mot røykesuget. Se gjerne Helsedirektoratets nettside om røykeslutt: www.slutta.no.

Aktivitet

Mens du venter på operasjonen, er det viktig å være i fysisk aktivitet. Gå gjerne turer, men unngå tunge løft og statisk styrketrening.

Medisiner

Du skal vanligvis ta dine faste medisiner frem til innleggelsen. Det gjelder også blodfortynnende som for eksempel Albyl-E og Marevan. Dersom du bruker blodfortynnende medisin av typen Plavix (Clopidogrel), Brilique, Efient, Pradaxa, Xarelto, Eliquis eller Arixtra, skal du slutte med denne medisinen 5 dager før operasjonen.

Tannhelse

Før innleggelsen din må du ha vært hos tannlegen. Dette må være gjort i løpet av de siste tre månedene før innleggelsen.

Generell helse

Det er viktig at helsetilstanden din er så god som mulig før operasjonen. Dersom du er forkjølet eller har en pågående infeksjon på det aktuelle tidspunktet må vi kanskje utsette operasjonen. Ta kontakt med din fastlege for vurdering av eventuell behandling før innleggelse.

Ta med deg

Ta med deg medisinene du bruker, sammen med en oppdatert liste over dosering. Ta også med deg toalettsaker, tøfler/lette sko, undertøy og joggebukse. Vi anbefaler deg å ta med minst mulig kontanter eller verdisaker til sykehuset.

Dagen du blir innlagt

Du kan regne med en del ventetid den dagen du blir innlagt. Ta derfor gjerne med deg lesestoff, håndarbeid eller PC. Du blir vanligvis operert dagen etter innleggelse, men operasjonen kan bli utsatt hvis vi har redusert kapasitet, eller dersom det kommer inn pasienter som trenger øyeblikkelig hjelp.

I løpet av dagen får du en samtale med sykepleier og gjennomgår legeundersøkelse. Gjennom disse samtalene får du informasjon om det forventede forløpet og du får anledning til å stille spørsmål. Videre skal du ta blodprøver, urinprøve, EKG og røntgenbilde av lungene som vi organiserer for deg. Du får også snakke med anestesilegen som er ansvarlig for narkosen, og med kirurgen som skal operere deg.


Operasjonsfeltet på rygg, bryst, mage og lysker skal barberes med barbermaskin som du får låne på avdelingen. Dette kan du gjøre selv, eller få hjelp til av en sykepleier.

Før du legger deg skal du dusje og vaske håret. Kvelden før operasjonen får du tilbud om sovemedisin.

Operasjonsdagen

Hovedpulsåren ligger godt beskyttet bak flere organer, deriblant tarmene. For at kirurgen skal få god oversikt under operasjonen, er det derfor nødvendig at du har tømt tarmene. Dette gjør du ved å drikke 1-2 liter vann tilsatt lakserende middel (Endofalk).

På innleggelsesdagen kan du spise en normal frokost og en lett lunsj. Resten av dagen får du servert flytende kost uten melk. Dette bidrar til at tarmene er best mulig tømt i forkant av operasjonen.

Etter midnatt skal du faste (ikke spise fast føde). Du kan drikke klare væsker frem til to timer før operasjonen. 
Like før operasjonen får du også avslappende medisin (premedikasjon) og sykepleier kjører deg så til operasjonsavdelingen i seng.

Vi ringer din nærmeste pårørende når du er kjørt til operasjon.

Under

Operasjonen foregår i full narkose. Det betyr at du sover gjennom hele prosedyren. Den syke delen av aortaen blir erstattet av en kunstig blodåre (åreprotese).

Ettersom aneurismet ditt involverer både øvre og nedre del av aorta er det nødvendig med et langt operasjonssnitt. Snittet strekker seg vanligvis fra øvre del av ryggen (venstre side), ned mot brystkassen og helt til nedre del av magen. 

Forberedelsene på operasjonsstuen og operasjonen selv tar oftest lang tid, slik at operasjonen vanligvis tar det meste av dagen. Kirurgen som skal operere deg gir deg mer detaljert informasjon angående din operasjon.

Etter

Etter operasjonen våkner du opp på intensivavdelingen. Du blir overvåket og passet på av en intensivsykepleier. Fordi du gjerne er trøtt og sover mye denne dagen, er det mange som venter med besøk til neste dag. Den som står oppført som nærmeste pårørende kan ringe avdelingen for å høre hvordan det går med deg og eventuelt avtale besøk dersom det likevel er ønskelig.

De første dagene etter operasjonen

Smerter

De første dagene etter operasjonen vil du trenge smertestillende medisin regelmessig. God smertebehandling vil gjøre det lettere for deg å være i aktivitet og hoste opp slim. Det er viktig at du sier ifra dersom du har vondt. I tillegg til smerter fra såret er det vanlig å føle seg sliten og stiv i kroppen, men dette bedrer seg for hver dag.

Pusten

Etter operasjonen er lungene «stivere» enn tidligere og du kan føle deg mer kortpustet. Det er også vanlig å ha en del slim etter operasjonen. Dette er det viktig at du får hostet opp for å unngå mulig lungebetennelse. Du får besøk av fysioterapeut som hjelper deg med øvelser for å løsne opp slimet.

Aktivitet

Dagen etter operasjonen er det vanlig å begynne med lett mobilisering. Fysioterapeut og sykepleier hjelper deg med dette. Mange føler seg svimle til å begynne med, men dette bedrer seg for hver gang du er oppe. Det er viktig å være i aktivitet for å forhindre dannelse av blodpropp eller liggesår. Aktivitet hjelper også med å normalisere tarmfunksjonen og for å løsne opp slimet.

Kost og fordøyelse

Tarmfunksjonen vil være nedsatt de første dagene som følge av operasjonen. De fleste opplever å få diaré den første tiden før magen normaliserer seg. Hva du kan spise avhenger av hvordan tarmen din kommer seg, og det er vanlig med flytende og lett kost de første dagene. Dette er for å forebygge blant annet tarmslyng (når tarmpassasjen blir helt eller delvis stoppet opp fordi tarmen roterer rundt seg selv). Sykepleier lytter på magen din for å høre etter aktivitet og hører med deg om du har luftavgang. Etter at du har kommet i gang med magen kan du spise normal, fast føde.

Temperatur

Det er normalt med litt høyere kroppstemperatur de første dagene etter operasjonen.

Blodtrykk og puls

De første dagene etter operasjonen følger sykepleier nøye med på blodtrykket ditt. Dette er for å sikre at alle deler av kroppen din er godt sirkulert. Noen vil trenge medisin for å holde trykket høyt eller lavt nok. Du bør bevege armer og bein ofte, og sykepleieren kommer til å måle pulsen i beina dine.

Væske i kroppen

Det er normalt med opphoping av væske i kroppen som følge av operasjonen. Sykepleier måler vekten din daglig og gir deg medisin som trekker vannet ut av kroppen. Mange har god nytte av støttestrømper de første ukene for å redusere hevelse i beina. Dette får du på sykehuset.

Dren

Det blir lagt inn minst to dren under operasjonen for å drenere ut sårvæske. Drenene blir oftest ffjernet etter 1–3 dager og huden blir lukket med sting eller tape.

Operasjonssåret

Operasjonssåret er lukket med agraffer (små metallklemmer). Har du sår i lyskene er de ofte sydd med sting. Agraffer og sting fjernes på legekontor eller lokalsykehuset etter cirka 12–14 dager.

Kantene og områdene rundt såret kan i begynnelsen være røde, hovne og klø en stund. Dette er tegn på at det gror. Du kan også få blåmerker i huden, og disse forsvinner gradvis.

Hygiene

Du kan normalt dusje tre dager etter operasjonen. Unngå å bruke såpe på selve såret. Etter dusj kan du la det lufttørke eller klappe det tørt med et rent håndkle. For å forhindre infeksjon skal du vente med badstue og svømming til seks uker etter operasjonen.

Medisiner etter operasjonen

Etter operasjonen administrerer sykepleier medisinene dine for deg. Det er ikke uvanlig at du blir satt på andre medisiner enn det du hadde før operasjonen og at enkelte medisiner du brukte før blir tatt bort eller endret. Før avreise fra lokalsykehuset får du informasjon om hvilke medisiner du skal fortsette å bruke. Fastlegen din får også informasjon om dette.

Søvn og hvile

Du kan forvente at nattesøvnen blir forstyrret en periode etter operasjonen. Mange opplever at de har et økt behov for søvn og hvile mens de er på sykehuset. Vi anbefaler deg likevel å begrense søvn på dagtid, slik at du får bedre kvalitet på nattesøvnen.

Humør og konsentrasjon

Det er vanlig med humørsvingninger etter operasjonen, også for deg som normalt har godt humør. Mange kan kjenne seg deprimerte, bli lettere irritert og ta lettere til tårene. Våg gjerne å vise følelser du har og å dele dine tanker, både til oss og de nærmeste rundt deg – det kan være nyttig. Det er også vanlig å kjenne en viss grad av svikt i hukommelsen og ha konsentrasjonsvansker. Dette går som regel over og normaliserer seg gradvis.

Vær oppmerksom

  • Det er vanlig med blødning det første døgnet etter operasjonen, og noen trenger blodoverføring. Enkelte pasienter må igjennom en kirurgisk åpning for å stoppe blødningen, men dette er sjeldent.
  • Det kan oppstå infeksjon, for eksempel sårinfeksjon eller lungebetennelse, etter operasjonen. Dette blir forebygget med antibiotika.
  • Noen kan få brokk etter operasjonen siden det blir gjort et snitt i magen. Dette forebygges ved å være forsiktig med bruk av magemuskulaturen i seks uker.
  • Det er også vanlig med enkelte ribbeinsbrudd i forbindelse med operasjonen på grunn av operasjonssnittet, noe som kan gi smerter som kan vedvare noen uker.
  • Blodpropp kan forekomme. For å forhindre dette får du blodfortynnende medisin under og etter operasjonen.  Det er også viktig at du holder deg i aktivitet og bevegelse.
  • Under operasjonen blir blodtilførselen til ryggmargen din forbigående eller varig avstengt, og som følge av dette kan lammelser i beina oppstå. Dette forekommer relativt sjeldent, men ved stor utbredelse av aneurismet er risikoen økt. Også andre organer som nyrer og lever kan i noen tilfeller få redusert blodsirkulasjon og dermed redusert funksjon etter operasjonen. Dette kan i noen tilfeller også være forbigående. Du får mer informasjon om dette av kirurgen før operasjonen.
  • Tarmslyng kan oppstå som en følge av nedsatt tarmfunksjon, både på grunn av nedsatt sirkulasjon til tarmen under operasjonen, lite aktivitet og medisiner. 

Kontakt

Bodø, sentrum Urologi og kar/thoraxkirurgi, sengeområde B7, Bodø

Kontakt Urologi og kar/thoraxkirurgi, sengeområde B7, Bodø
En bygning med et skilt på forsiden

Bodø, sentrum

Parkveien 95

8005 Bodø

Transport

Parkeringen i Bodø sentrum er avgiftsbelagt i disse tidsrommene: 

  • Mandag-fredag: kl. 08.00–17.00
  • Lørdag. kl. 08.00–15.00
  • Søndag: gratis

Parkering kan også foretas med EasyPark-appen, kode 8149.

Kart over bygg og parkering

 

Praktisk informasjon

Du finner Sykehusapoteket i fløy G, til venstre når du kommer inn hovedinngangen. 


Åpningstider: 

Mandag-fredag: 08:00-16:00.
Helger og helligdager: Stengt.

Telefon 77 78 19 00

Biblioteket har plassering i fløy H01, samlokalisert med Lærings- og mestringssenteret.

Biblioteket er betjent mandag til torsdag kl. 10.00-14.00​.
 
Hoveddelen av bibliotekfilialens samling er medisinsk faglitteratur om somatiske lidelser og pensumlitteratur for helsefaglige utdanninger. En egen samling med tilpasset litteratur beregnet på pasienter og pårørende finnes også. Det tilbys litteratursøk for ansatte/studenter, fjernlån fra andre bibliotek, lesesalsplasser og kunde-PC.
 
Kontaktinformasjon:  somatikkbibliotek@nlsh.no

Vis hensyn når du tar bilder, filmer eller gjør lydopptak når du er på sykehuset eller ved et av våre behandlingssteder. ​Pasienter og pårørende som filmes eller fotograferes skal gi sitt samtykke. Det er ulovlig å spre bilder, lydopptak eller film av medpasienter og ansatte uten samtykke.  

Helsepersonell har taushetsplikt. Det betyr at de har plikt til å aktivt hindre at andre får kjennskap til opplysninger om pasienten de har ansvar for. Respekter derfor hvis de ber deg om å slutte å fotografere eller filme.  

PS! Hvis du ønsker å slette noe du har lagt ut på internett så kan du få hjelp til det på slettmeg.no

​Som pasient har du mange rettigheter. Disse rettighetene er i hovedsak regulert av pasientrettighetsloven som skal sikre at pasienter og brukere får lik tilgang på helse- og omsorgtjenester  

Les mer om pasientrettigheter

Nordlandssykehuset Bodø har egen frisør lokalisert i N-fløya, ikke langt fra Apoteket. Ta til venstre ved informasjonsskranken.

Åpningstider:
  • Mandag, onsdag, torsdag, fredag: 08:00-16.00 
  • Tirsdag: 10:00-18:00 

Ønsker du å gi en gave eller donasjon til en klinikk eller avdeling? Les mer om hvordan dette kan gjøres​​​​

Panorama kafè er i 9. etasje og tilbyr blant annet salatbar, baguetter, suppe, kaker og varm/kald drikke. Vi tør påstå at du finner byens beste lunsjutsikt her!

Åpningstider:

  • Mandag-fredag: 08.30-17.00
  • Lørdag-søndag: stengt

For meny, se egen side

Narvesen ligger i 1. etasje, til venstre når du kommer inn hovedinngangen. 

Åpningstider: 

  • Mandag-fredag: 07.00-21.00
  • Lørdag: 09.00-20.00
  • Søndag: 10.00-20.00

Sykehusprestene er ordinerte prester i Den norske kirke og de har videreutdanning for det spesielle arbeidet i  helsesektoren. De er utdannet til å være samtalepartnere, og kan møte det enkelte menneske med støtte, veiledning eller sjelesorg, eller bare være til stede og dele stillheten. Samtalen vil alltid foregå på premissene til den som søker kontakt.

Les mer om preste- og samtaletjenesten

​​Det er satt opp en røykebu på parkeringsplassen ved hovedinngangen. Ut over dette er det ikke tillatt å røyke på sykehusets område.

Det er ønskelig at du benytter selvinnsjekk ved poliklinisk time når du ankommer sykehuset. Det står innsjekksautomater ved hovedinngangen og ved enkelte steder i alle etasjene. 

Her bruker du fødselsdato og etternavn for registrering.

Betaling

Du kan betale ved de samme innsjekkingsautomatene. Har du flere timeavtaler i løpet av samme dag, behøver du kun gå i automaten etter siste gjennomførte time. Vi vil da samle eventuelle beløp, slik at du kun behøver å betale en gang. Regn med noen ekstra minutter før oppgjøret blir klart i automaten.

Dersom du av ulike grunner ikke ønsker å betale på automaten, kan du henvende deg til vår ekspedisjon i 1. etasje. 

Betalingsløsningen er foreløpig ikke tilgjengelig ved radiologiske besøk.
 
Har du behov for assistanse til selvinnsjekk eller betaling, ta kontakt med pasientvert eller personalet i ekspedisjonen så vil de kunne hjelpe deg. 

Vi har trådløst nett på alle våre lokasjoner.

Gjestenettet får man tilgang til via brukernavn og passord. For å få denne tilgangen trenger man et dagspass som pasienter kan få fra resepsjonen eller avdelingen man er innlagt på. 

Zefyr hotell er lokalisert ved sykehuset i sentrum og har inngang fra Biskop Kroghs gate 21. Det er også gjennomgang fra sykehuset via hovedinngangen i Parkveien. Hotellet er døgnåpent, og det er alltid noen som tar i mot deg i resepsjonen når du kommer.

Telefon: 75 50 06 20

E-post: 

Les mer og se bilder fra Zefyr hotel

Parkering: Hotellets gjester kan parkere på egne merkede parkeringsplasser under oppholdet. OBS! Husk å hente parkeringsbevis i resepsjonen. I tillegg finnes det godt med parkeringsplasser mot betaling på sykehusets parkeringsplass, og på kommunale plasser rundt hotellet.

Om hotellet: Pasienter som bor på Zefyr må være friske nok til å klare seg selv. Det er avdelingen som har det medisinske ansvaret for behandlingen din ved sykehuset, som avgjør om du kan bo på hotellet, eller må være innlagt på avdelingen.

Alle rommene har minst to senger, eget bad, kjøleskap og TV på rommet. Trådløst internett er gratis for hotellets gjester. Frokost er inkludert i romprisen. Lunsj, middag og kveldsmat er til salgs i hotellets restaurant for de som ikke har alle måltider inkludert.

Det finnes også et enklere mattilbud, samt kioskvarer, til salgs i hotellets resepsjon hele døgnet. Det er TV og trådløst internett på alle rom.

Pasienthotellet eies av Nordlandssykehuset HF og driftes av Norlandia. Resepsjonen er bemannet med en sykepleier døgnet rundt. Denne personen kan være behjelpelig med råd og informasjon.