Vi anbefaler at du alltid bruker siste versjon av nettleseren din.

Undersøkelse, Utredning

Utredning av samtidige rusproblemer og psykiske lidelser

Kartlegging av psykisk helse er viktig, siden psykiske problemer kan gi nedsatt effekt  av rusbehandlingen eller medføre feilbehandling. Dette gjelder spesielt de alvorlige psykiske lidelsene som traumelidelser, psykoselidelser, personlighetsforstyrrelser og spiseforstyrrelser.

En viktig del av kartleggingsarbeidet i starten av rusbehandlingen er å få oversikt over eventuelle psykiske symptomer og lidelser, og sørge for at disse for rett behandling. De alvorligste lidelsene og samtidig rusavhengighet vil falle inn under rus- og psykiatri- feltet (ROP), som har egne avdelinger som er spesialisert på dobbeltdiagnoseproblematikk. Er dette tilfellet, vil din henvisning oversendes dit, slik at du får best mulig hjelp på rett sted.

Henvisning og vurdering

Er det påvist, mistanke om eller ønske om utredning av de lidelsene som hører inn under de alvorlige lidelsene (se over) så bør henvisningen sendes til ROP-avdeling.

Før

Hvis du ønsker at vi under oppholdet skal utrede eller kartlegge omfang av psykiske lidelser, bør dette komme med i henvisningen. Du bør være oppmerksom på at mange lidelser, som for eksempel AD/HD, traumelidelser og liknende vil kreve rusfrihet over noe tid for å kunne få gjennomført en god utredning. Derfor er det viktig at du og henviser planlegger dette godt, slik at om mulig nedtrapping eller reduksjon av rusbruk kan starte i god tid før innleggelsen.

For å kunne gi tilbud om utredning av ADHD bør det kunne vises til rusfrihet de siste tre måneder før oppstart av behandling. Be din lege/henviser undersøke med ditt aktuelle behandlingssted om de foretar slik utredning, hvis det er noe av det du ønsker hjelp til.

Under

Din behandler starter med kartlegging av dine symptomer så snart du er klar for det etter innleggelse. Det finnes flere ulike godkjente verktøy/skjemaer for diagnostisering av de ulike lidelsene, din behandler finner ut hva som blir rett for akkurat dine symptomer.

Noen lidelser kan ikke kartlegges før du er nedtrappet eller avruset på medikamenter/ rusmidler, dette vil dere kunne planlegge sammen.

Rusmidler kan kamuflere symptomer på psykisk lidelse og abstinenser kan gi falske psykiske symptomer som vil gå over med tiden. For at utredningen skal bli så bra som mulig er det viktig med godt samarbeid og god tillit mellom deg og din behandler.

Hvis utredningen viser at du er i behov av medisinsk eller psykologisk behandling  for psykisk lidelse, vil vi starte med dette under oppholdet.

Har ditt behandlingssted tilgjengelig nevropsykolog, vil samarbeid med denne kunne være aktuelt som et ledd i utredningen.

Etter

Hvis utredningen viser at du er i behov for videre oppfølging eller behandling etter opphold på rusinstitusjon, vil vi kunne henvise deg videre slik at du får hjelp etter utskrivelsen. Vi vil også samarbeide med din fastlege slik at denne kan følge opp eventuell medikasjon du er i behov av. Fastlegen vil også være ansvarlig for videre kontroll av din tilstand.

Kontakt

Mellomåsveien 106, Rønvik Korttidsenhet rus

Kontakt Korttidsenhet rus

Oppmøtested

Mellomåsen - fløy A.

Mellomåsveien 106, Rønvik

Mellomåsveien 106

Mellomåsveien 106, 8076 Bodø

Praktisk informasjon

​Besøk og utgang avtales med teamet ditt.

​På grunn av allergi er det ikke lov med dyr på enheten. 

Eventuelle kostnader til kennelopphold dekkes dessverre ikke av det offentlige.

​Vi som jobber her er psykiater, leger, psykolog, sosionom, fysioterapeut, kokk, spesialsykepleiere, sykepleiere, vernepleiere, miljøterapeuter og miljøarbeidere. I tillegg er Nordlandssykehuset et utdanningssykehus, så du må påberegne at det kan være studenter fra ulike utdanninger ved universitetet i praksis hos oss.​

​Enheten har tilgjengelig stasjonære PCer med nettilgang til lån for pasientene. Du må gjerne ta med egen bærbar PC eller liknende.​

​Ved innleggelse ber vi om at du signerer et samtykkeskjema ift opplysninger til fastlege, kommunale tjenester og andre du kan ha behov for bistand fra, og at du oppgir nærmeste pårørende. Diskuter gjerne dette på forhånd med den du ønsker skal stå oppført.​

​Ta gjerne med utetøy/ turklær etter sesong, vi er mye på tur i all slags vær. Har du ikke eget så kan vi låne hos aktivitetsseksjonen på sykehuset.​

​Som pasient har du mange rettigheter. Disse rettighetene er i hovedsak regulert av pasientrettighetsloven som skal sikre at pasienter og brukere får lik tilgang på helse- og omsorgtjenester  

Les mer om pasientrettigheter

Sykehusprestene er ordinerte prester i Den norske kirke og de har videreutdanning for det spesielle arbeidet i  helsesektoren. De er utdannet til å være samtalepartnere, og kan møte det enkelte menneske med støtte, veiledning eller sjelesorg, eller bare være til stede og dele stillheten. Samtalen vil alltid foregå på premissene til den som søker kontakt.

Les mer om preste- og samtaletjenesten

Presten er tilgjengelig hverdager 08.00 - 15:30. 
Tlf. 75 53 40 00