Oppholdet varer i to dager og består av en strukturert kartlegging av spise– og svelgefunksjon. Ut ifra dine behov kan oppholdet også gjennomføres som videokonsultasjon på dag 1 og oppmøte på dag 2. Revurdering kan ofte gjøres poliklinisk i løpet av én dag.
Ved innleggelse vil du få
- innkomstsamtale med sykepleier, logoped og lege
- undersøkelse av lege
- spiseobservasjoner/måltidsobservasjoner med logoped
- klinisk kartlegging av svelgefunksjonen med logoped
- kartleggingssamtale med klinisk ernæringsfysiolog ved behov
Kartlegging
Kartleggingen består av klinisk og instrumentell undersøkelser.
Den kliniske undersøkelsen inkluderer innkomstsamtale, gjennomgang av spørreskjemaet, undersøkelse av ansikts - og munnmuskulatur, strupehodefunksjon og måltidsobservasjoner.
Videofluororskopi (svelgerøntgen) er en instrumentell undersøkelse orofaryngeal svelgefunksjon. Undersøkelsen innebærer svelging av forskjellige konsistenser av mat og drikke. Undersøkelsen gir ikke svar på eventuelle vansker i spiserøret.
En viktig del av oppholdet er opplæring av pasient og pårørende/omsorgspersonell om normal spise- og svelgefunksjon, samt rådgivning, veiledning og informasjon om mulige rehabiliterende og kompenserende strategier. Disse er individuelt tilpasset.
Tverrfaglig team
Du får et tverrfaglig team som består av lege, sykepleier, hjelpepleier/helsefagarbeider og logoped. Enkelte ganger er det behov for klinisk ernæringsfysiolog, fysioterapeut, ergoterapeut eller psykolog.