Videokonsultasjon

Videokonsultasjon brukes som et alternativ til fysisk oppmøte for timen din ved Nordlandssykehuset. 

Innledning

Deltagelse i videokonsultasjon er frivilligMed bruk av videokonsultasjon kan vi minimere andelen konsultasjoner som må utsettes.

Før

Printscreen av velkomstvinduet til videokonsultasjonen

 
Du vil få SMS fra sykehuset 10 dager og dagen før timen. I SMS dagen før timen, vil det være en lenke til videokonsultasjonen.

Du oppfordres til å teste at løsningen fungerer som den skal, det kan du gjøre ved å teste lenken på forhånd. Vi anbefaler at du gjør testen så fort du får innkallingen på SMS. 

Du får også et innkallingsbrev på helsenorge.no. Du kan også utføre testen via Helsenorge. Du kan starte videokonsultasjonen både via SMS og Helsenorge.


Hva trenger du for å kunne delta på et videomøte?

Du kan bruke PC, nettbrett eller smarttelefon for å delta i en videokonsultasjon. For best opplevelse anbefales Safari på Apple-produkter (Mac, iPhone og iPad) og Chrome på Windows PC og Android brett/smarttelefoner.

Du må være koblet til internett.

Det kreves ingen installasjon av programvare på din enhet. Kamera er nødvendig for å se og bli sett. Du kan derfor ikke bruke enheter som ikke har dette.

Vi anbefaler bruk av øretelefoner/ørepropper for en god lydopplevelse.

Under

Vi anbefaler at du gjør deg klar i god tid før timen starter. Sørg for å være på en uforstyrret plass. Klikk på lenken for å gå inn i møtet, gjerne noen minutter før det starter. Du vil få beskjed om at du venter på å bli sluppet inn i rommet. 

Lege/ behandler gjør det samme og du vil bli sluppet inn i rommet når legen/ behandleren er koplet opp og konsultasjonen kan begynne. Dersom du får spørsmål om å gi nettleseren tilgang til mikrofon og kamera må du trykke godta. Dersom du svarer nei blokkeres lyd og bilde, og du vil ikke kunne gjennomføre videokonsultasjonen.

Du kan forsøke å se på «Ofte stilte spørsmål» under, eller ringe 75 57 10 00 for å få hjelp til å slå på lyd og bilde.

Her kan du se en kort video om videokonsultasjon som skal gjennomføres på PC

Tekniske problemer?

Har du spørsmål angående timen, eller opplever tekniske problemer, ta gjerne kontakt med Nordlandssykehuset Timeservice, tlf. 75 57 10 00


Ofte stilte spørsmål

Hvem kan delta på videokonsultasjon?

Din lege eller behandler vil sammen med deg avgjøre om videokonsultasjon er et alternativ som dekker ditt behov.

Hvordan tester jeg lyd og bilde før timen starter?

I SMS og innkallingsbrev på helsenorge.no, ligger det en lenke til videokonsultasjonen. Den kan du bruke for å teste løsningen på forhånd. 

Dette kan du gjøre når som helst og så mange ganger du vil. Vi anbefaler at du tester så fort du får innkallingen/SMS.


Jeg får ikke lyd og bilde til å fungere?

Alternativ 1

Når du går inn i konsultasjonen må du gi nettleseren tilgang til mikrofon og kamera. Dersom du har blokkert adgang til mikrofon og kamera må du slette denne blokkeringen på en av følgende måter:


Chrome

  1. Åpne Chrome – trykk på de tre prikkene i høyre hjørne (tilpass og kontroller Chrome)
  2. Velg innstillinger
  3. Under Personvern og nettstedsinnstillinger: Finn Slett nettleserdata – velg avanserte innstillinger og sett V også på slett nettstedsinnstillinger – da vil brukeren få opp spørsmålet på nytt når han/hun går inn i ett nytt Videonor møte

Mac

  1. Velg Apple-menyen    >  Systemvalg,> Sikkerhet og personvern > Personvern.
  2. Velg Kamera.
  3. Marker avkrysningsruten ved siden av et program for å gi det tilgang til kameraet.

Mobil/nettbrett - Forsøk:

  1. Android: Innstillinger -  Apper /apper og tillatelser -  tillatelser (her skal du finne en oversikt over hvilke tillatelser de ulike apper har, og du skal kunne endre en blokkering) – kamera – Chrome - Tillat 
  2. I phone/I pad: Innstillinger->safari->kamera->alltid
  3. Innstillinger->safari->mikrofon->alltid

Alternativ 2

Du har muligens flere valg på kamera og mikrofon. Finn innstillinger og prøv å velge annen kamera og mikrofon.

Jeg får ikke lastet ned appen til mobilen

Du trenger ikke laste ned noen programmer eller apper for å delta. Bare følg lenken i innkallingen du har fått på SMS/tilkallingsbrev.

Jeg hører ikke behandler

Vanligste problem er at lyden på telefonen er skrudd av/ned. Forsøk å skru opp lyden på mobilen. Volumtaster er oftest på siden av mobilen. 


Kameraet viser ikke meg

Du har trolig aktivert hovedkameraet på mobilen. Trykk en plass på skjermen og velg kameraikonet for å skifte kameraet du viser.


Det har skjedd en forverring av helsen min som gjør at jeg er usikker på om videokonsultasjon er riktig

Du må ta kontakt med vår Timeservice-tjeneste, tlf. 75 57 10 00 så snart som mulig.


Behandleren er forsinket

Gi det noen minutter, behandleren tilstreber å møte presis spesielt til videokonsultasjoner, men forsinkelser kan dessverre oppstå på samme måte som på den vanlige poliklinikken. 


Jeg vet at jeg kommer til å bli forsinket

Ta kontakt med sekretær ved poliklinikken og gi beskjed, se kontaktinformasjon under «kontakt oss». Du kan risikere at konsultasjonen må utsettes.


Hele samtalen bryter underveis

Prøv å koble til på nytt. Kommer du ikke inn på nytt, vil behandler kontakte deg pr. telefon.


Noen kommer inn i rommet hvor jeg sitter

Gi beskjed til behandleren om at du ikke lengre er alene slik at samtalen pauses. Dersom mulig, sørg for at du igjen får rommet for deg selv.


Jeg har fått SMS om en videokonsultasjon, men det er uten lenke

Timen din er opprettet i pasientjournalsystemet, men det kan ha skjedd en feil ved oppretting av videomøtet. Ta kontakt med timekontor, tlf. 75 57 10 00


Jeg har deltatt i videokonsultasjoner før, men nå virker det ikke

Du får ny invitasjon for hver time. Pass på at du går inn i riktig møterom, sjekk dato og tid på innkallingen i SMS/tilkallingsbrev.

Du må også lukke nettleservinduet etter timen. Hvis flere nettleservinduer står åpne, vil disse konkurrere om kamera og mikrofon. 


Etter

Vær oppmerksom

Betaling

Du må betale egenandel som ved fysisk oppmøte, og vil få en faktura på vanlig måte. Pasienter med frikort og barn under 16 år skal ikke betale egenandel. Det samme gjelder innenfor psykisk helse for barn og ungdom under 18 år.

Taushetsplikt, informasjonssikkerhet og personvern

Samtalen blir journalført på lik linje som om samtalen skulle foregå ansikt til ansikt, eller per telefon. Samtalen er kryptert og blir ikke lagret verken på internett eller på våre servere.

På samme måte som ved fysisk oppmøte, vil helsepersonellovens regler om taushetsplikt være styrende, både for selve samtalen og behandling av informasjon som fremkommer under samtalen: Relevante og nødvendige helseopplysninger skal journalføres, og kan som hovedregel gis til helsepersonell som samarbeider om å yte helsehjelp dersom dette er nødvendig for å avgi forsvarlig helsehjelp, med mindre du som pasient motsetter deg dette.

Løsningen er sikker i forhold til å kunne dele konfidensiell pasientinformasjon. 

Nærmere informasjon om hvordan personopplysningene dine behandles, står i personvernerklæringen vår. Hvis du har spørsmål, kontakt personvernombudet på personvernombudet@nordlandssykehuset.no eller telefon 75 53 40 00   (sentralbord).


Journalføring

Videokonsultasjon blir dokumentert som en vanlig konsultasjon i din journal. Kontaktinformasjon

Pasientreiser

Reiser du til eller fra offentlig godkjent behandling kan du ha rett til å få dekket nødvendige utgifter. Les mer om dine rettigheter

Planlegg reisen til Nordlandssykehuset

Mange reiser til eller fra sykehuset med offentlig transport. Det er mulig å ta seg frem til de fleste avdelinger ved Nordlandssykehuset med buss. Sjekk ut reisnordland.no for rutetider.​

Pasientreiser ivaretar organiseringen av rekvirerte reiser for Nordlandssykehuset, les mer om pasientreiser Nordlandssykehuset

Fant du det du lette etter?