Barneklinikken

Vridd testikkel - testistorsjon hos barn og unge, Bodø

Testistorsjon er en vridning (torkvert) av sædlederen og karstrukturene til testikkelen. Forekommer hyppigst hos gutter i alderen 10-25 år, men kan forekomme hos gutter i alle aldre. Tilstanden kan komme etter lek eller sportslig aktivitet.  Ta umiddelbart kontakt med lege eller legevakt ved symptom på vridd testikkel. En akutt operasjon kan være nødvendig for å bevare testikkelen. 

Innledning

Symptomer 

Vridningen gir akutt og sterke smerter i pungen på den aktuelle siden, eventuelt med utstråling av smerter oppover lysken og nedre del av magen. Smertene er konstante og som regel ledsaget av kvalme, brekninger og etter hvert hevelse i pungen. Årsaken til smertene er avklemming av blodtilførselen til testikkelen.  


Henvisning og vurdering

Du henvises for innleggelse på sykehus via fastlege eller legevakt som øyeblikkelig hjelp. 

Helsepersonell

Sjekkliste for henvisning - fastlege eller annen helsetjeneste henviser til utredning

Helsepersonell

fastlege eller annen helsetjeneste henviser til utredning

Utredning

Undersøkelse

Graden av vridning er avgjørende for skaden det medfører. Det er derfor viktig å få behandling raskt. Det blir i noen tilfeller tatt ultralyd for å sikre korrekt diagnose, men dette er ikke påkrevd før operasjon. Operasjonsindikasjon stilles vanligvis ut fra symptomer og kliniske funn. Ved tvil om diagnosen anbefales gjerne å operere for å se om testistorsjon foreligger. 

Operasjon 

Operasjon må utføres innen 6 timer for å unngå varig skade på testikkelen. Operasjonen blir utført i narkose. Du må derfor være fastende.  
Les mer om Narkose hos barn

Narkose hos barn

Anestesi er et annet navn for bedøvelse eller narkose og betyr "uten følelse". Anestesi blir brukt for å sikre at pasienten ikke har smerter og ubehag når det har vært utført undersøkelse eller operasjon. En forelder/foresatt er med inn på operasjonsstua til barnet har sovnet. 

Hei! Skal du på sykehuset? Jeg kan vise deg hvordan det var da jeg var der. (Alle foto: Elisabet Vollset Lien)

Planlegging av anestesi

Vi ønsker å planlegge godt før dere kommer inn, derfor er det viktig at vi har nøyaktig informasjon om barnet, som:

  1. Alder
  2. Vekt
  3. Allergier og andre sykdommer
  4. Faste medisiner
  5. Løse tenner
Alle typer bedøvelse har en risiko, og vår viktigste jobb er å forebygge og minske denne risikoen. Er du usikker eller har spørsmål så ta kontakt med aktuell avdeling.
Dersom barnet er forkjølet eller fått akutt sykdom, kontakt sykehuset for å høre om undersøkelsen eller operasjonen må bli utsatt.

I ventetiden på sykehuset kan du leke, se film/TV eller se litt på masken som du skal puste oksygen i. Det gjorde jeg.

  1. Før

    Før operasjonen/undersøkelsen må barnet faste. Hvis barnet ikke møter fastende, kan det hende vi må avlyse/utsette timen.

    De siste 6 timene før operasjon/undersøkelse skal ikke barnet spise mat eller drikke melk/melkeprodukter. Spedbarn kan få morsmelkerstatning inntil 4 timer før, og morsmelk inntil 3 timer før. De siste 2 timene skal barnet unngå drops og tyggegummi, snus og røyk, fordi dette kan øke mageinnhold og magesyre. Barnet kan drikke klare væsker frem til 1 time før operasjon/undersøkelsesr: Vann, saft, juice uten fruktkjøtt, brus, te og kaffe uten melk. Barnet kan pusse tenner og skylle munnen når som helst.

    Mat og melk/melkeprodukter: Stoppes 6 timer førMorsmelkerstatning: Stoppes 4 timer førMorsmelk: Stoppes 3 timer førDrops og tyggegummi, røyk og snus: Stoppes 2 timer førKlare væsker: Stoppes 1 time før

    Hvis barnet likevel har spist eller drukket utenom de tidene som står her, må personalet få vite det. Strengere regler kan være nødvendig for noen. Det får dere i så fall beskjed om.

    Dersom barnet bruker medisiner eller inhalasjoner, skal disse tas med til sykehuset. De får beskjed om hvilke faste medisiner en skal ta.

    Da jeg kom til avdelingen ville doktoren vite om jeg hadde løse tenner, var forkjølet eller om jeg nettopp hadde vært syk. Hun lyttet til meg og hørte på hjertet mitt. Sykepleieren spurte hvor mye jeg veide. Da veide jeg meg på sykehuset, siden det var lenge siden jeg hadde gjort det hjemme.

    Du kan godt ta med et kosedyr eller noe å lese eller leke med. Jeg hadde med Lola.

    Bedøvelseskrem/plaster

    Du får beskjed om du skal ha på bedøvelseskrem eller plaster på barnet. Det er fordi barnet skal få en venekanyle. Det er et lite plastrør som blir lagt inn i ei blodåre.

    Kremen/plasteret skal settes på barnet sin hånd og innsiden av albuen, helst på synlig blodåre. Dette skal gjøres rett før de reiser til sykehuset på operasjonsdagen.

    Bedøvelseskrem/plaster kjøpes reseptfritt på apoteket.

    jeg har fått to bedøvelsesplaster, et på hånda og et på innsiden av albuen.

    Bedøvelsesplasteret gjør at det ikke var så vondt å få denne på hånda. Gjennom denne skal jeg få medisin.

  2. Under

    Anestesi

    Anestesilegen bestemmer hvilken bedøvelse som er best for hvert enkelt barn.

    Når barn og unge skal ha narkose og sove, får de fleste sovemedisin i kanylen. Av og til blir sovemedisinen gitt som gass som du puster inn via ei maske. For å forberede barnet, fortell at alle puster oksygen i maska før de sovner.

    Som foreldre/foresatte avtaler dere med avdelingen om hvor dere venter mens barnet sover. Ta gjerne med noe å lese.

    Her puster jeg i maska og ser om jeg klarer å blåse opp ballongen

    Avslappende medisiner
    De fleste barn under 6 år, og i enkelte tilfeller opptil 10 år, får medisin som gjør at de blir trøtte/sovner, før innleggelse av kanyle. Denne kan bli gitt som mikstur, tablett, i endetarmen, eller som nesedråper/spray.
    Målet er at barnet sover seg inn i narkosen og ut av narkosen, og våkner når narkosemedisinene er ute av kroppen, på oppvåkningen/postoperativ-avdelingen.
    Dersom eldre barn og unge er engstelig og urolig kan vi gi medisin som virker beroligende, før de skal inn til undersøkelse/operasjon.

    Da lillebroren min skulle til undersøkelse, fikk han en nesespray som gjorde at han sovnet. Han merket ingenting av undersøkelsen. Større barn kan også få nesespray/nesedråper dersom en synes at undersøkelsen eller operasjonen en skal til er skummel.

  3. Etter

    Oppvåkning

    Barnet kan være urolig etter narkosen. Årsaken kan være sovemedisinen, og trenger ikke å være på grunn av ubehag eller smerter etter undersøkelsen/operasjonen.

    Det er viktig at barnet får ro i denne fasen.

    Smertelindring

    Barnet får behandling for smerter og eventuelt kvalme. Dette i form av stikkpiller eller medisin i venekanylen. Mange operasjonen gir noe ubehag eller smerter etterpå, og vi har medisiner som vi gir barnet dersom barnet trenger det.

    Hjemreise

    Før hjemreise vil legen snakke med dere om hva dere må passe på etter undersøkelsen/operasjonen. Som hovedregel skal barnet ha spist, drukket, og tisset før dere reiser hjem. Dere vil også få informasjon om eventuelt bruk av smertestillende medisin.

    Takk for oss!

Vær oppmerksom

Blødninger etter operasjon er sjelden. Om barnet begynner å blø i større mengder etter at dere er kommet hjem, kontakt sykehuset eller ring 113.

Det er vanlig å ha litt høyere temperatur dagen etter operasjonen. Dersom barnet har feber over 38,5 grader, eller feber i mer enn 3 dager, kan det være et tegn på infeksjon og lege må kontaktes.

Ta gjerne kontakt med den aktuelle avdelingen dersom dere har flere spørsmål.

Gå til Narkose hos barn

Behandling

Selve operasjonen

I narkose åpnes huden i pungen med et lite snitt. Testikkelen detorkveres (roteres tilbake) og testikkelen blir sydd fast til innsiden på pungen for å redusere risiko for ny torsjon senere. For å unngå testistorsjon på motsatt testikkel, blir den sydd fast under samme operasjon.  
For noen har graden av vridningen vært stor og pågått over for lang tid. Celler og vev i testikkelen er da død (nekrotisert). Testikkelen blir da fjernet.  
Såret blir sydd med sting som forsvinner av seg selv og dekkes med gjennomsiktig plaster (tegaderm). 



Hygiene  

Les mer om stell av operasjonssåret

Les mer om Operasjonssår

Operasjonssår

Informasjon om hvordan du kan stelle operasjonssåret når du kommer hjem fra sykehuset.

  1. Før

    Operasjonssår er ofte lukket ved hjelp av sting, klemmer eller stifter. Sårstrips fungerer oftest som ekstra støtte når såret er sydd fra innsiden, men brukes også ved utvendige sting. Disse skal sitte på så lenge du får beskjed om det, eller til de løsner av seg selv.

  2. Under

    Såret er sensitivt for skade og infeksjon de første 8–10 dagene. Vi anbefaler derfor at du unngår badekar og svømmebasseng inntil sting/agraffer er fjernet, og såret er grodd. Såret behøver ikke å rengjøres rutinemessig.

    De første 48 timene skal du ikke dusje. Etter 48 timer skal du dusje med bandasje. Blir bandasjen våt skal såret lufttørke og du skal sette på ny bandasje. Har du sårstrips, beholder du disse på.

    Råd for optimal sårheling

    Røyking reduserer blod- og oksygen tilførsel til såret, og er en av de største årsakene til infeksjon og dårlig sårtilheling. Derfor frarådes røyking. Det er viktig å ha et normalt kosthold for at såret skal gro. Kost bestående av frukt, grønnsaker, meieriprodukter, kornprodukter, kjøtt og fisk tilfører kroppen vitaminer og mineraler, fett og protein som er viktig for sårtilheling. Dersom du har diabetes er det viktig å ha et så stabilt blodsukker som mulig.

    Sårskift

    Vask hendene før og etter bandasjeskift. Ikke ta med hendene direkte i såret.

    Bandasje

    Du skal bruke bandasje til sting, klemmer eller stifter er fjernet. Du skal ikke ta av bandasjen 24 timer etter inngrepet. Vi anbefaler at du velger en bandasje som er hudvennlig (lar seg lett fjerne), kan absorbere væske fra såret og som er vanntett. Unngå bandasjer som kan etterlate seg rester i såret eller bli sittende fast, for eksempel bomull. Det er viktig å sjekke såret jevnlig ved å ta av bandasjen og se etter hvordan såret ser ut. Vær oppmerksom på forandringer som; økende smerte/følsomhet i såret, rødme, hevelse, misfarget puss eller blødning, lokal varme, såret åpner seg, feber eller nedsatt allmenntilstand. Oppstår en eller flere av disse tilstandene må du kontakte sykehuset.

  3. Etter

    Sting, strips og agraffer

    Sting og agraffer fjernes hos egen lege.

    Råd for optimal arrdannelse

    Arret bleknes med tiden, men dette kan ta flere år. Det er viktig å beskytte arret mot soling i denne tiden. Bruk derfor solkrem når du er ute i solen. Bruk gjerne en beskyttelse over arret i områder utsatt for drag eller friksjon. Et billig alternativ er en mikroporøs tape. Fuktighetsgivende og hudvennlig olje, krem/lotion gir fuktighet og kan bidra til et glattere og penere arr.

Vær oppmerksom

Det er normalt å oppleve smerter i såret de første dagene og at såret ser fuktig ut. Økende smerter og lekkasje fra såret kan derimot være tegn på infeksjon. Oftest oppstår infeksjon mellom dag fem og ti etter operasjonen, men det er viktig å observere tegn til infeksjon i 30 dager etter operasjonen.

Gå til Operasjonssår

Oppfølging

Restitusjon: Hjemreise er vanligvis dagen etter operasjon. Hevelsen vil trekke seg tilbake i løpet av 3-4 uker.
Smertestillende 

Det er vanlig å ha noe smerter etter denne operasjonen. Vårt råd er å ta paracetamol eventuelt ibuprofen til faste tider operasjonsdagen og neste dag. Deretter ved behov. Følg anvisning som legen har gitt.  


Aktivitet

Du skal ikke drive fysisk aktivitet i 2-3 uker etter operasjonen. Dette gjelder gym, fysisk aktivitet utenom skoletiden, inkl. svømming. Dere får med bekreftelse til skolen om gymfritak. Små barn regulerer sin egen aktivitet, de kan leke og bevege seg fritt etter operasjonen. 

 

Kontroll  

Det er vanligvis ikke nødvendig med kontroll. For deg som har fått fjernet testikkelen, kan du få tilbud om protese senere. 

Faresignaler

Kontakt sykehuset dersom du får noen av disse plagene: 

  • Blødning fra såret 
  • Væsking fra såret 
  • Økende hevelse, rødhet eller smerte fra såret 
  • Sykdomsfølelse 
  • Feber 

Kontaktinformasjon

Oversiktskart og parkering

Parkeringen i Bodø sentrum er avgiftsbelagt i disse tidsrommene: 

  • Mandag-fredag: kl. 08.00–17.00
  • Lørdag. kl. 08.00–15.00
  • Søndag: gratis

Parkering kan også foretas med EasyPark-appen, kode 8149.

Klikk på kartet for mer detaljert informasjon.

Kart over bygg og parkering

Pasientreiser

Reiser du til eller fra offentlig godkjent behandling kan du ha rett til å få dekket nødvendige utgifter. Les mer om dine rettigheter

Planlegg reisen til Nordlandssykehuset

Mange reiser til eller fra sykehuset med offentlig transport. Det er mulig å ta seg frem til de fleste avdelinger ved Nordlandssykehuset med buss. Sjekk ut reisnordland.no for rutetider.​

Pasientreiser ivaretar organiseringen av rekvirerte reiser for Nordlandssykehuset, les mer om pasientreiser Nordlandssykehuset

Sykehuskart, Bodø sentrum

Klikk på bildet for stor​​ versjon o​​​g forklaringer.​

Kart over bygninger og vei​​​

Praktisk informasjon

Apotek

Du finner Sykehusapoteket i fløy G, til venstre når du kommer inn hovedinngangen. 


Åpningstider: 

Mandag-fredag: 08:00-16:00.
Helger og helligdager: Stengt.

Telefon 77 78 19 00

Biblioteket

Biblioteket har plassering i fløy H01, samlokalisert med Lærings- og mestringssenteret.

Biblioteket er betjent mandag til torsdag kl. 10.00-14.00​.
 
Hoveddelen av bibliotekfilialens samling er medisinsk faglitteratur om somatiske lidelser og pensumlitteratur for helsefaglige utdanninger. En egen samling med tilpasset litteratur beregnet på pasienter og pårørende finnes også. Det tilbys litteratursøk for ansatte/studenter, fjernlån fra andre bibliotek, lesesalsplasser og kunde-PC.
 
Kontaktinformasjon:  somatikkbibliotek@nlsh.no

Bilde, video og lydopptak

​Pasienter og pårørende som skal filmes eller fotograferes skal gi sitt samtykke. Er det ikke samtykke, kan du heller ikke publisere det på sosiale medier. 


Helsepersonell har taushetsplikt. Det betyr at de har plikt til å aktivt hindre at andre får kjennskap til opplysninger om pasienten de har ansvar for. Respekter derfor hvis de ber deg om å slutte å fotografere eller filme.  


PS! Hvis du ønsker å slette noe du har lagt ut på internett så kan du få hjelp til det på slettmeg.no

Dine rettigheter

Egenandel

Frisør

Nordlandssykehuset Bodø har egen frisør lokalisert i N-fløya, ikke langt fra Apoteket. Ta til venstre ved informasjonsskranken.

Åpningstider:
  • Mandag, onsdag, torsdag, fredag: 08:00-16.00 
  • Tirsdag: 10:00-18:00 

Gaver/donasjoner

Ønsker du å gi en gave eller donasjon til en klinikk eller avdeling? Les mer om hvordan dette kan gjøres​​​​

Kantine (Kafé Panorama)

Panorama kafè er i 9. etasje og tilbyr blant annet salatbar, baguetter, suppe, kaker og varm/kald drikke. Vi tør påstå at du finner byens beste lunsjutsikt her!

Åpningstider:

  • Mandag-fredag: 08.30-17.00
  • Lørdag-søndag: stengt

 Besøk vår egen Facebook-side for dagens meny

Kiosk

Narvesen ligger i 1. etasje, til venstre når du kommer inn hovedinngangen. 

Åpningstider: 

  • Mandag-fredag: 07.00-21.00
  • Lørdag: 09.00-20.00
  • Søndag: 10.00-20.00

Prest

Sykehusprestene er ordinerte prester i Den norske kirke og de har videreutdanning for det spesielle arbeidet i  helsesektoren. De er utdannet til å være samtalepartnere, og kan møte det enkelte menneske med støtte, veiledning eller sjelesorg, eller bare være til stede og dele stillheten. Samtalen vil alltid foregå på premissene til den som søker kontakt.

Nordlandssykehuset i Bodø sentrum og Rønvik har to prester tilgjengelig som står til disposisjon som et fortrolig menneske å snakke med enten du er pasient, pårørende eller personell. Prestene har taushetsplikt.

Presten er tilgjengelig hverdager 08.00 - 15:30. 
Tlf. 75 53 40 00


Røyking

​​Det er satt opp en røykebu på parkeringsplassen ved hovedinngangen. Ut over dette er det ikke tillatt å røyke på sykehusets område.

Trådløst nettverk

Vi har trådløst nett på alle våre lokasjoner.

Gjestenettet får man tilgang til via brukernavn og passord. For å få denne tilgangen trenger man et dagspass som pasienter kan få fra resepsjonen eller avdelingen man er innlagt på. 

Zefyr hotell, pasienthotell

Zefyr hotell er lokalisert ved sykehuset i sentrum og har inngang fra Biskop Kroghs gate 21. Det er også gjennomgang fra sykehuset via hovedinngangen i Parkveien. Hotellet er døgnåpent, og det er alltid noen som tar i mot deg i resepsjonen når du kommer.

Telefon: 75 50 06 20

E-post: 

Les mer og se bilder fra Zefyr hotel

Parkering: Hotellets gjester kan parkere på egne merkede parkeringsplasser under oppholdet. OBS! Husk å hente parkeringsbevis i resepsjonen. I tillegg finnes det godt med parkeringsplasser mot betaling på sykehusets parkeringsplass, og på kommunale plasser rundt hotellet.

Om hotellet: Pasienter som bor på Zefyr må være friske nok til å klare seg selv. Det er avdelingen som har det medisinske ansvaret for behandlingen din ved sykehuset, som avgjør om du kan bo på hotellet, eller må være innlagt på avdelingen.

Alle rommene har minst to senger, eget bad, kjøleskap og TV på rommet. Trådløst internett er gratis for hotellets gjester. Frokost er inkludert i romprisen. Lunsj, middag og kveldsmat er til salgs i hotellets restaurant for de som ikke har alle måltider inkludert.

Det finnes også et enklere mattilbud, samt kioskvarer, til salgs i hotellets resepsjon hele døgnet. Det er TV og trådløst internett på alle rom.

Pasienthotellet eies av Nordlandssykehuset HF og driftes av Norlandia. Resepsjonen er bemannet med en sykepleier døgnet rundt. Denne personen kan være behjelpelig med råd og informasjon.

Fant du det du lette etter?