Diagnose
ADHD hos barn og unge
Ved mistanke om ADHD hos deg som er barn/ungdom, kan de foresatte kontakte barnehagen, skolen, helsesykepleier eller fastlegen. Eller disse tar kontakt med de foresatte ved mistanke om ADHD. De vurderer i fellesskap om det er grunn til å gå videre til kommunale tjenester, som for eksempel PPT eller fastlegen, som igjen vurderer behovet for å henvise til spesialisthelsetjenesten.
Henvisning og vurdering
Hvis du eller noen rundt deg lurer på om du har ADHD, kan du bestille time hos fastlegen din. Fastlegen vil snakke med deg og foreldrene dine og gjøre noen undersøkelser. Dersom fastlegen tror du har ADHD vil du bli henvist videre til en Barne- og ungdomspsykiatrisk poliklinikk (BUP) for videre undersøkelser og eventuelt behandling.
Utredning
Behandling
Dersom du får ein ADHD-diagnose, lagar BUP ein behandlingsplan for deg, saman med deg og dine føresette. Planen skal beskrive kva møte du skal ha med behandlar i BUP, og om BUP tilrår at du skal ta nokre medisinar. Planen skal innehalde ei tidsavgrensing, og den vil bli tilpassa deg og behova dine. Målet med behandling av ADHD er å redusere symptom, å gjere kvardagen lettare og å avgrensa tilleggsproblem.
Psykososial behandling
Psykososial behandling kan vera informasjon og rettleiing til dei rundt deg, foreldre og skule, familiesamtalar, eller anna som står i behandlingsplanen.
Medikamentell behandling
Medisiner kan vera ei effektiv tilleggsbehandling for mange. Den vanlegaste behandlinga er såkalla sentralstimulerande medisinar, som til dømes Ritalin og Concerta.
Du og dine pårørande kan bruka tid saman med legen til å finna ut om medisinar er aktuelt, og i så fall kva medisinar som vil fungera best for akkurat deg. Det er pasientansvarleg lege som har ansvar for når og korleis du skal prøva medisinar. Utprøvinga vil gå føre seg over nokre veker. Når du prøver medisinar for ADHD skal du og dine føresette kvar dag notera om medisinen har effekt og om du har fått nokre biverknader.
Når fast medisinering har fungert greitt ei viss tid, kan BUP og fastlegen din avtale at medisinkontrollane blir overførte til fastlegen.
Oppfølging
BUP oppsummerer og evaluerer behandlingen. Du og dine foresatte får informasjon og opplæring, og etter avtale kan informasjon og opplæring også bli gitt til barnehage, skole, PPT og eventuelt barnevernstjenesten. Ved avslutning skriver BUP et sammendrag (epikrise) av det som gjelder for deg, og sender denne til fastlegen eller andre som har henvist deg til oss. Det er fastlegen din som har ansvaret for den videre oppfølgingen.
Relevante lenker
Nasjonale retningslinjer (helsedirektoratet.no)
Veileder for multiaksial klassifikasjon i psykisk helsevern for barn og unge (legeforeningen.no)
Kontakt
Bodø, Rønvik
Barne- og ungdomspsykiatrisk avdeling (BUPA)
Bodø, Rønvik
Kløveråsveien 1
Transport
Praktisk informasjon
Kurs
- ADHD/ADD hos barn og ungdom - BodøTo dager kurs for foreldre/foresatte til barn/ungdom med ADHD/ADD.ADHD/ADD hos barn og ungdom - Bodø18.november2024Flere datoer
- ADHD foreldrekurs - Lofoten- SvolværTo dagers lærings- og mestringskurs for foreldre/foresatte til barn med ADHD.ADHD foreldrekurs - Lofoten- Svolvær20.november20242 dager
- ADHD foreldrekurs - VesterålenTo dagers lærings- og mestringskurs for foreldre/foresatte til barn/ungdom i aldersgruppen 6-12 år med ADHD.ADHD foreldrekurs - Vesterålen13.mai20252 dager