Diabetes type 2
Diabetes type 2 er en sykdom hvor sukkerinnholdet i blodet er høyere enn normalt. Dette skyldes at mengden insulin som produseres i bukspyttkjertelen er for liten i forhold til behovet og at insulinet ikke virker så godt som det skal. Sykdommen debuterer gjerne hos voksne over 30 år, men også yngre mennesker får den. Forekomsten øker med alderen. Både arv, overvekt og inaktivitet spiller en rolle for utvikling av diabetes type 2.
Henvisning og vurdering
Det er som regel fastlegen som oppdager at du har diabetes type 2. Fastlegen kan henvise deg til gruppeopplæring som sykehuset arrangerer.
Utredning
Utredning av diabetes type 2 skjer hos fastlegen din, og det er fastlegen som har hovedansvar for behandlingen.
Opplæring
Du vil få tilbod om å delta på gruppeopplæring for personar som har diabetes type 2. Du får informasjon om sjukdommen og behandlinga frå lege, sjukepleiar og klinisk ernæringsfysiolog. Det er også sett av tid til diskusjonar og tema som deltakarane vil ta opp.
Tema som blir teke opp: Informasjon om sjukdommen, blodsukkermåling, kosthald, augekontroll, fysisk aktivitet, insulinbehandling, bruk av penn og injeksjonsteknikk, brukarerfaringar, ta vare på føtene, informasjon frå Frisklivssentralen.
Kliniske studier
1 klinisk studie er åpen for rekruttering. Sammen med legen din kan du vurdere om en klinisk studie er aktuell for deg.
Se flere kliniske studierOppfølging
Oppfølging vil skje hos fastlegen din som kan henvise deg til sykehus ved behov. Dette kan for eksempel være ved endringer av behandlingen, som oppstart av insulin eller behov for hjelp til justering av insulindoser.
Kontakt
Kurs
- Diabetes type 2- kurs - BodøTo dagers lærings- og mestringskurs for voksne med Diabetes type 2 og deres pårørende.Diabetes type 2- kurs - Bodø28.november2024Flere datoer
- Diabetes drop-in kurs - BodøTre timers grunnleggende drop-in kurs for pasienter med Diabetes type 2 og deres pårørende.Diabetes drop-in kurs - BodøDato kommer