-
Bussulykke Myrland, Hadsel kommune i Vesterålen | Bus accident, Myrland, VesterålenNordlandssykehuset oppdaterer saken | Updates coming shortly
Elektroencefalografi
EEG - Elektroencefalografi
EEG (elektroencefalografi) er en undersøkelse som registrerer hjernens elektriske aktivitet. Ved hjelp av elektroder festet på hodet ditt, kan elektriske signaler i hjernen registreres i EEG-apparatet hvor de til slutt blir bearbeidet og kan ses i form av bølger på en skjerm. Under undersøkelsen gjør vi et videoopptak av deg. Undersøkelsen er helt smertefri.
Hvorfor gjennomføres undersøkelsen?
EEG er en nyttig undersøkelse for utredning av ulike tilstander som besvimelser, epilepsi, koma, personlighetsforandring, spiseforstyrrelse, søvnforstyrrelse og etter ulike hendelser.
Ved elektrokonvulsiv terapi, også kalt elektrosjokkbehandling, brukes EEG som overvåkning.
Før
Det er viktig at du spiser før du kommer til undersøkelsen. Du skal ta dine faste medisiner som vanlig. Du må gi EEG-tekniker beskjed om hvilke medisiner du har tatt før registreringen starter.
Håret skal være rent for olje, hårspray, hårvoks og lignende. Ta gjerne med deg en lue eller annet hodeplagg som du kan ha på deg dersom du ikke får vasket håret etter undersøkelsen. Håret kan bli noe vått og klissete når elektrodepastaen blir vasket bort.
Under
Vi festar elektrodepasta til hovudbotnen på bestemte stader. Pastaen held elektrodane på plass og sikrar god signaloverføring. Det er som oftast 23-30 elektrodar tilsaman.
Du ligg på ei seng under registreringa. Det er viktig at du ligg roleg og avslappa under undersøkinga, då registreringa blir forstyrra av uro. Sjølve registreringa tar cirka 20 minutt, men totalt må du rekne med rundt 1 time til heile undersøkinga.
Undervegs i registreringa er det vanleg å framkalle spesielle former for hjerneaktivitet ved at du pustar djupt i tre til fem minutt, og at du blir stimulert av seriar med lysglimt.
Små barn kan sitte på fanget under undersøkinga og lese bok, bruke mobil eller nettbrett eller liknande. Vi har bøker og nokre leiker til barn på avdelinga, men ta gjerne med noko heimafrå som de veit at barnet liker å halde på med.
Kliniske studier
1 klinisk studie er åpen for rekruttering. Sammen med legen din kan du vurdere om en klinisk studie er aktuell for deg.
Se flere kliniske studierEtter
Det er lurt å ta med seg lue, caps eller annet hodeplagg, da håret blir klissete av elektrodepastaen.
Resultatet av undersøkelsen vil bli sendt til henvisende lege og fastlege, dette kan ta opptil 14 dager.
Vær oppmerksom
Det er ingen komplikasjoner til denne undersøkelsen.