Hofteartrose (coxartrose) - behandling med protese
En hofteproteseoperasjon kan være aktuelt ved artrose i hoften, hoftebrudd, medfødte skader eller andre forandringer i hofta. Det ødelagte og ofte smertefulle leddet skiftes ut med en protese. En velger å sette inn en hofteprotese etter at annen ikke-operativ behandling er forsøkt og ikke har hatt tilstrekkelig effekt.
Symptomer
Når brusken i hoften slites, mister hoften sin naturlige glideflate. Det kan medføre stivhet, redusert bevegelighet og svikttendens. Man får smerter både ved belastning og etterhvert også i hvile og om natten. Noen ganger oppnår man ikke god nok smertelindring med trening og bruk av smertestillende tabletter. Da kan det være aktuelt å bytte ut hofteskålen og hoftekulen med et kunstig hofteledd, altså en protese.
Samval
Når du har blitt syk eller har eit helseproblem, er det ofte fleire ulike moglegheiter for både undersøkingar og behandling. Her finn du verktøy som kan hjelpe deg til å ta valet.
Du kan også finne generell informasjon om artrose på helsenorge.no.
Før
Ved de fleste sykehus innkalles du til en forberedelsesdag noen uker før operasjonen. Da gjøres nødvendige forundersøkelser og du får informasjon om den planlagte behandlingen fra kirurg, fysioterapeut, sykepleier og anestesilege.
Nyttige hjelpemidler:
- Toalettforhøyer
- Dusjkrakk
- Strømpepåtrekker, gripetang og langt skohorn
Bedøvelse
Operasjonen blir vanligvis utført i spinalbedøvelse/ryggbedøvelse, men kan også gjøres i narkose. Etter avtale med anestesilege kan du sammen med spinalbedøvelsen få sovemedisin under inngrepet.
Hofteprotese
Det benyttes veldokumenterte hofteproteser. Det kunstige leddet består av en plastforing (evt. Keramikk) som festes i hofteskålen (bekkenet) og en metallstamme med hoftekule som festes i lårbeinet. Protesedelene kan festes i beinet med eller uten bruk av beinsement.
Forberedelser hjemme
For å forebygge infeksjon i operasjonssåret, må du fjerne ringer, smykker, piercinger, neglelakk og sminke, og vaske deg med bakteriedrepende såpe eller servietter kvelden før operasjonen. Instruksjon om dette får du på forberedelsesdagen.Faste og medisiner
På operasjonsdagen skal du møte fastende, det vil si at du ikke skal spise, drikke, røyke, snuse eller ta pastiller/drops etter midnatt. Du må bare ta eventuelle medisiner som anestesilegen på forhånd har sagt at du skal ta. Dette avklares på forberedelsesdagen i forkant av operasjonen.Under
Ved hofteoperasjonar blir bedøving i dei aller fleste tilfella gitt i ryggen, ei såkalla spinalbedøving, og du vil kunne vere vaken. Av og til vel vi narkose i samråd med anestesilegen, og du vil vere bevisstlaus under inngrepet.
Ein anestesisjukepleiar sit ved deg under heile operasjonen. Han eller ho er kontaktpersonen din, og passer på at du har det bra. Du skal ikkje kjenne smerte, men du vil merke litt bevegelse i kroppen mens ortopeden skiftar leddet. Du vil også kunne høyre bankelydar, og andre lydar frå arbeidet til kirurgen.
Du kan høyre på musikk under operasjonen dersom du ønskjer det. Ta med den musikken du ønskjer å høyre på. Dersom du heller vil sove litt, kan du få avslappande medisinar.
Operasjonen blir utført under strenge hygieniske forhold. Hofteoperasjonar blir i dag gjorde i sideleie eller ryggleie. Kirurgen opnar hofteleddet med eit snitt ved hofta. Vi fjernar leddhovudet etter at lårhalsen er kutta. Denne delen blir erstatta av ein protese i rustfritt stål eller titanlegering. Hofteskåla blir erstatta med ei plastskål eller titanskål.
Protesane finst i fleire størrelsar, og ortopeden vel den som passar best for deg. Dei sementfrie komponentane blir banka på plass. Protesane gror så fast til beinet i løpet av veker eller månadar. Nokre protesar blir festa med beinsement som blir blanda og tørkar i løpet av få minutt.
Etter at leddhovudet er montert på, blir hofteprotesen sett i ledd. Kirurgen sjekkar beinlengde og at hofta er stabil ved vanlege bevegelsar så den ikkje seinare "går ut av ledd".
Operasjonstid for hofteprotesar varierer noko, men ligg vanlegvis på 90 minutt.
Etter
Aktivitet
- Du kan i regelen belaste den opererte hoften.
- Du kan komme ut og inn fra seng både på operert og uoperert side.
- Du kan ligge på uoperert side etter operasjonen med pute mellom beina. Du kan også ligge på magen. Du kan ligge på operert side når såret har grodd (2-3 uker) og det ikke er smertefullt.
Smerter
Forsiktighetsregler
- Unngå å bøye deg fremover med knærne pekende innover og foten plassert ut til siden i 3 måneder, «kalvbeint stilling».
- Unngå å sitte med beina i kryss, og å krysse operert bein over midtlinjen de første 3 månedene.
- Du kan plukke opp ting fra gulvet ved å strekke operert bein bak når du bøyer deg (se bilder under).
- Du kan bøye deg frem og la knærne falle til siden, «froskestilling», når du ikke merker stramming/ubehag i operert hofte.
Etter utskriving
Sårpleie
Trening/krykker
Aktiviteter
Sykemelding/resepter
Bilkjøring
- Inn og ut av bil som passasjer: still setet langt tilbake og tipp rygglenet godt bakover.
Kontroll på flyplasser
Etterkontroll
Mulige komplikasjoner
Informasjon fra fysioterapeut
- Stram setemusklene og press begge knær ned i underlaget. Hold i noen sekunder. Slipp opp.
- Bøy opp i kne og hofte og trekk hælen langs underlaget. Strekk deretter beinet ut igjen.
- Bøy opp i anklene. Før beina frå hverandre og deretter rolig inn igjen. Ikke løft beina frå underlaget.
- Liggende seteløft: Ligg på ryggen med bøyde knær. Knip setemusklene saman og løft bekkenet og nedre del av ryggen frå underlaget. Senk rolig ned igjen.
- Stående tåhev med støtte: Stå bak en stol og støtt deg med hendene til stolryggen. Løft deg opp på tærne med begge beina og senk deg rolig ned igjen.
- Støtt deg i en stol eller lignende. Sett opererte bein litt bak det andre- tærne i bakken. Strekk ut ved å føre hælen mot bakken. Kjenn at du bruker lårmusklene og setemusklene når du strekker ut.
- Støtt deg til en stol, inntil en vegg eller lignende. Før det opererte beinet ut til siden og før det kontrollert ned igjen. Det kan være greitt å ikke ha sko på opererte bein når du gjør denne øvelsen.
- Støtt deg med begge hendene på en stolrygg eller lignende. Stå med føttene i skulderbreddes avstand. Bøy i hofter og knær med lik tyngde på begge bein. Reis deg opp igjen når du har nådd posisjonen på figuren.
- Trappegang opp med krykker: Opp med det friske beinet først, deretter operert bein og krykker.
- Trappegang ned med krykker: Sett krykkene ned ett trinn, deretter følger operert bein. Det friske beinet til slutt. Krykkene følger alltid det opererte beinet.
Vær oppmerksom
Tegn til infeksjon er vedvarende siving fra såret, du utvikler feber, økende smerter, væsking fra operasjonssåret eller rødhet rundt operasjonssåret. Ta kontakt med avdelingen umiddelbart om du mistenker infeksjon.
Kontakt
Bodø, sentrum
Kirurgisk klinikk
Oppmøtested
Kontaktinfo per avdeling, se underliggende enheter.Bodø, sentrum
Parkveien 95
8005 Bodø
Transport
Praktisk informasjon
Kurs
- 3.desember2024Flere datoer
- Artrosekurs, hofte og kne - VesterålenDagskurs med påfølgende testing og trening for deg som har begynnende eller moderat artrose i hofte og/eller kne.Artrosekurs, hofte og kne - Vesterålen28.november2024Flere datoer
- Artrosekurs, hofte og kne - BodøDagskurs for deg som har begynnende eller moderat artrose i hofte og/eller kne.Artrosekurs, hofte og kne - Bodø2.desember2024Flere datoer