Behandling
Strålebehandling
Strålebehandling bruker vi både ved helbredende og lindrende behandling av kreftsykdom, og for å forebygge utvikling av sykdommen. Strålebehandling blir gitt så målrettet som mulig for gjøre minst mulig skade på friskt vev.
Stråleterapiavdelingen består av en planleggingsseksjon med et CT- og doseplanavsnitt, og en behandlingsseksjon med strålebehandlingsmaskiner.
Før
All strålebehandling er individuelt tilpasset. For at behandlingen skal kunne planlegges og gjennomføres, kreves godt tverrfaglig samarbeid av et fagteam bestående av leger, medisinske fysikere og stråleterapeuter. Legene vurderer sykdomsbildet og avgjør hvilket område som skal behandles samt hvor høy stråledose som skal gis. Antall behandlinger (fraksjoner) varierer avhengig av svulstens type, størrelse, lokalisasjon og hensikten med behandlingen. Stråleterapeuter og medisinske fysikere planlegger og kvalitetssikrer behandlingen.
Hvor lenge og hvor mye vi skal behandle selve kreftsykdommen dersom hensikten er livsforlengende og/eller symptomlindrende, er ofte en avveining. Dine ønsker og kunnskap om sykdommen er vesentlig å ta hensyn til. Allmenntilstanden din har stor betydning for hvilken behandling du bør få. Noen ganger må behandlingen påbegynnes for å se hvordan den virker på deg og kreftsykdommen. Informasjon fra deg og dine pårørende, samt dialog mellom deg og legen, er avgjørende når den videre behandlingen skal planlegges, startes og avsluttes. Du skal få informasjon om hva som er hensikten med behandlingen som blir tilbudt. Spør gjerne personalet dersom noe skulle være uklart med informasjonen du får underveis.
Hvor lenge og hvor mye vi skal behandle selve kreftsykdommen dersom hensikten er livsforlengende og/eller symptomlindrende, er ofte en avveining. Dine ønsker og kunnskap om sykdommen er vesentlig å ta hensyn til. Allmenntilstanden din har stor betydning for hvilken behandling du bør få. Noen ganger må behandlingen påbegynnes for å se hvordan den virker på deg og kreftsykdommen. Informasjon fra deg og dine pårørende, samt dialog mellom deg og legen, er avgjørende når den videre behandlingen skal planlegges, startes og avsluttes.
Du skal få informasjon om hva som er hensikten med behandlingen som blir tilbudt. Spør gjerne personalet dersom noe skulle være uklart med informasjonen du får underveis.
Under
Selve strålebehandlingen starter som regel ca. en uke etter CT-undersøkelsen og gjennomføres av stråleterapeuter/radiografer ved behandlingsapparatet. Ved første behandling blir det gitt informasjon om gjennomføringen av behandlingen og eventuelle bivirkninger man kan forvente. Du får også utlevert en liste over datoer og tidspunkter for resten av den planlagte behandlingen.
Behandlingsmaskinen står i ett skjermet rom med stråletette vegger, og alle maskiner blir kontrollert daglig for å sikre at de virker som de skal. Alle opplysninger om behandlingen ligger i våre behandlingsprogrammer. Behandlingen blir også overvåket av strålemaskinens datasystemer som kontrollerer at behandlingen blir gitt som planlagt, og strålemaskinen vil ikke starte dersom noe er ukorrekt. Under selve behandlingen vil du være alene i rommet, men personalet følger med deg på en skjerm. Behandlingen tar ca. 10-30 min hver dag og du vil ikke merke noe mens strålingen pågår.
Det vil bli tatt kontrollbilder på behandlingsapparatet før hver behandling, disse bildene viser ikke hvordan sykdommen blir påvirket av behandlingen, men er en viktig kvalitetskontroll for å sikre at behandlingen blir gitt på korrekt plass. Behandlingen gis vanligvis daglig mandag-fredag. Hver behandling tar cirka 10-30 minutter, men selve strålingen varer bare i et par minutter, og er helt smertefri.
Kliniske studier
1 klinisk studie er åpen for rekruttering. Sammen med legen din kan du vurdere om en klinisk studie er aktuell for deg.
Se flere kliniske studierEtter
Dersom du ikke er innlagt på sykehuset i behandlingsperioden, får du oppfølgning underveis i behandlingen på enhet.
Ofte stilte spørsmål
Spør oss! Ikke nøl med å spørre personalet på stråleterapiavdelingen eller på sengeposten dersom det er noe du lurer på. Ingen spørsmål er ”dumme” eller uvesentlige. Vi er her for å hjelpe deg.
Vær oppmerksom
Strålebehandlingen vil påvirke det friske vevet, og det kan derfor oppstå ulike bivirkninger. Disse varierer fra person til person avhengig av området som behandles og stråledosen som blir gitt. Personalet vil informere deg om dette når du starter med behandlingen.
Kontakt
Bodø, sentrum
Stråleterapienheten
Oppmøtested
Enhet for stråleterapi er lokalisert i 1.etg i O-fløya på sykehuset. Inngangen ligger i bakgården til Zefyr pasienthotell. Vi har egne parkeringsplasser for pasientene våre rett utenfor inngangen til bygget.
Bodø, sentrum
Parkveien 95
8005 Bodø
Transport
Praktisk informasjon
Kurs
- Fatigue etter kreftbehandling - BodøTo dagers lærings- og mestringskurs for voksne med Fatigue etter kreftbehandling og deres pårørende.Fatigue etter kreftbehandling - BodøDato kommer
- Fatigue etter kreftbehandling - VesterålenLærings- og mestringskurs for voksne personer med fatigue etter kreftbehandling og deres pårørende.Fatigue etter kreftbehandling - VesterålenDato kommer