Undersøkelse
Utredning ved spise- og svelgevansker (dysfagi)
Spise- og svelgevansker (dysfagi) kan oppstå av ulike årsaker ved sykdom eller tilstand som omfatter vansker med munn-, tunge- og svelgemuskulatur, eller når nerveforsyninger til disse musklene svikter. Personer i alle aldere kan få spise- og svelgevansker. Dysfagi kan ha alvorlig og uheldig effekt på helse og livskvalitet. Tidlig og grundig vurdering av spise- og svelgefunksjon er nødvendig for at et tilpasset behandlingstilbud kan igangsettes.
Om utredningen
Henvisning og vurdering
Sykehus, fastlege eller spesialist kan henvise deg til vurderingsoppholdet. Henvisningen skal inneholde beskrivelser av områdene i sjekklisten under.
Før
Du mottar et spørreskjema som du skal fylle ut og returnere.
Vi ønsker at du tar med deg
- dokumentasjon fra tidligere utredninger eller vurderinger
- individuell plan eller individuell opplæringsplan dersom du har dette
- medisiner for 1 uke og oppdatert medisinliste (legemiddelliste). Medisinlisten må inkludere alle doseringer og alle behovsmedisiner, dette kan du få hos fastlegen din
- ortopediske og andre hjelpemidler dersom du har det
Vi trenger informasjon om
- du har behov for spesialkost
- du har behov for tolk
- du har behov for spesielle hjelpemidler, som for eksempel spesialmadrass eller dusjstol
Behov for bistand
Har du personlig assistent, brukerstyrt personlig assistanse (BPA) eller bor i bolig med bistand, er det viktig at du kontakter oss i god tid før innleggelse. Sammen med deg tar vi stilling til hvordan ditt behov best kan ivaretas under vurderingsoppholdet.
Under
Etter innlegging vil du få
- innkomstsamtale med sjukepleiar, logoped og lege
- undersøking av lege
- eteobservasjonar/måltidsobservasjonar med logoped
- klinisk kartlegging av svelgefunksjonen med logoped
- kartleggingssamtale med klinisk ernæringsfysiolog ved behov
Kartlegging
Kartlegginga består av klinisk og instrumentell undersøking.
Den kliniske undersøkinga inkluderer innkomstsamtale, gjennomgang av spørjeskjemaet, undersøking av ansikts - og munnmuskulatur, strupehovudfunksjon og måltidsobservasjonar.
Videofluororskopi (svelgerøntgen) er ei instrumentell undersøking orofaryngeal av svelgefunksjon. Undersøkinga inneber svelging av ulike konsistensar av mat og drikke. Undersøkinga gir ikkje svar på eventuelle vanskar i matrøyret.
Ein viktig del av opphaldet er opplæring av pasient og pårørande/omsorgspersonell om normal ete- og svelgefunksjon, og dessutan rådgiving, rettleiing og informasjon om moglege rehabiliterande og kompenserande strategiar. Desse er individuelt tilpassa.
Tverrfagleg team
Du får eit tverrfagleg team som består av lege, sjukepleiar, hjelpepleiar/helsefagarbeidar og logoped. Somme gonger er det behov for klinisk ernæringsfysiolog, fysioterapeut, ergoterapeut eller psykolog.
Etter
Epikrise og dysfagirapport fra logoped sendes til henviser og fastlege. Med ditt samtykke sendes disse også til andre aktuelle oppfølgende instanser, som for eksempel logoped.
Vi vil komme med anbefaling om eventuelle videre utredninger/henvisninger og videre behandlings- eller rehabiliteringstiltak.
I noen tilfeller kan det også være aktuelt med oppfølging av tiltak via poliklinikken eller et nytt vurderingsopphold ved sykehuset.
Kontakt
Bodø, sentrum
Logoped, Bodø
Oppmøtested
Bodø, sentrum
Parkveien 95
8005 Bodø