Vi tilrår at du alltid nyttar siste versjon av nettlesaren din.

Behandling, Perkutan coronar intervensjon

Utblokking av kransarterier (PCI), Bodø

PCI (utblokking) er en teknikk som brukes for å utvide trange områder i hjertets kransarterier. Behandlingen blir brukt ved Angina Pectoris og hjerteinfarkt.

Før

Dusj kvelden før, eller same morgon som undersøkinga, om tilstanden din tillèt det. Du kan ete små porsjonar til alle måltid før undersøkinga. Du må fjerne naglelakk og sminke og ta av klokke, ringer og smykke.

Du kan ta dei faste morgonmedisinane dine, unnateke:

  • diuretika (vassdrivande)
  • blodfortynnande medisinar som Marevan® og Klexane
  • metformin (diabetesmedisin)

På sjukehuset

  • Du får munnleg informasjon om undersøkinga. Gi oss beskjed om du tidlegare har reagert på kontrastvæske.
  • Vi måler blodtrykk og puls og tek EKG
  • Vi barberer handledd og lyske
  • Du får ein venekanyle i armen
  • Dersom du har nedsett nyrefunksjon, blir du forbehandla med intravenøs væske.
  • Du får tilbod om ein roande tablett
  • Du skal tisse før undersøkinga

Du blir køyrd til undersøkinga i seng eller rullestol, iført pasientskjorte og truse.

Under

Du får lokalbedøving ved innstikkstaden (lysken eller handleddet) før vi fører eit kateter opp gjennom pulsåra og til hjartet. Vi gir kontrastvæske gjennom kateteret, og forsnevringar i kransarteriane blir synlege på røntgenfilm.

Eit kateter med ballong blir ført opp til det tronge området i kransåra. Her blæs vi opp ballongen og utvidar området. For å halde kransarterien open, legg vi ofte inn ei forsterking, ein såkalla stent; eit metallgitter forma som ein sylinder.

Gjer det vondt?

Under inngrepet kan du merke forbigåande smerter og ubehag i armen når vi fører inn kateteret, og når vi blæs oppballongen for utblokking av åra. Du kan også oppleve varmesanseinntrykk når du får kontrastvæske. I sjeldne tilfelle kan du også merke kvalme, flimring for auga og rar smak i munnen. Nokon får brystsmerter og blir tungpusta. Ved innstikk i lysken kan du merke ubehag når stikkstaden blir lukka.

Du får smertestillande og roande middel ved behov.

Etter

Når du får lagt inn stent vil du få ein ekstra blodfortynnande medisin, Plavix® eller Brilique®, som skal hindre blodproppdanning i stenten. Denne medisinen skal du ta dagleg i eit visst tal månadar. Kor mange månadar, bestemmer legen.

Dette må du ta omsyn til etter inngrepet

  • Følg nøye med innstikkstaden. Meld frå om du merkar teikn til bløding, hevelse eller får smerter
  • Det er vanleg med blåmerke rundt innstikkstaden. Det kan også vere litt ømt dei første dagane
  • Hald bandasjen tørr
  • Du kan dusje som vanleg dagen etter undersøkinga. Skift bandasje for å unngå forureining av innstikkstaden
  • Ver varsam med løfting dei to første dagane, uansett innstikkstad
  • Ver varsam med fysisk aktivitet dei første to dagane etter innstikk i lysken
  • Kontakt fastlegen din dersom du opplever komplikasjonar eller problem etter at du er skriven ut

Når du kjem heim

Har du fått utført PCI (utblokking) i samband med hjarteinfarkt eller ustabil angina, er det vanleg med full eller delvis sjukmelding. Dette vurderer vi individuelt.

Vi tilrår at du ikkje køyrer bil dei to første dagane etter koronar angiografi/PCI.

Ved andre typar førarkort enn klasse B, gjeld eigne reglar om mellombels køyreforbod. Legen orienterer deg om dette.

Den fysiske belastinga av samleie er liten. Du kan ta opp att seksuallivet så snart du kjenner du er klar for det.

Det er normalt med kjenslemessige reaksjonar i samband med hjartesjukdom. Du kan oppleve angst, irritasjon eller generelt mismot. Tillat deg å vise kjensler. Frisk luft, dagslys, aktivitet og sosial kontakt hjelper ofte på humøret.

Det er viktig at du held deg i aktivitet på eiga hand når du har komme heim.

Har du fått utført PCI (utblokking) i samband med hjarteinfarkt eller ustabil angina, bør du unngå hard fysisk anstrenging dei første ei til to vekene. I denne perioden blir turgåing tilrådd i roleg tempo i relativt flatt terreng, du skal vere i stand til å prate medan du går. Unngå tunge aktivitetar som snømoking, grasklipping, vedhogst og liknande.

Det er svært gunstig for hjartet at du er fysisk aktiv. Det er mange måtar å oppnå dette på. Alt frå turar i skog og mark til hard intervalltrening på treningsstudio er nyttig.

Nokre av sjukehusa i landet har tilbod om opptrening til pasientar som har gått gjennom hjarteinfarkt og/eller PCI. Spør helsepersonell på sjukehuset ditt om kva tilbod som er tilgjengeleg. Dersom du ønskjer oppfølging av fysioterapeut etter utskriving, kan du sjølv ta direkte kontakt fysioterapeut der du bur. Du treng ikkje tilvising frå lege.

Vidare oppfølging etter eit hjarteinfarkt vil avhenge av tilbodet i nærområdet ditt.

Ved spørsmål om vidare oppfølging kan du ta kontakt med fastlegen din eller bruke kontaktinformasjonen du får på sjukehuset ved utskrivinga.

Vær oppmerksom

Risikoen for komplikasjonar ved utblokking (PCI) er liten. Den vanlegaste komplikasjonen er bløding frå innstikkstaden. Kateteret kan komme borti flak av åreforkalking som kan losne. I sjeldne tilfelle kan dette utløyse eit hjarteinfarkt eller eit hjerneslag.

Kontakt

Bodø, sentrum Invasiv kardiologi

Kontakt Invasiv kardiologi
En bygning med et skilt på forsiden

Bodø, sentrum

Parkveien 95

8005 Bodø

Transport

Klikk på bildet for stor​​ versjon o​​​g forklaringer.​

Kart over bygninger og vei

​​​

 

Parkeringen i Bodø sentrum er avgiftsbelagt i disse tidsrommene: 

  • Mandag-fredag: kl. 08.00–17.00
  • Lørdag. kl. 08.00–15.00
  • Søndag: gratis

Parkering kan også foretas med EasyPark-appen, kode 8149.

Klikk på kartet for mer detaljert informasjon.

Kart over bygg og parkering

Praktisk informasjon

Du finner Sykehusapoteket i fløy G, til venstre når du kommer inn hovedinngangen. 


Åpningstider: 

Mandag-fredag: 08:00-16:00.
Helger og helligdager: Stengt.

Telefon 77 78 19 00

Biblioteket har plassering i fløy H01, samlokalisert med Lærings- og mestringssenteret.

Biblioteket er betjent mandag til torsdag kl. 10.00-14.00​.
 
Hoveddelen av bibliotekfilialens samling er medisinsk faglitteratur om somatiske lidelser og pensumlitteratur for helsefaglige utdanninger. En egen samling med tilpasset litteratur beregnet på pasienter og pårørende finnes også. Det tilbys litteratursøk for ansatte/studenter, fjernlån fra andre bibliotek, lesesalsplasser og kunde-PC.
 
Kontaktinformasjon:  somatikkbibliotek@nlsh.no

Vis hensyn når du tar bilder, filmer eller gjør lydopptak når du er på sykehuset eller ved et av våre behandlingssteder. ​Pasienter og pårørende som filmes eller fotograferes skal gi sitt samtykke. Det er ulovlig å spre bilder, lydopptak eller film av medpasienter og ansatte uten samtykke.  

Helsepersonell har taushetsplikt. Det betyr at de har plikt til å aktivt hindre at andre får kjennskap til opplysninger om pasienten de har ansvar for. Respekter derfor hvis de ber deg om å slutte å fotografere eller filme.  

PS! Hvis du ønsker å slette noe du har lagt ut på internett så kan du få hjelp til det på slettmeg.no

​Som pasient har du mange rettigheter. Disse rettighetene er i hovedsak regulert av pasientrettighetsloven som skal sikre at pasienter og brukere får lik tilgang på helse- og omsorgtjenester  

Les mer om pasientrettigheter

Nordlandssykehuset Bodø har egen frisør lokalisert i N-fløya, ikke langt fra Apoteket. Ta til venstre ved informasjonsskranken.

Åpningstider:
  • Mandag, onsdag, torsdag, fredag: 08:00-16.00 
  • Tirsdag: 10:00-18:00 

Ønsker du å gi en gave eller donasjon til en klinikk eller avdeling? Les mer om hvordan dette kan gjøres​​​​

Panorama kafè er i 9. etasje og tilbyr blant annet salatbar, baguetter, suppe, kaker og varm/kald drikke. Vi tør påstå at du finner byens beste lunsjutsikt her!

Åpningstider:

  • Mandag-fredag: 08.30-17.00
  • Lørdag-søndag: stengt

 Besøk vår egen Facebook-side for dagens meny

Narvesen ligger i 1. etasje, til venstre når du kommer inn hovedinngangen. 

Åpningstider: 

  • Mandag-fredag: 07.00-21.00
  • Lørdag: 09.00-20.00
  • Søndag: 10.00-20.00

Sykehusprestene er ordinerte prester i Den norske kirke og de har videreutdanning for det spesielle arbeidet i  helsesektoren. De er utdannet til å være samtalepartnere, og kan møte det enkelte menneske med støtte, veiledning eller sjelesorg, eller bare være til stede og dele stillheten. Samtalen vil alltid foregå på premissene til den som søker kontakt.

Les mer om preste- og samtaletjenesten

Presten er tilgjengelig hverdager 08.00 - 15:30. 
Tlf. 75 53 40 00


​​Det er satt opp en røykebu på parkeringsplassen ved hovedinngangen. Ut over dette er det ikke tillatt å røyke på sykehusets område.

​​​Som pasient ved Nordlandssykehuset i Bodø og Vesterålen ønsker vi at du benytter selvinnsjekk ved poliklinisk oppsatt time. Det vil si at du ved ankomst Nordlandssykehuset registrerer deg i en selvinnsjekksautomat ved å benytte fødselsdato og etternavn. Registrerer du i tillegg ditt telefonnummer, har vi mulighet til å sende deg SMS når det er din tur å komme inn til legen. Vi kan lagre nummeret ditt i journalen, slik at vi hele tiden har dine oppdaterte personopplysninger og kan sende deg påminnelser i forkant av neste time.

Dersom vi har nummeret ditt registrert i vårt system kan vi sende deg SMS dersom legen kan ta deg inn tidligere enn forventet, og du kan sitte hvor som helst i mellomtiden, fram til ti minutter før din time begynner.
 
Som første sykehus i Norge tilbyr vi betaling i automat ved lokasjon Bodø og Stokmarknes.

Har du flere timeavtaler i løpet av samme dag, behøver du kun gå i automaten etter siste gjennomførte time. Vi vil da samle eventuelle beløp, slik at du kun behøver å betale en gang, uten å måtte stå i kø i de ulike poliklinikker. Nordlandssykehuset ønsker å oppfordre alle brukere til å betale med kort. Men dersom du av ulike grunner ikke ønsker det, kan vi sende deg en faktura el du kan betale kontant i vår ekspedisjon i første etasje. Her aksepterer vi også kredittkort.

Betalingsløsningen er foreløpig ikke tilgjengelig ved radiologiske besøk.
 
Selvinnsjekk og betaling i automat fører til at du som pasient ikke behøver å henvende deg i skranken før og etter ditt besøk. Du må allikevel påberegne at det kan ta noen minutter før oppgjøret ditt er klart i automaten.
 
Dersom du har behov for assistanse til selvinnsjekk el betaling ta kontakt med pasientvert eller personalet i ekspedisjonen så vil de kunne hjelpe deg. 

Vi har trådløst nett på alle våre lokasjoner.

Gjestenettet får man tilgang til via brukernavn og passord. For å få denne tilgangen trenger man et dagspass som pasienter kan få fra resepsjonen eller avdelingen man er innlagt på. 

Zefyr hotell er lokalisert ved sykehuset i sentrum og har inngang fra Biskop Kroghs gate 21. Det er også gjennomgang fra sykehuset via hovedinngangen i Parkveien. Hotellet er døgnåpent, og det er alltid noen som tar i mot deg i resepsjonen når du kommer.

Telefon: 75 50 06 20

E-post: 

Les mer og se bilder fra Zefyr hotel

Parkering: Hotellets gjester kan parkere på egne merkede parkeringsplasser under oppholdet. OBS! Husk å hente parkeringsbevis i resepsjonen. I tillegg finnes det godt med parkeringsplasser mot betaling på sykehusets parkeringsplass, og på kommunale plasser rundt hotellet.

Om hotellet: Pasienter som bor på Zefyr må være friske nok til å klare seg selv. Det er avdelingen som har det medisinske ansvaret for behandlingen din ved sykehuset, som avgjør om du kan bo på hotellet, eller må være innlagt på avdelingen.

Alle rommene har minst to senger, eget bad, kjøleskap og TV på rommet. Trådløst internett er gratis for hotellets gjester. Frokost er inkludert i romprisen. Lunsj, middag og kveldsmat er til salgs i hotellets restaurant for de som ikke har alle måltider inkludert.

Det finnes også et enklere mattilbud, samt kioskvarer, til salgs i hotellets resepsjon hele døgnet. Det er TV og trådløst internett på alle rom.

Pasienthotellet eies av Nordlandssykehuset HF og driftes av Norlandia. Resepsjonen er bemannet med en sykepleier døgnet rundt. Denne personen kan være behjelpelig med råd og informasjon.