Les mer om studien
Prosjektet har som mål å utforske hvordan kosthold kan påvirke symptomer og sykdomsforløp hos personer over 18 år med AIP. Prosjektet starter i mars 2024, og deltagelse innebærer fire oppmøter ved Nordlandssykehuset i Bodø.
Med denne studien ønsker vi å finne ut om AIP-pasienter med optimal kost opplever en bedret livskvalitet på grunn av reduserte nivå av delta-aminolevulinsyre (ALA), PBG- og cytokin-nivå.
Akutt intermitterende porfyri (AIP) er en arvelig metabolsk sykdom som gir opphopning av porfobilinogen (PBG) i kroppen, og assosiert med det anfall med sterke magesmerter, og noen ganger lammelser, fatigue, lavgradig inflammasjon og økt risiko for nyresvikt og leverkreft. Bakgrunnen for sykdommen er en genvariant i genet for enzymet HMBS. Mer info finnes på helsenorge.no
Vi undersøker også om det blir lavere frekvens av akutte og kroniske plager/anfall av AIP på en optimalisert kost.
Potensielt kan en reduksjon i antall AIP-anfall og nivå av ALA og PBG redusere framtidig risiko for komplikasjoner som leverkreft, nyresvikt og nerveskader.
Arbeidet vil bli utført ved Nordlandssykehuset og ved UiO, avd. for ernæring.
Studien vil bli koordinert og utført av forskere ved Nordlandsykehuset og partnere ved NLSH, UiO, UiT og Nord universitet og med råd fra UTMB og MGH. Firmaet USense bidrar også analyseapparat så vi får testet ut en ny metode for å analysere PBG som sammenlignes med rutinemetoden.
Elin Storjord og Marlene Blomstereng Karlsen var to av flere som også var med som forskere i AIP-studien som foregikk i 2012 på Nordlandssykehuset, som danner bakgrunnskunnskap for at denne nye studien kunne komme i gang.
Acute intermittent porphyria. Inflammation, diet and biomarkers in acute intermittent porphyria
Storjord, E.; Dahl, J.A.; Landsem, A.; Fure, H.; Ludviksen, J.K.; Goldbeck-Wood, S.; Karlsen, B.O.; Berg, K.S.; Mollnes, T.E.; E, W.N.; et al. Systemic inflammation in acute intermittent porphyria: a case-control study. Clin Exp Immunol 2017, 187, 466-479, doi:10.1111/cei.12899. Systemic inflammation in acute intermittent porphyria: a case–control study
Storjord, E.; Dahl, J.A.; Landsem, A.; Ludviksen, J.K.; Karlsen, M.B.; Karlsen, B.O.; Brekke, O.L. Lifestyle factors including diet and biochemical biomarkers in acute intermittent porphyria: Results from a case-control study in northern Norway. Mol Genet Metab 2019, 128, 254-270, doi:10.1016/j.ymgme.2018.12.006. Lifestyle factors including diet and biochemical biomarkers in acute intermittent porphyria: Results from a case-control study in northern Norway
Dental and Periodontal Health in Acute Intermittent Porphyria
Prosjektet har som mål å utforske hvordan kosthold kan påvirke symptomer og sykdomsforløp hos personer over 18 år med AIP. Prosjektet starter i mars 2024, og deltagelse innebærer fire oppmøter ved Nordlandssykehuset i Bodø.