Vi tilrår at du alltid nyttar siste versjon av nettlesaren din.

Innovasjonsprosjekter 2022-2023

Oppfinnere i kirurgisk klinikk utvikler simulator

For nokså nøyaktig ett år siden mottok Hege Hansen og Stine Andreasen innovasjonsmidler til sin idé som medfører prototypeutvikling av nytt utstyr til induksjon under fødsler. Nå har de mottatt nye innovasjonsmidler, også denne gang til en produktinnovasjon.

Seksjon for forskning
Publisert 22.06.2022
Tre damer oppstilt og smilende mot kamera

To kloke hoder og én stolt klinikksjef. Fra venstre Stine Andreasen, Hege Hansen og Gunn Hege Valøy.

- Dette innovasjonsprosjektet innebærer utvikling av simulator for å trene på vaginal undersøkelse av gravide og ikke-gravide kvinner, forteller jordmor og prosjektleder Hege Hansen. 
I dag utføres det meste av opplæring i vaginale undersøkelser på pasienter. 

Ny si​​mulator

Vaginale undersøkelser i svangerskapet er nødvendig for å evaluere konsistensen og åpningen av livmorhalsen og posisjonen til fosterhodet. Vaginal inspeksjon med spekulum utføres i alle gynekologiske undersøkelser, for å evaluere livmorhalsen eller utføre ulike prosedyrer. 

- Problemet er at det ikke finnes mange simulatorer for undersøkelse av gravide på markedet i dag, forteller Hansen. 

- Det som eksisterer av utstyr er primært beregnet til ferdighetstrening for forløsning, men tar ikke hensyn til vaginas varierende anatomi og utfordringer. Det finnes heller ikke brukbare simulatorer for opplæring i spekulumundersøkelser.

Viktig både for klinikere og​​ pasienter

Behovet for en forbedret simulator for vaginal/gynekologisk undersøkelser kommer fra klinisk erfaring og i arbeidet med å utdanne studenter og uerfarne kolleger. 

- Å lære praktiske ferdigheter er vanskelig. Gynekologiske undersøkelser er svært følsomme for pasienten. Vi er derfor avhengige av velvilje og tillit fra pasientene til å utføre slik opplæring. Det betyr at mange pasienter undersøkes flere ganger for å kontrollere og sikre korrekte funn av en erfaren jordmor eller lege, sier jordmor Stine Andreasen, som utgjør andre halvdel av prosjektgruppen. 

Av hensyn til pasientene bør opplæring og ferdighetstrening ikke utføres på denne måten hvis annet er mulig, sier hun. 

Praktiske ferdigheter oppnådd i simulatorer vil øke sikkerheten og redusere ubehag for pasienten. Det vil også øke læringskurven for studenter og helsearbeidere

For​nøyd

Klinikksjef Gunn Hege Valøy er svært fornøyd med at Hansen og Andreasen har fått midler til dette innovasjonsprosjektet. 

- Vi er virkelig stolte over våre to oppfinnere. Jeg ser virkelig frem til å følge arbeidet deres med å utvikle simulatoren. Det faktum at Nordlandssykehuset er så aktive innen utvikling av utstyr innen kvinnehelse og simulering, er noe vi vet legges merke til både i og utenfor helseregionen, avslutter hun.