Vi tilrår at du alltid nyttar siste versjon av nettlesaren din.

Dialogmøtet 24. september 2024

Dialogmøtet ble avholdt ved Nordlandssykehuset Bodø tirsdag 24. september. Formålet med møtet er å skape engasjement og retning for helsefellesskapets aktiviteter.

Stian Molvik, Samhandlingsavdelingen
Publisert 31.10.2024

Møtet ble gjennomført med følgende agenda:

Helsefellesskapet som ramme for samhandling – resultater ved felles innsats?

  • Innledning ved leder strategisk samarbeidsutvalg Arne Myrland, Bodø kommune
  • Panelsamtale mellom ordfører Marlen Rendall Berg, Fauske kommune, kommunedirektør Arne Johansen, Meløy kommune, Nordlandssykehusets direktør Siri Tau Ursin og klinikksjef prehospitale tjenester i Nordlandssykehuset, Svein Arne Monsen

Helsefellesskapets satsningsområder og prioriteringer – hvor gjør vi felles løft?

  • Innledning ved statssekretær Ellen Rønning-Arnesen og brukerrepresentant i strategisk samarbeidsutvalg Monica Tangen
  • Kommunenes strategiske tilnærming til samhandling på e-helseområdet ved leder for e-helse Terje Jørgensen, Bodø kommune

Stasjonsvandring

  • Felles innsats for tjenesteinnovasjon og bruk av teknologi mellom kommunene og Nordlandssykehuset
  • Samarbeid om rekruttering og stabilisering av personell
  • Samarbeid om beredskap og pasienten i det akuttmedisinske forløpet
  • Møte med leverandører og deres produktutvikling for helsetjenestene i omstilling

Spredningsprosjektet, muligheter og gevinster ved rådgiver FORUT Vibeke Tellmann, Bodø kommune og prosjektleder Merete Johansen, Nordlandssykehuset

Oppsummering og dialog om veien videre ved kommunedirektør Stein-Ole Bauer Rørvik, Saltdal kommune og viseadministrerende direktør Beate Sørslett, Nordlandssykehuset

Økt felles digital satsing

Programmet for årets dialogmøte var variert, med innlegg både fra kommunene, Nordlandssykehuset og fra brukerrepresentant. Leder Arne Myrland i Strategisk samarbeidsutvalg holdt en innledning om Helsefellesskapet før han ga ordet til paneldeltakere for samtale.

Statssekretær Ellen Rønning-Arnesen holdt innlegg der hun omtalte flere dagsaktuelle temaer i vår felles helsetjeneste.

 

Økt felles digital satsing
En person som står på et podium

Formålet med Helsefelleskapet er å skape sammenhengende og bærekraftige helse- og omsorgstjenester til pasienter som trenger tjenester fra både spesialisthelsetjenesten og primærhelsetjenesten. Gjennom å utvikle et velfungerende partnersamarbeid mellom kommuner, Nordlandssykehuset HF, fastleger og brukere skal helsefellesskapet legge til rette for gode og sammenhengende pasientforløp og være i tråd med gjeldene tjenesteavtaler signert av partnerne.

Helsefelleskapets øverste organ er Partnerskapsmøtet der administrativ toppledelse i kommunene og NLSH møtes, og Partnerskapsmøtet er de som kan endre vedtektene for oppbygging av helsefelleskapet. Ordførerne (politisk ledelse) og styreleder i NLSH møtes i et ikke-formalisert dialogmøte – uten rett til å endre vedtekter eller vedta strategisk retning for samarbeidet.

Vi ber om at Partnerskapsmøtet sørger for at det ses på følgende:

Vi mener at det er behov for å se nærmere på strukturen som vårt Helsefelleskapet har bygd opp, og at det vurderes grep som vil sørge for større politisk og lokaldemokratisk forankring av det øverste nivået i Helsefelleskapet. Det vil si at politisk ledelse og styret NLSH er medlemmer i Partnerskapsmøtet og er de som forankrer den strategiske retningen for arbeidet i Helsefelleskapet.

Videre ber vi om at det ses på en mer hensiktsmessig innretning på SSU, slik at medlemmene som sitter der har» kort vei» til å forankre sine standpunkt inn mot regionsamarbeidene og kommunene. Det bør vurderes å bruke regionrådene som en arena for SSU, slik at størst mulig grad av forankring og samhandling oppnås.

Samhandlingssekretariatet har en svært viktig funksjon som kontaktpunkt for samhandlingsspørsmål og koordinator i samhandlingsarbeidet. Hva som settes på dagsorden i møter i Dialog- og Partnerskapsmøtet, møter i SSU eller underutvalg under dette, har stor betydning for samhandlingen. Vi ber om at det ses nærmere på hvordan «dialogen» mellom kommune og sekretariatet økes slik at det i større grad enn i dag vil være mulighet til å sette aktuelle problemstillinger på dagorden.

Vi ber derfor om Partnerskapsmøtet/SSU eller samhandlingssekretariatet snarest ser på en revisjon av vedtektene og sørger for endringer slik at vi kan oppnå den folkevalgte politiske forankringen.

  • Ordfører i Hamarøy, Britt K. Løksa
  • Ordfører i Steigen,  Aase Refsnes
  • Ordfører i Fauske, Marlen Berg
  • Ordfører i Sørfold, Kolbjørn Mathisen
  • Ordfører i Saltdal, Rune Løvdal Jensen
  • Ordfører i Beiarn, Andre Kristoffersen
  • Ordfører i Bodø, Odd Emil Ingebrigtsen
  • Ordfører i Øksnes, Elisabeth Sørdahl
  • Ordfører i Vågan, Vidar Thom Benjaminsen
  • Ordfører i Sortland, Grete Ellingsen