25 år med livsviktig hjelp
Akuttenhet for ungdom markerer 25 års jubileum i 2024. Enhetsleder Trond Andreassen og avdelingsleder Linn Beate Brattli har oppsummert tiden fra 1999 til idag.
Diskusjoner knyttet til etablering av en akuttenhet for barne- / og ungdomspsykiatrien skriver seg tilbake til 1984, men først i 1999 var det klart for drift. Målsetningen den gang var at «Akuttenheten skulle ha akutt- og utredningsfunksjon, og skulle gi den enkelte ungdommen et individuelt tilpasset og faglig tilrettelagt tilbud av høy kvalitet».
Enheten var fylkesdekkende og hadde fra starten, som i dag, 6 plasser. Det var stipulert til årlig mellom 20-25 innleggelser med varierende liggetid.
Utfordrende start
Det å starte opp en ny institusjon var krevende for alle involverte. Det var utfordrende å oppnå klare strukturer og mye måtte utprøves. Det viste seg at det relativt raskt dukket opp både bygningsmessige, økonomiske og strukturelle utfordringer. Første driftsår var det i alt 34 innleggelser. Høyt trykk på henvisninger, begrensinger i kapasitet og utfordringer på personellsituasjon medførte at det allerede i desember første driftsåret var inntaksstopp i tre uker. Også året etter ble enheten besluttet midlertidig stengt i perioden juni til oktober.
Omorganiseringer og tilpasninger
Fra 2000 og de påfølgende årene var enheten igjennom ulike omorganiseringer. Organisatorisk var enheten fra 2000 til 2003 organisert under Rehabiliteringsavdelingen. Behandlingsmessige tilpasninger som skjermingsmulighet for pasienter med særskille behov og utfordringer ble i perioder gjennomført etter dispensasjon fra Helsetilsynet. I 2004 ble enheten «tilbakeført» til barne- og ungdomspsykiatrisk avdeling etter den midlertidige organiseringen under Rehab. Etter fem års drift med dispensasjon fikk enheten eget godkjent skjermet avsnitt.
Kortidsenhet for ungdom etableres
I årene som fulgte lå antall innleggelser relativt stabilt og varierte mellom ca. 75 innleggelser og opp mot 128 i året. Altså langt over det man så for seg når enheten ble etablert tilbake i 1999. I 2007 ble «søsterenheten» Kortidsenhet for ungdom (KEU) etablert. En stor andel av personalet sluttet ved enheten og startet på KEU. Mange nye både i stab, miljø og på ledelsessiden førte til utfordringer både faglig, miljømessig og personlig for hver enkelt. Videreutvikling av hva som skulle være de bærende elementer i miljøterapien samtidig som det var fokus på et tett individuelt pasientfokus var områder det ble jobbet aktivt med.
Økning i innleggelser etter pandemien
Stabiliteten i antall innleggelser vedvarte noenlunde lik frem til pandemien i 2020 og arbeidspresset har i perioder vært høyt. Under og etter pandemien har enheten imidlertid erfart en markant økning. Enheten erfarte «all-time high» på antall innleggelser i fjor med 219 innleggelser. De siste fem årene har antall innleggelser ligger på +/- 200. Årsaksforholdene til dette er sammensatt, men sett opp mot det opprinnelige estimatet under planarbeid til etableringen i 1999 er dagens tall knapt sammenliknbare.
Fokus på teamjobbing og individuell tilpasset behandling har hele veien vært et bærende element. I tillegg har samarbeidet og samhandlingen mellom akuttdrift ved Akuttenhet for ungdom (AEU) og elektiv drift ved KEU vært en styrke. For å ivareta økningen er det i dag i større direkte overføringer mellom AEU og KEU og en av de elektive sengene ved KEU er definert som intermediærseng.
25 år med tverrfaglighet og engasjement
Gjennom 25 år har det vært en lang rekke dyktige medarbeidere ved AEU. Styrken med tverrfaglighet, engasjement og høy faglig kompetanse på alle nivå har sikret ungdomsbefolkningen i Nordland et kompetent, trygt og godt tilbud innen psykisk helsevern.
Ved jubileumsmarkering ville det ha vært på sin plass å fremheve enkeltpersoners innsats og betydning for enhetens eksistens og det den representerer i dag. Men, listen over viktige faktorene og viktige personene er mange så jeg vil ikke påta meg ansvaret for å trekke noe frem. Men samlet sett vil jeg si at AEU har ikke vært det den har vært og ville ikke vært det den er i dag uten folket som har jobbet ved enheten.