
Fra venstre: Bjørn Faldaas, Erik Waage Nielsen, Knut Tore Lappegård, Charlotte Bjørk Ingul, Benjamin Stage Storm, Bent Aksel Nilsen og Hans Torp (foran). Gabriel Kiss, Ole-Jakob How og Eirik Skogvoll var ikke tilstede da bildet ble tatt.
Akutte situasjoner
Ved hjertestans må helsepersonell i løpet av sekunder avklare om det er tegn til liv. Én svært vanlig metode er å kjenne etter puls med fingrene. Manglende følbar puls er imidlertid ikke ensbetydende med manglende blodsirkulasjon ved hjertestans. Ved hjerte-/lungeredning (HLR) er selv en svak puls eller endringer i blodsirkulasjon viktig å oppdage ettersom HLR utføres forskjellig avhengig av om det er puls eller ikke.
Forskning på og utvikling av optimale metoder for førstehjelp er viktig for å kunne yte behandling av høy kvalitet i den prehospitale tjenesten, forteller prosjektleder Charlotte Ingul.
Ingul er professor II ved Nord universitet og professor ved NTNU og prosjektleder for prosjektet «RescueDoppler - a disruptive ultrasound solution for improved outcome after cardiac arrest».
Finansiering fra Norges forskningsråd
Prosjektet er støttet med 16 000 000 kroner fra Norges forskningsråd. Hovedmålet med studien er å utvikle et RescueDoppler-system til bruk på pasienter og teste funksjon og klinisk nytteverdi ved gjenopplivning etter hjertestans både utenfor sykehus i en pilotstudie og på sykehus i en multisenterstudie.
- Nordlandssykehuset er involvert i pilotstudien av prosjektet der man gjennomfører prehospital testing i ambulansetjenesten. Etter dette gjennomføres en multisenterstudie der man gjennomfører kliniske tester ved Oslo Universitetssykehus, Akershus Universitetssykehus, St Olavs Hospital, Stavanger Universitetssykehus og Sahlgrenska Universitetssykehus.
- I startfasen var imidlertid ANILAB ved Nord universitet av stor betydning, forteller Ingul. ANILAB var helt sentral i den første delen av studien, hvor vi i løpet av to år har fått frem viktige funn relatert til bruk av RescueDoppler. Det er en fantastisk kompetent gruppe som jeg ser frem til å arbeide med i nye studier.
Viktig for prehospitale tjenester
Ved Prehospital klinikk er ambulansene stasjonert i Bodø og på Tverlandet involvert. Ambulansearbeider og HLR-koordinator ved ambulansetjenesten Mats-Eirik Rødsand og klinikksjef Frode Hansen er svært begeistret over samarbeidet med forskerne.

Klinikksjef ved Nordlandssykehuset Frode Hansen.
- Dette er et svært viktig prosjekt, og et arbeid som kan være med på å endre og forbedre praksis under utførelsen av avansert HLR, forteller Rødsand. Her får vi muligheten til å delta i et forsknings- og utviklingsarbeid som bidrar til at vi er helt i front.
I tillegg til Prehospital klinikk, medvirker også forskere fra Nordlandssykehuset fra både Medisinsk klinikk og Kirurgisk klinikk.
Stolt prosjektleder
Nylig mottok ph.d.-student Bjørn Faldaas ved Nord universitet

sammen med alle samarbeidspartnerne i prosjektet
anerkjennelse fra The American Heart Association. Resultater fra arbeidet med Rescue Doppler ble presentert på en konferanse i USA, og ble belønnet med «Paul Dudley White International Scholar Award som anerkjennelse for det høyest rangerte abstraktet på konferansen.
- Dette er en stor anerkjennelse for alle som er involvert, forteller Ingul begeistret. Det er også en bekreftelse om at dette innovasjons- og forskningsprosjektet har fokus på noe som har med stor sannsynlighet vil redde liv i årene som kommer!

Eirik Skogvoll, Ole Jacob How og Gabriel Kiss.