Vi anbefaler at du alltid bruker siste versjon av nettleseren din.

- Hverdagsheltene i nord

I november 2019 åpnet Lofoten Samdriftskjøkken dørene til sitt splitter nye kok- og kjøl-kjøkken. Fem år senere kan kjøkkenet høste gode erfaringer når det gjelder samarbeidet mellom Nordlandssykehuset og Vestvågøy kommune.

Ida Kristin Dølmo, kommunikasjonsrådgiver
Publisert 29.08.2024
En gruppe mennesker iført hvite frakker

Foto: Nordlandssykehuset

- Tilbakemeldingene fra kundene er svært positive, og det gleder de ansatte at maten de produserer blir satt pris på, sier Vibeke Mikalsen. Her sammen med Ketil Bull-Dahl, Siri Tau Ursin og Øystein Hoel.

- Etableringen av Lofoten Samdriftskjøkken (LS) i 2019 skapte stor spenning, og de ansatte måtte takle en bratt læringskurve med nye produksjonsmetoder og arbeidsrutiner, forteller avdelingsleder Vibeke Mikalsen i Senter for drift og eiendom i Nordlandssykehuset.

Forrige uke besøkte avdelingslederen sammen med resten av styret Lofoten Samdriftskjøkken.

Administrerende direktør Siri Tau Ursin i Nordlandssykehsuet er imponert over de ansatte.

- At denne fine gjengen klarer å lage velsmakende mat som er tilpasset pasienter med ulike helseutfordringer på en appetittvekkende måte er imponerende. Jeg er også glad for å se hvor serviceinnstilte de er. Det varmer hjertet mitt, sier Tau Ursin.

En gruppe mennesker i hvite frakker
Maten som blir servert fra kjøkkenet skal både se innbydende ut, men også være velsmakende og lett å spise.

Lofoten Samdriftkjøkken er et samarbeid mellom Nordlandssykehuset og Vestvågøy kommune, og leverer velsmakende mat effektivt til sykehus, sykehjem og hjemmeboende i Lofoten. Vestvågøy kommune er den største kunden, mens Nordlandssykehuset mottar 20 prosent av maten.

I 2019 var likviditeten var så lav at Nordlandssykehuset HF og Vestvågøy kommune måtte forskuddsbetale for råvarer slik at Lofoten Samdriftskjøkkenet AS kunne starte innkjøp. Slik er det derimot ikke i dag.

God kvalitet

Kjøkkengjengen har møtt, og møter fortsatt stor skeptisk til kok- og kjølmetoden.

- Kort fortalt går denne metoden ut på å tilberede maten, deretter kjøle den raskt ned for så å varme den opp igjen før servering. Det har vært store diskusjoner om kvaliteten på maten og bekymringer om nedleggelser av tradisjonelle kjøkken. Det har daglig leder Geir Myhren tatt som en utfordring og bestemt seg for å motbevise, sier hun.

En gruppe mennesker i hvite laboratoriefrakker som står i et rom
Lofoten Samdriftkjøkken fikk storfint besøk av styret denne måneden.

En omlegging har vist seg å være en nyttig endring for å kunne levere trygg og velsmakende mat til pasienter og beboere i Lofoten. Uttransporteringen krever god planlegging og logistikk, og Lofoten Samdriftskjøkken AS får hjelp fra frivillige pensjonister til å kjøre ut mat til hjemmeboende.

«Hverdagsheltene i nord»

Daglig leder Geir Myrhen er stolt over at han allerede etter ett års drift kunne legge frem et regnskap som viser overskudd. Driften er nøkternt lagt opp for å gi kundene lavest mulig pris på lunsj og middag.

- Med høye råvarekostnader i 2023, er det ekstra gledelig med et overskudd på 204 288 kroner. Dette styrker selskapets egenkapital. De fortjener all den rosen de kan få. «Hverdagsheltene i nord» har lagt ned et flott stykke arbeid, og det hadde nok ikke gått så bra uten fantastiske og positive medarbeidere, avslutter Mikalsen.

Et rom med hyller med elektronikk
Maten er klar til servering.