Vi anbefaler at du alltid bruker siste versjon av nettleseren din.

Hvordan samhandle slik at vi skaper resultater for våre innbyggere?

Dette var hovedtema da Helsefellesskapet Lofoten, Vesterålen, Salten var samlet til Dialog- og partnerskapsmøte i Bodø, tirsdag 25. oktober.

Randi Angelsen, kommunikasjonssjef
Publisert 25.10.2022
 
Gruppe med mennesker samlet og smilende mot kamera

Dialog- og partnerskapsmøtet i Helsefelleskapet Lofoten, Vesterålen og Salten. Deltakerne er ordførere i kommunene, styreleder i Nordlandssykehuset og administrativ ledelse i sykehus og kommuner.

​Helsefellesskapet Lofoten, Vesterålen, Salten skal i fellesskap utvikle helsetjenester til innbyggernes beste. Helsefellesskapet ble etablert i 2021. Dialog- og partnerskapsmøtet gjennomføres én gang per år og kunne i år, for første gang, gjennomføres som fysisk møte. Møtet er todelt der Dialogmøtet gjennomføres først og følges av Partnerskapsmøtet. Begge møtene avvikles på samme dag - av praktiske og økonomiske grunner.

Dialogmøtet

Dialogmøtet består av ordførere i kommunene og styreleder i Nordlandssykehuset. Dette er et møte hvor helseforetaket ved styreleder og ordførere i kommunene møtes for dialog og forankring, Ordfører i Steigen kommune, Aase Refsnes og styreleder i Nordlandssykehuset Mari Trommald, ledet møtet. 

To damer som sitter ved bord og smiler mot kamera

Dialogmøtet ble ledet av fra venstre: Aase Refsnes, ordfører i Steigen kommune og Mari Trommald, styreleder i Nordlandssykehuset.

Tema for årets møte var hvordan helsefellesskapet kan samhandle slik at det skaper resultater for sine innbyggere.

Dialogmøtet ble orientert om forslag til handlingsplan for helsefelleskapet. I tillegg til en oppsummering av status i dette arbeidet, ble følgende tema belyst:

  • Utfordringsbildet fra et kommuneperspektiv
  • Presentasjon av pågående og fremtidige samhandlingsprosjekter
  • Forslag til handlingsplan 2022-24
  • Brukermedvirkning som ressurs for helsefellesskapet
  • Medvirkning fra det operative nivå i kommuner og sykehus – hvordan gjøre helsefellesskapet relevant for det operative nivået i helsetjenesten
  • Felles data og analysegrunnlag som grunnlag for felles forståelse

Dialogmøtet ble avsluttet med paneldialog over temaet «Behovet for helsefellesskap». 

Ni personer stående og prater med hverandre

Paneldebatt med fra venstre: Ida Pinnerød, ordfører i Bodø; Frank Johnsen, ordfører i Vågan; Aina Nilsen, ordfører i Hadsel; Gisle Hansen, ordfører i Sørfold; Siri Tau Ursin, administrerende direktør i Nordlandssykehuset; Mari Trommald, styreleder i Nordlandssykehuset og Morten Sundnes, fylkeslege. Debatten ble ledet av Stein Ole Rørvik, kommunedirektør Saltdal kommune og Rita Johnsen, kommunedirektør Sortland kommune.

Par​tnerskapsmøtet

I Partnerskapsmøtet deltar, i tillegg til representantene i dialogmøtet, også administrativ ledelse i helseforetaket og kommunene. Her forankres beslutninger gjennom konsensus-vedtak på bakgrunn av det som har vært presentert i dialogmøtet. Denne delen ble ledet av administrerende direktør i Nordlandssykehuset, Siri Tau Ursin og direktør for helse- og omsorg i Bodø kommune, Arne Myrland.



Gjennom 2022 har Strategisk samarbeidsutvalg, som koordinerer arbeidet i helsefelleskapet, også arbeidet med flere tiltak. I egen sak «Orientering om aktuelle tiltak knyttet til innsatsområdene» ble det gitt orientering om tiltak knyttet til disse områdene:

  • Digital hjemmeoppfølging 
  • Felles kunnskapsgrunnlag i helsefellesskapet; Å planlegge sammen – grunnlagsdata og analyser 
  • Prosjekt trygg akuttmedisin 
  • Implementering av pakkeforløp hjem for pasienter med kreft

Partneskapsmøtet tok disse sakene til orientering og forankret at det skal arbeides videre med disse tiltakene i helsefelleskapet.

Konferanserom med deltakere som følger med på en presentasjon

Det ble holdt flere innlegg fra deltakerne i møtet.