Vi anbefaler at du alltid bruker siste versjon av nettleseren din.

Kan gi pasientsikkerheten et løft

Onsdag formiddag vedtok styret i Nordlandssykehuset å sette av 17, 5 millioner kroner til ny MR-maskin i Vesterålen.

Ida Kristin Dølmo, kommunikasjonsrådgiver
Publisert 31.10.2024
En gruppe mennesker i hvite uniformer

Foto: Martin Jakobsen/Nordlandssykehuset

Radiograf Linda Norum, radiograf Tim Mortensen, fagradiograf Rune Kristiansen og radiograf Elisabeth Simonsen (bak) er glade for at det kommer en ny MR-maskin til Nordlandssykehuset Vesterålen.

- Ny MR til Radiologisk enhet ved Nordlandssykehuset Vesterålen vil gi det radiologiske tilbudet til sykehusets pasienter et løft. Dagens maskin er utdatert og det er flere undersøkelser som ikke kan tilbys i Vesterålen, for eksempel MR-undersøkelse av prostata. Disse pasientene reiser i dag til Bodø, men kan få gjennomført sin undersøkelse lokalt når vi får ny MR-maskin.

Det sier avdelingsleder Line Horn Sivertsen ved Bildediagnostisk avdeling ved Nordlandssykehuset.

Lang levetid

MR er en avansert radiologisk undersøkelse av kroppens indre organer og strukturer, uten bruk av røntgenstråler. MR benyttes når andre radiologiske metoder ikke gir tilstrekkelig diagnostisk avklaring, og er et viktig verktøy ved diagnostikk. Det gjennomføres årlig om lag 2 600 MR-undersøkelser ved sykehuset i Vesterålen.

Dagens MR-maskin i Vesterålen har vært i drift siden 2009, langt ut over forventet levetid for slike maskiner, som er sju til ti år. I løpet av det siste året har maskinen vært ustabil og med flere stopp. Det meldes om risiko for at maskinen bryter sammen før utskiftning til ny maskin, som vil medføre betydelig lengre nedetid enn ved planlagt utskifting. I tillegg til dårlig teknisk tilstand har maskinen også utfordringer med hensyn til funksjonalitet.

Lokal undersøkelse

Ny maskin vil også bidra til at undersøkelsene kan gjøres raskere enn det som er tilfelle i dag.

- Dette betyr at det vil være flere pasienter som får et tilbud ved sitt lokalsykehus fremover, enn det som er tilfelle i dag.

Til sist vil ny maskin kunne gi pasientsikkerheten et løft.

- I dag må flere undersøkelser gjøres på nytt fordi maskinen er sensitiv for bevegelse, som for eksempel pust hos pasienten. Ny maskin inneholder software som bygger på kunstig intelligens, og som sikrer gode undersøkelser av høy kvalitet, selv om pasienten ikke klarer å holde pusten tilstrekkelig, avslutter Horn Sivertsen.

Den nye maskinen er beregnet til å være på plass våren 2025.