Vi anbefaler at du alltid bruker siste versjon av nettleseren din.

Nordlandssykehuset er med i spennende pilotprosjekt

Fødeavdelingen ved Nordlandssykehuset Bodø er med i et nytt pilotprosjekt som vurderer fremgangen i en fødsel. Alle som føder ved sykehuset fra august til november 2024 er med i studien.

Ida Kristin Dølmo, kommunikasjonsrådgiver
Publisert 18.10.2024
En gruppe mennesker som poserer for et bilde

Foto: Randi Angelsen/Nordlandssykehuset

Foran fra venstre: Fagjordmor Inger Helen Langås, LIS 3 og lokal koordinator Tora Almendingen, jordmorstudent Tone Ekremsæter og jordmor Marlen Strand. Over fra venstre: Enhetsleder Ragnhild Schrøder Elvik og jordmødrene Maria Cecilie Stivang, Therese Buerengen og Marianne Valle Wuotila.

- Det er spennende for oss å delta i studien. Jordmødrene har vært aktivt med på å utvikle og planlegge den praktiske gjennomføringen, sier avdelingsleder Nina Jamissen ved Kvinneklinikken i Nordlandssykehuset.

Ny metode

Det fødes om lag 55 000 barn i Norge hvert år. I dag benyttes en retningslinje for overvåking av fødselen og vurdering av fremgangen i disse basert på forskning fra 1950-tallet.

- I 2020 presenterte Verdens helseorganisasjon en ny retningslinje for å vurdere og overvåke fødsler, og som også inkluderer kvinnenes rett til samvalg og informert samtykke for intervensjoner og behandling. Denne retningslinjen kalles The Labour Care Guide (LCG) og er nå det anbefalte verktøyet å bruke for overvåking av fødsel internasjonalt, sier prosjektleder Rebecka Dalbye ved Sykehuset Østfold.

Hun er jordmor og førsteamanuensis ved OsloMet og er ansvarlig for prosjektet sammen med jordmor og professor Stine Bernitz.

- I Norge har vi enda ikke innført LCG, og det er ønskelig å undersøke effekten av LCG i et forskningsprosjekt før retningslinjen innføres nasjonalt. Dette for å kunne levere en evidensbasert og tilpasset omsorg til alle kvinner. Fram til nå er det ikke publisert kliniske studier som sammenligner effekten av LCG og tidligere retningslinjer, så det er stor interesse for prosjektet både nasjonalt og internasjonalt, sier hun.

Alle følges opp

Nordlandssykehuset Bodø er pilotsykehus for prosjektet. Etter pilotperioden, som går fra september til november 2024, vil det gjøres tilpassinger basert på jordmødrenes og legenes tilbakemeldinger før studien rulles ut nasjonalt i Norge. 

Regional komité for medisinsk og helsefaglig forskningsetikk (REK) har gjort en forskningsetisk vurdering og godkjent studien. Ledelsen ved Kvinneklinikken ved Nordlandssykehuset har godkjent pilotprosjektet.

- Alle fødsler vil følges opp i henhold til kvinnens og barnets behov, og prosjektet innebærer ingen ulemper for de involverte. Opplysningene vi ønsker å samle inn er de samme som registreres rutinemessig i fødejournalen. Opplysningene vil bli analysert uten navn og fødselsnummer eller andre gjenkjennende opplysninger.

Ingen negative konsekvenser

Prosjektet gjennomføres med passivt samtykke, det vil si at de som ikke reserverer seg anses å samtykke til at data kan benyttes i analysene etter helseforskningsloven §13.

- Du har rett til å reservere deg mot at opplysninger fra din fødsel benyttes i prosjektet. Det vil ikke ha noen negative konsekvenser for deg eller din behandling. For å reservere deg signerer du på informasjonsskrivet som du får ved innkomst, informerer prosjektlederen.

Etter fødsel vil kvinnene få anledning til å svare på et spørreskjema vedrørende sin fødselsopplevelse.

- At norske kvinner får fødselsomsorg som er på verdenstoppen stopper oss ikke fra å gjøre den enda bedre. Omsorgsfulle og dyktige jordmødre og gynekologer ved fødeavdelingen vår har tatt dette pilotprosjektet på strak arm og med ekte nord-norsk giv. Som lokal koordinator for prosjektet ser jeg hvordan de fødende også er positive til studien, og så langt har ingen reservert seg fra å delta med sin data fra fødselen. Vi håper at de kommende foreldrene kan føle seg mer inkludert i avgjørelsene under fødselen for å sikre fremgang og forebygge unødige intervensjoner, sier lokal koordinator for prosjektet, Tora Almendingen.