Vi anbefaler at du alltid bruker siste versjon av nettleseren din.

Styret i Helse Nord RHF besøkte Nordlandssykehuset Vesterålen

Besøket kom i stand i forbindelse med at styret i Helse Nord RHF avviklet styremøte på Stokmarknes 26. februar. – En god start på dagen der vi fikk se hva et godt lokalsykehus kan være, sa styreleder Renate Larsen.

Randi Angelsen, kommunikasjonssjef
Publisert 26.02.2025
Gruppe mennesker samlet ute

Foto: Randi Angelsen

Hele Helse Nord-styret samlet utenfor Nordlandssykehuset Vesterålen.

Sammen med ledelsen i Helse Nord fikk de omvisning og orientering før styremøtet tok til. Cato Kjærvik, ortoped på Stokmarknes og konstituert fagdirektør i Nordlandssykehuset startet besøket med å orientere om hva et lokalsykehus bør inneholde. Gro Marith Karlsen, konstituert klinikksjef i Kirurgisk klinikk, ga deretter et levende historisk tilbakeblikk i den lange sykehushistorien for sykehus i Vesterålen og på Stokmarknes.

Et sykehus for befolkningens behov

- Vi må se på befolkningens behov og drive et sykehus i tråd med dette. Først og fremst trenger et lokalsykehus leger med god generalistkompetanse, og ikke den mest høyspesialiserte kompetansen. Vi har et veldig godt samarbeid med sykehusene både i Bodø og Tromsø i pasientbehandlingen - og med kommunehelsetjenesten, sa han.

En gruppe mennesker som står i et rom

Foto: Randi Angelsen

Cato Kjærvik orienterer Helse Nord-styret om hva et lokalsykehus bør være. Han trakk også frem en aktiv forskningskultur ved sykehuset.

Samtidig trakk han frem de faglige mulighetene et lokalsykehus kan romme og som han selv er et godt eksempel på. Han var den første lege som disputerte for sin doktorgrad ved sykehuset.

- Det er flere leger med doktorgrad i sykehuset nå, og flere publiserer artikler og vi har flere innovasjonsprosjekter gående her i Vesterålen, sa han, noe styret og ledelsen i Helse Nord RHF applauderte.

- En imponerende forskningsaktivitet, sa Ola Jøsendal, viseadministrerende direktør i Helse Nord RHF.

Sykehushistorie helt fra 1785

Gro-Marith Karlsen fortalte om sykehusets historie. Det første sykehuset i Vesterålen var et hospital eller sykestue, i Varvik i Hadsel på Langøya. Det finnes skriftlige kilder på at dette sykehuset var i drift i 1785. Det var et hospital for radesyke. Det neste kom i 1826 i Hadselhamn på Hadseløya. På Stokmarknes kom det første sykehuset i 1891.

En gruppe mennesker som sitter ved bord

Foto: Randi Angelsen

Gro-Marith Karlsen forteller om sykehusets historie fra 1785 og frem til i dag.

-Heller ikke den gang var det lett å bli enige om hvor sykehuset skulle ligge, sa hun med referanse til de mange diskusjoner om sykehusene plassering også i moderne tid. Pengene ble bevilget, men det tok  litt tid før den endelige plasseringen ble bestemt. Sykehuset stod endelig ferdig 28. februar 1892. Landsdelens første sykepleierskole ble også etablert på Stokmarknes i 1920, sa hun.

Dette sykehuset ble rammet av en tragisk brann i 27. desember 1940.

-Søsterhjemmet ble da tatt i bruk som sykehus mens forberedelsene til nytt sykehus pågikk. Nytt sykehus stod ferdig i 1951 og var i bruk helt frem til dagens sykehus ble tatt i bruk 23. mai 2014. Sykehushistorien på Stokmarknes viser en lang tradisjon for å følge med i utviklingen for moderne sykehusdrift, sa Karlsen.

En gruppe personer i en sykehusgang

Foto: Randi Angelsen

Det ble også tid til omvisning på sykehuset.