Vi anbefaler at du alltid bruker siste versjon av nettleseren din.
- Dette er en verdensnyhet
Et nytt system for oppfølging av barn og unge i palliativ behandling er utviklet i Nordlandssykehuset.
- Med ett blikk har vi oversikten over pasienten. Prosjektet har vakt stor begeistring i både inn- og utland.
Helen Langfors Åsli, kommunikasjonsrådgiver
Publisert 10.09.2024
Det sier prosjektkoordinator Merete Johansen i Nordlandssykehuset.
– Dette er en verdensnyhet. Vi har ikke funnet noen andre som har dette, og løsningen har vakt oppmerksomhet, forteller hun.
Innovasjonsprosjektet Tidlig integrasjon av palliativ behandling av barn og unge i Nordland (delfinansiert av Helse Nord RHF) har som ett av tiltakene utviklet en ny modul til Dips Arena. Utviklingen er et svært godt samarbeid mellom Barnepalliativt team ved Barneklinikken (PALBU) sammen med Enhet for Klinisk IKT, Linken eHelselab og vår leverandør Dips.
Nyheten ble nylig lansert og onsdag 4. september ble den tilgjengelig for fagfolkene i Nordlandssykehuset via pasientjournalsystemet Dips.
Koordinere og strukturere god palliativ behandling av og unge
Fagfolkene får en helt annen og bedre oversikt via Dips. Det er et nytt digitalt system som er utviklet for å koordinere og strukturere god palliativ behandling av barn og unge i Nordlandssykehuset.
– Systemet er et solid bidrag til å ha kontroll på status og behandling av disse sårbare pasientene. Målet er også å få til en god deling av informasjon med primærhelsetjenesten. Vi er overbevist om at «PALBU-modulen» vil bedre pasientsikkerheten til pasientene i denne gruppen, sier overlege og ny klinikksjef i Barneklinikken Lars Utne Haukland.
Haukland presenterte prosjektet i en internasjonal barnepalliasjonskonferanse i juni, Fagfokus.
– Prosjektet vakte stor begeistring og oppmerksomhet fra de andre miljøene av Norge, som er interessert i løsningen. Også store universitetssykehus.
PALBU-teamet i Nordlandssykehuset får alle tilgang til denne modulen i Dips, som gir god oversikt over pasientens forløp, selv om pasienten ikke er innlagt på sykehuset.
Teamet som får tilgang til denne nye modulen består av sykepleier, overlege, spesialsykepleier, psykolog og sosionom. I nær tilknytning til teamet er det også klinisk ernæringsfysiolog, fysioterapeut, spesialpedagog, CL-team (psykolog og familieterapeut) og prest. Benedicte Lorentsen, sykepleier Barneavdelingen, er PALBU-koordinator.
Systemet er nå tatt i bruk i Nordlandssykehuset og skal testes skikkelig i tre måneder, før det skal tilbys til alle brukerne av Dips.
Hva er barnepalliasjon?
Målet for behandlingen er best mulig livskvalitet for barnet/ungdommen og familien gjennom hele sykdomsforløpet, ikke bare hvis livet går mot slutten.
Det handler om både aktiv og behandling og omsorg for barn og unge med livstruende tilstander og barn og unge med alvorlige livsbegrensende tilstander. Palliasjon er en helhetlig tenkning der målet er å hjelpe barnet eller ungdommen med det de og familien har behov for.
Barn og unge som får tilbud om palliativ behandling kan ha;
Livstruende sykdom, der det finnes behandling, men som ikke alltid kan helbredes; f.eks. kreft, alvorlig nyre-/lever-/hjertesvikt.
Sjeldne sykdommer som blir verre over tid, som alvorlige former for muskeldystrofi eller metabolske tilstander.
Tilstander der tidlig død er uunngåelig, for eksempel ekstrem prematuritet eller komplekse, medfødte misdannelser.
Tilstander der det er stor sannsynlighet for tidlig død, som for eksempel medfødte syndromer eller følgetilstander av alvorlig ulykke.
Palliativt team for barn og unge (PALBU)
Palliasjon er aktiv behandling og omsorg for barn og unge med alvorlige livsbegrensende eller livstruende tilstander. Palliasjon kjennetegnes av en helhetlig tenkning der målet er å hjelpe barnet eller ungdommen med det de og familien har behov for.