Vi anbefaler at du alltid bruker siste versjon av nettleseren din.

Vellykket pilotering av ny oppgavedeling mellom helsefagarbeidere og sykepleiere

Ny sentral kompetanseplan for legemiddelhåndtering som del av oppgavedeling mellom helsefagarbeider og sykepleier er satt i drift i Nordlandssykehuset.

Grethe M. Brobakk, seniorrådgiver, FAG - Seksjon for kunnskapsbygging
Publisert 11.02.2025
Sist oppdatert 20.02.2025
Tre sykepleiere som står i en korridor
Fra venstre: helsefagarbeider Frida Frantzen, Mona Elisabeth Hansen og fagutviklingshelsefagarbeider Karoline Thoresen.

Fagavdelingen ved Seksjon for kunnskapsbygging har over tid arbeidet systematisk med å utarbeide felles kompetanseplaner for oppgaver som kan deles mellom helsefagarbeidere og sykepleiere. Målet er å jevne arbeidsbelastningen ved å utvide og styrke kompetansen til flere medarbeidere, som igjen minsker ventetiden for pasientbehandling.

Vellykket pilotprosjekt

Kirurgisk sengepost A7 i Bodø og Medisinsk avdeling i Vesterålen har innført flere oppgavedelinger i sine enheter mellom sykepleiere og helsefagarbeidere, og har gjennomført vellykket pilotering av ny oppgavedeling for legemiddelhåndtering. Oppgavedelingen bidrar til å avlaste sykepleiere og bedrer flyten med utdeling av legemidler til pasientene.

Sykepleier som smiler
Linn Hustad, enhetsleder, Medisinsk klinikk i Vesterålen. 

Kompetansehevingen omfatter utvidet kvalitetssikret opplæring for helsefagarbeidere.

To kvinnelige sykepleiere som smiler
Fra venstre: Mona Elisabeth Hansen, enhetsleder og Silje Bertnes, fagutviklingssykepleier ved Kirurgisk sengepost i Bodø.

I opplæringen inngår praktisk medikamentkurs med farmasøyt, e-læringer, gjennomgang av relevante prosedyrer, samt praktisk opplæring med kyndig sykepleier i egen enhet.

Verdifull medhjelper

Helsefagarbeidere som er opplært i denne oppgavedelingen deltar ikke i istandgjøring eller dobbeltkontroll av legemidler, men bistår sykepleiere som medhjelper med utdeling til pasientene. Medhjelper påser at legemidlene blir tatt på rett måte og dokumenterer i kurven at legemiddel er inntatt. Oppgavedelinger er særlig hensiktsmessig der mange pasienter ligger på isolat/smitterom, og medhjelper kan ta med istandgjorte legemidler inn på pasientrommet i forbindelse med stell av pasienten. Sykepleier slipper da å skifte til smittevernantrekk mellom hvert rom, kun for å dele ut legemidlene.

En gruppe menn som står foran et projektorlerret
Oppgavedeling ved Medisinsk avdeling i Vesterålen

Enhetsleder Linn Hansen Hustad om sin pilotperiode:

Underveis har det kommet gode tilbakemeldinger til oppgavedelingen og til kursholdere som har bidratt. Prosjektet har skapt en større interesse og engasjement hos helsfagarbeiderne, der de får ta del i nye spennende ansvarsområder. 

Oppgavedelingen bidrar til å styrke den helhetlige kompetansen til helsefagarbeidere. Vi ser frem til fortsettelsen og stiller oss positive til utviklingen som bidrar til gode muligheter for kompetanseheving, økt kunnskap og forståelse i pasientrettet arbeid.   

To sykepleiere som smiler
Oppgavedeling på Kirurgisk sengepost A7 i Bodø

Enhetsleder Mona Elisabeth Hansen om sin pilotperiode:

Helsfagarbeiderne ved A7 synes det har vært grundig teoretisk og praktisk opplæring, slik at de føler seg trygg med å utføre den nye oppgaven. De opplever en bedre forståelse av pasientens helhetlige forløp, og at de nå får bidra ytterligere til at pasientens opphold hos oss skal bli enda bedre. 

Det merkes i enheten at det blir en enda jevnere arbeidsbelastning, og at vi i fellesskap på tvers av profesjoner jobber tettere sammen. Vi opplever dette som utelukkende positivt, og er stolte over å kunne tilby våre helsefagarbeidere mulighet til å øke egen kompetanse. Vi opplever at dette er et steg i riktig retning, for at vi i fremtiden skal kunne levere et godt tjenestetilbud til både våre pasienter og medarbeidere.