HELSENORGE

Mens du er på sykehuset

På sykehuset jobber det mange forskjellige folk. Noen går kledd i hvite klær, noen i blåe klær, noen i gule og noen i grønne. Alle disse menneskene ønsker at du skal ha det bra hos oss. 
Jente som måler høyden

Når du kommer på sykehuset trenger de som jobber på sykehuset å undersøke deg, kanskje ta noen prøver og spørre deg om mye forskjellig.​

Det er helt normalt å være litt spent, og du må gjerne spørre om det er noe du lurer på. 

Innimellom undersøkelsene og legepraten kan du være på lekerommet på barneavdelingen hvis du har lyst. Her finnes det masse leker og forskjellige ting du kan gjøre.

Hva legene og sykepleierne trenger å gjøre for å finne ut hvorfor du er syk, er litt forskjellig. Les mer om hva de ulike behandlingene betyr! ​

Blodpr​​øve

Når du skal ta blodprøve får du som regel på deg litt "tryllekrem", eller Emla som det heter. Da kjenner du bare et lite prikk når blodprøven tas. 


St. Olav har laget en film om Mathea som skal ta blodprøve. Filmen viser veldig godt hva som skjer og gjøres ganske likt hos oss på Nordlandssykehuset.

 



EE​​G

EEG betyr at vi sjekker hvordan bevegelsene inni hodet ditt er. Det vil vises som et sikksakk-mønster på en liten skjerm. For å få det til, får du festet mange små "knapper" på hodet. Håret ditt blir litt klissete av limet som brukes, og derfor får du vaske håret når du er ferdig med undersøkelsen​. Man må også sitte ganske stille, men heldigvis kan du lese bok eller sitte på fanget til mamma eller pappa.


Røntg​​​en

Røntgen er en slags fotografering av det som er inni kroppen. Hvor kult er ikke det? Man kan enten ligge, sitte eller stå mens man tar bilde, det kommer litt an på hva legen ønsker bilde av. Man må ligge musestille når bildet blir tatt.

Plastrør i h​​ånden (venflon)

Noen barn trenger å få medisinen gjennom et plastrør i hånden. Da er det lurt å få på "trylleplaster" eller Emla. Det gjør at du kjenner et lite prikk når plastrøret settes inn i hånden. 

​​

N​a​rko​se

Se filmen om Live og Elle som fikk narkose på Nordlandssykehuset​.

 


Ly​​s​​t​​​​​​g​​a​​​​ss​​

​​​​Oslo Universitetssykehus (OUS) har laget film om det å få lystgass. Disse viser veldig godt hvordan lystgass på Nordlandssykehuset også er. 

Lystgass​ til barn​

Lystgass til ungdom​

Hippo får lystgass (pdf)

​Hørs​​elu​​nde​rsøkels​e

Når vi tar en hørselstest så sjekker vi hvor godt du hører. Da har man på seg hodetelefoner som det kommer små lyder ut av, og så skal du legge en ball i en bøtte når du hører en lyd.


Øyeundersø​​kelse

Tekst kommer​


Ultra​​lyd

Ultralydundersøkelsen skjer inne på et ganske mørkt rom hvor du ligger på en undersøkelsesbenk. Det brukes en gele mellom ultralydapparatet og huden din, på den måten kan vi se inni kroppen din.


M​​R

MR er en stor maskin som ligner litt på en tunnel som tar bilder av kroppen. Du må ligge på en benk og når maskinen begynner å ta bilde, bråker det ganske mye. Du kan få på deg noen hodetelefoner som stenger ute lyden litt. Du må ligge musestille når bildene blir tatt.


CT​​

CT er en stor maskin som ligner litt på en tunnel som tar bilder av kroppen. Du må ligge på en benk og når maskinen tar bilder, vil benken bevege seg frem og tilbake. Du må ligge musestille når bildet blir tatt.

​​​








​​Ting å gjøre på​​ sykehuset

Stu​a

Nordlandssykehuset har et helt eget lekerom. «Stua» er åpent for alle barn og unge, søsken og foreldre. På Stua finnes det mange forskjellige leker, bøker, spill og formingsaktiviteter. Her kan du leke alene, sammen med andre barn, foreldre eller søsken. Det jobber en barne- og ungdomsarbeider på Stua som tilbyr pedagogisk opplegg. Det tilbys også pedagogiske lekeøkter på rom. Vi har også sangstunder flere ganger i måneden med sykehusprest Elin, hvor vi synger og spiller på instrumenter sammen. Vi får besøk digitalt og fysisk av sykehusklovner på faste dager, som går rundt til barna og bidrar til å gjøre oppholdet på sykehuset bedre.

Dame som holder en flodhestbamse

Sykehusoppholdet medfører en forandring i barnets normale hverdag. Leken er viktig for barnets livskvalitet og legger grunnlag for barnets utvikling. Stua ønsker å normalisere hverdagen for barn så godt som mulig og ta vare på barnets friske sider ved hjelp av lek. Leken skaper tillit og kan forebygge stress, traumer, tilleggs-komplikasjoner og smertemestring. Leken hjelper barnet med å mestre sin situasjon og skape balanse mellom det syke og det friske. Stua følger de samme tradisjonene og markeringene som barnehager og skoler gjør.

Stua er åpen hele døgnet, og bemannet mandag til fredag kl. 08.00-15.30. 


Syke​​husskolen

Vi som jobber her på skolen er lærere, og uansett hvilket klassetrinn du går på er du velkommen til oss. Vi har eget klasserom i 1. etasje. Hvis du er for syk til å komme til oss, kan vi komme på rommet ditt på avdelingen. Lærerne på sykehuset samarbeider med lærerne du har hjemme.



Hippos​angen


Hippo-sangen

Et sted midt i Bodø finner du meg
Jeg er snill, smart og ganske grei
Jeg er alle barnas beste venn
Kom til barneavdelingen, det er mitt hjem

Trenger du en hånd så er jeg på vei
Rop 1-2-3, her kommer jeg

For; hei jeg heter Hippo, ja det er mitt navn
Barneavdelingen er min trygge havn
Du kan stole på meg, jeg er din venn
Sammen kan vi klare alt, kom igjen

Er du litt trist så aldri glem
Hold ut armene så får du en klem
Uansett hva, du kan snakke med meg
Om du er glad, sint eller lei

Trenger du en hånd så er jeg på vei
Rop 1-2-3, her kommer jeg

For; hei jeg heter Hippo, ja det er mitt navn
Barneavdelingen er min trygge havn
Du kan stole på meg, jeg er din venn
Sammen kan vi klare alt, kom igjen

Noen ganger må man gjøre skumle ting
Legene babler og telefonen sier pling
Ikke vær redd, det går bra til sist
Premien venter, det er sikkert og visst

For; hei jeg heter Hippo, ja det er mitt navn
Barneavdelingen er min trygge havn
Du kan stole på meg, jeg er din venn
Sammen kan vi klare alt, kom igjen

Kilde: LyricFind
Låtskrivere: Katarina Nordeng
Teksten for Hippo-sangen © DistroKid​​​







Bibliotek​et

Biblioteket i sentrum har en liten samling av skjønnlitteratur for barn og unge. I tillegg har vi noen brettspill, puslespill og utstyr til fargelegging. 

Dame og ung mann ler og ser på bøker



Fant du det du lette etter?