Vi anbefaler at du alltid bruker siste versjon av nettleseren din.

Tettere samarbeid for bedre pasientforløp

Torsdag 17. oktober møttes representanter fra Nordlandssykehuset og alle kommunene i Vesterålen til det halvårlige drifts- og utviklingsmøte på Sortland.

Monika Sæthre, rådgiver Samhandlingsavdelingen
Publisert 22.10.2024
En gruppe mennesker som sitter i et rom og ser på en presentasjon

Foto: Monika Sæthre

Møtet ble avholdt i Vesterålen forrige uke, med representanter fra Nordlandssykehuset og kommunene i Vesterålen.

Til stede fra Nordlandssykehuset Vesterålen var avdelingsledere og enhetsledere for Psykisk- helse og rusklinikken, Medisinsk avdeling Vesterålen, Kirurgisk avdeling Vesterålen og samhandlingsavdelingen i Nordlandssykehuset. Møteleder var kommunal samhandlingsrådgiver Anders Svensson.

Utskrivingsklare pasienter

Møtet startet med en fellesdel hvor avdelingslederne ved Kirurgisk og Medisinsk avdeling ved Nordlandssykehuset Vesterålen Trine Paulsen Haugen og Elisabeth Bergland Jensen sammen med samhandlingsrådgiver Monika Sæthre presenterte status for utskrivningsklare pasienter både i somatikk og psykiatri og belyste konsekvensene av dette for driften i sykehuset.

Helse- og omsorgssjef i Sortland kommune, Mona Rinaldo, holdt etterfølgende et innlegg om samhandling rundt akutte helsetjenester for pasientgruppa skrøpelige eldre og bruk av KAD-plasser for å forhindre innleggelse i sykehus.

Etterfølgende ble møtet delt i tre: somatikk, psykiatri voksne og psykiatri barn hvor tilnærmingen var gruppebasert jobb med kasustikker.

Tettere samarbeid

Innenfor somatikk var utskrivningsklare pasienter i fokus og gruppen var enige om at helsepersonell i sykehuset trenger informasjon om pasientens «habitualtilstand» for å kunne gjøre gode vurderinger. Det er nødvendig med tiltak for å redusere antall innleggelser gjennom å tilby alternativ til innleggelse (KAD- observasjonssenger) og gi tilbud etter innleggelse (intermediæravdeling) til de pasienter det er aktuelt for. Det kan også være nyttig å kartlegge pasientene bedre i hjemmet.

Innenfor psykiatri voksne var prioriteringsveilederen som brukes i vurderinger av hvilket tilbud som skal gis i spesialisthelsetjenesten tema. Gruppen så for seg enda tettere samarbeid mellom ambulant akutt team og kommunene framover. Kommuner viste til at selv om de ikke bruker KAD senger til pasientene i psykiatrien trapper de ofte opp tilbudet til pasientene på andre måter når det er behov for det.

Opptrappingsplan kommunalt tilbud

Innenfor psykiatri barn og unge var temaet barn og unge med sammensatte og komplekse utfordringer. Alle kommunene informerte om deres opptrappingsplan for det kommunale tilbudet til denne pasientgruppen. Gruppa var enige i at det er nødvendig at man ser på mulighetene for å styrke samarbeidet mellom barne- og ungdomspsykiatrien og kommunene rundt tilbudet til barn og unge med sammensatt problematikk.

Gruppa valgte å nedsette en arbeidsgruppe med leder for BUP og representanter fra psykisk helsetjenestene i kommunene som skal jobbe med hvordan man sammen kan møte det økte behov for behandling og oppfølging av unge med alvorlig problematikk og sammensatte behov samt se på mulige samarbeidsmodeller som kan realisere dette.