Undersøkelse, Røntgenundersøkelse av blodårer i hjertet
Koronar angiografi, Bodø
Koronar angiografi er en røntgenundersøkelse av hjertets kransårer. Undersøkelsen er en del av utredning av hjertesykdom eller ved mistanke om hjerteinfarkt. Av og til undersøker vi også venstre hjertekammer og klaffer.
Før
Du kan spise som vanlig før undersøkelsen.
Du får informasjon av sykepleier om hvilke medisiner du skal ta og ikke.
Før undersøkelsen får du en blodfortynnende tablett (Dispril) oppløst i vann som du skal ta. Dersom du bruker acetylsalisylsyre (Albyl-E) trenger du ikke blodfortynnende tablett.
Sykepleier legger inn en kanyle (mykt plastrør) i en blodåre på hånden/armen din i før undersøkselen.
Du blir kjørt til undersøkelsen i seng. Du kan ha på deg ren pasientskjorte, underbukse og sokker. Du må ta av smykker, klokke og lignende.
Under
Under undersøkelsen ligger du flatt på ryggen på en undersøkelsesbenk. Du er våken under prosedyren. Du får beroligende medikamenter før undersøkelsen starter.
Legen vil først sette lokalbedøvelse ved innstikkstedet. Du vil kjenne et stikk og litt press i området når dette gjøres.
Undersøkelsen gjøres ved at legen fører et kateter (tynt, mykt plastrør) opp til hjertet. Vanligvis foregår undersøkelsen gjennom en pulsåre fra håndleddet, men av og til må legen benytte en pulsåre fra lysken.
Gjennom kateteret sprøyter legen inn røntgenkontrast. Dette gjør det mulig å se innsiden av hjertets kransårer ved røntgengjennomlysning og røntgenfilming. Ved å bevege røntgenapparatet ser vi kransårene fra flere vinkler. I forbindelse med kontrastinnsprøytingen kan du kjenne varmefølelse i kroppen. Noen kan reagere på kontrastvæsken med kløe, utslett og/eller flimring for øynene.
Hvis legen finner trange blodårer som kan blokkes ut, kan dette ofte gjøres med det samme. Da blåser legen opp en ballong som sitter i enden av kateteret, slik at blodåren åpnes. Ofte setter man i tillegg inn en forsterkning, en stent, som hjelper til å holde blodåren åpen. Du kan oppleve press i brystet når legen blåser opp ballongen.
Etter
Etter undersøkelsen kommer du tilbake til avdelingen som mottok deg, hvor vi observerer blodtrykk og puls, og sjekker innstikkstedet. Hvis du er stukket i armen vil du få en kompresjonsskinne over innstikkstedet for å unngå blødning. Denne skal sitte på i 2-4 timer. Du skal holde armen i ro og over hjertehøyde.
Sykepleier fjerner kompresjonsskinnen og erstatter denne med en bandasje. Du skal fortsette å holde armen i ro til dagen etter. Dersom det ikke er andre grunner til å bli værende i avdelingen, kan du skrives ut av lege og reise hjem samme dag.
Hvis du er stukket i lysken må du være sengeliggende noen timer etter undersøkelsen. Ved innstikk i lysken skal du unngå tunge løft de første 2-3 dagene.
Du kan spise og drikke kort tid etter undersøkelsen.
Vær oppmerksom
Du kan oppleve smerter, hevelse eller blødning fra innstikkstedet, samt nummenhet i fingrene. Gi beskjed til sykepleier hvis du opplever noe av dette.
Kontakt
Bodø, sentrum
Invasiv kardiologi
Bodø, sentrum
Invasiv kardiologi