Bøyeseneskade
Evnen til å bøye og strekke fingre og hånd styres av bøye- og strekkesener. En bøyeseneskade innebærer at senen i en skadet finger er helt eller delvis kuttet, som gjør at du ikke kan bøye fingeren.
Diagnose og årsaker
Bøye- og strekkesenene utgår fra underarmens bøye- og strekkemuskulatur – og går via håndledd ut til fingrene. Senene glir gjennom seneskjeder på fingrene og fester på ulike nivåer på fingerbena. Bøyesenene ligger på håndflatesiden og strekkesenene på håndryggsiden, og kalles også fleksorsener.
Den vanligste årsaken til en bøyeseneskade er at du skjærer eller stikker deg – for eksempel med kniv eller glass. Skaden kan komme sammen med større skader i ben eller bløtvev – for eksempel klemskader eller sageskader. Skaden kan også oppstå på grunn av en inflammasjon, ved revmatisk sykdom eller etter et tidligere brudd i håndleddet.
Symptomene avhenger av hvor omfattende skaden er, og hvilken sene som er rammet. Om bøyesenene har røket, mister du evnen til å bøye fingeren. Smerte og hevelse kan også forekomme.
Før
Diagnosen stilles ut fra din beskrivelse av hendelsen, symptomer og årsaker som beskrevet ovenfor – i tillegg til legens undersøkelser.
Under
Ved en bøyeseneskade må vi sy sammen sene-endene. Operasjonen gjøres vanligvis i narkose. Operasjonen varierer fra en til fem timer – avhengig av omfanget av skaden. Vanligvis kan du dra hjem samme dag.
Etter operasjonen legges en gipsskinne, der fingrene og/eller håndleddet blir holdt i en stilling som avlaster de sammensydde senene og som hindrer at du bøyer fingrene. Alle fire fingrene gipses, selv om du bare har skadet én finger. Gipsen er stor, og det kan være vanskelig å utføre visse hverdagslige sysler.
Etter
Det er vanlig at hånden hovner etter en håndoperasjon. For å unngå hevelse bør du:
- Holde hånden høyt. Legg hånden på pute om natten.
- Bevege hånden etter de instruksjonene du får (gjør «armløft»), og bruk også resten av armen. Unngå å bruke fatle.
Smerte i operasjonsområdet kan forekomme noen dager etter operasjon. Ved behov kan du ta smertestillende.
Opptrening
Du blir henvist til ergoterapeut en til tre dager etter operasjonen, for å få byttet gipsen med en ortose (plastskinne) og for å få instruksjoner i trening. Før du får lagt på ortosen, byttes gipsbandasjen med en mindre bandasje på finger/hånd. Ortosen holder hånden i en beskyttet stilling mens senene gror.
Du får instruksjoner i å bøye fingeren delvis av egen kraft og delvis ved hjelp av motsatt hånd x 10 per time i våken del av døgnet. Når fingeren er bøyd skal du prøve å holde den der noen sekunder uten hjelp av motsatt hånd. Ulike pasienter har ulike skader og tiden det tar å få opp bevegeligheten er forskjellig. Opplegget individualiseres derfor noe.
Skaden innebærer lang rehabiliteringstid med mye egentrening. Etter ortoseperioden på fire til seks uker, skal du starte å bruke hånden forsiktig og gradvis økende. Du kan ha behov for en strekkeskinne om natten for å få rettet ut fingrene. Full belastning tillates ikke før etter 12 uker. Styrketrening tillates ikke før etter 16 uker.
Sykemelding
Sykemelding avhenger av hvilken belastning du har på hånden din i jobben. For yrker med tung belastning på hånden kan en sykemeldingsperiode vare i minst 12 uker, mens kontorarbeidere kan bruke hånden i jobb etter cirka 8 uker.
Vær oppmerksom
Du bør kontakte lege dersom du får feber, har uttalt eller langvarig verk eller om hevelsen ikke går ned.
Kontakt
Bodø, sentrum
Dagkirurgi og kirurgisk mottak, Bodø
Oppmøtested
Vi holder til i 2. etasje i K-fløya, den nye høyblokka.Bodø, sentrum
Parkveien 95
8005 Bodø