Dagkirurgi og kirurgisk mottak, Bodø

Bøyeseneskade, Bodø

Evnen til å bøye og strekke fingre og hånd styres av bøye- og strekkesener. En bøyeseneskade innebærer at senen i en skadet finger er helt eller delvis kuttet, som gjør at du ikke kan bøye fingeren.

Innledning

Bøye- og strekkesenene utgår fra underarmens bøye- og strekkemuskulatur - og går via håndledd ut til fingrene. Senene glir gjennom seneskjeder på fingrene og fester på ulike nivåer på fingerbena. Bøyesenene ligger på håndflatesiden og strekkesenene på håndryggsiden, og kalles også fleksorsener.

Den vanligste årsaken til en bøyeseneskade er at du skjærer eller stikker deg - for eksempel med kniv eller glass. Skaden kan komme sammen med større skader i ben eller bløtvev - for eksempel klemskader eller sageskader. Skaden kan også oppstå på grunn av en inflammasjon, ved revmatisk sykdom eller etter et tidligere benbrudd i håndleddet.

Symptomene avhenger av hvor omfattende skaden er, og hvilken sene som er rammet. Om bøyesenene har røket, mister du evnen til å bøye fingeren. Smerte og hevelse kan også forekomme.

Før

Diagnosen stilles ut fra din beskrivelse av hendelsen, symptomer og årsaker som beskrevet ovenfor - i tillegg til legens undersøkelser.

Under

Ved en bøyeseneskade må man sy sammen seneendene. Operasjonen gjøres vanligvis i narkose. Operasjonen varierer fra en til fem timer - avhengig av omfanget av skaden. Vanligvis kan du dra hjem samme dag. Etter operasjonen legges en gipsskinne, der fingrene og/eller håndleddet blir holdt i en stilling som avlaster de sammensydde senene.

Etter


Det er vanlig at hånden hovner etter en håndoperasjon. For å unngå hevelse bør du:

  • Holde hånden høyt. Legg hånden på pute om natten.
  • Bevege hånden etter de instruksjonene du får (gjør «armløft»), og bruk også resten av armen. Unngå å bruke fatle.

Smerte i operasjonsområdet kan forekomme noen dager etter operasjon. Ved behov kan du ta smertestillende.

Opptrening

Du blir henvist til ergoterapeut en til tre dager etter operasjonen, for å få byttet gipsen med en ortose (plastskinne) og for å få instruksjoner i trening. Før du får lagt på ortosen, byttes gipsbandasjen med en mindre bandasje på finger/hånd. Ortosen holder hånden i en beskyttet stilling mens senene gror.

Du får instruksjoner i å bøye fingeren delvis av egen kraft og delvis ved hjelp av motsatt hånd x 10 per time i våken del av døgnet. Når fingeren er bøyd skal du prøve å holde den der noen sekunder uten hjelp av motsatt hånd. Ulike pasienter har ulike skader og tiden det tar å få opp bevegeligheten er forskjellig. Opplegget individualiseres derfor noe.

Skaden innebærer lang rehabiliteringstid med mye egentrening. Etter ortoseperioden på fire til seks uker, skal du starte å bruke hånden forsiktig og gradvis økende. Du kan ha behov for en strekkeskinne om natten for å få rettet ut fingrene. Full belastning tillates ikke før etter 12 uker. Styrketrening tillates ikke før etter 16 uker.

Sykemelding

Sykemelding avhenger av hvilken belastning du har på hånden din i jobben. For yrker med tung belastning på hånden kan en sykemeldingsperiode vare i minst 12 uker, mens kontorarbeidere kan bruke hånden i jobb etter cirka 8 uker.

Vær oppmerksom

Du bør kontakte lege dersom du får feber, har uttalt eller langvarig verk eller om hevelsen ikke går ned.

Kontaktinformasjon

Oversiktskart og parkering

Parkeringen i Bodø sentrum er avgiftsbelagt i disse tidsrommene: 

  • Mandag-fredag: kl. 08.00–17.00
  • Lørdag. kl. 08.00–15.00
  • Søndag: gratis

Parkering kan også foretas med EasyPark-appen, kode 8149.

Klikk på kartet for mer detaljert informasjon.

Kart over bygg og parkering

Pasientreiser

Reiser du til eller fra offentlig godkjent behandling kan du ha rett til å få dekket nødvendige utgifter. Les mer om dine rettigheter

Planlegg reisen til Nordlandssykehuset

Mange reiser til eller fra sykehuset med offentlig transport. Det er mulig å ta seg frem til de fleste avdelinger ved Nordlandssykehuset med buss. Sjekk ut reisnordland.no for rutetider.​

Pasientreiser ivaretar organiseringen av rekvirerte reiser for Nordlandssykehuset, les mer om pasientreiser Nordlandssykehuset

Praktisk informasjon

Apotek

Du finner Sykehusapoteket i fløy G, til venstre når du kommer inn hovedinngangen. 


Åpningstider: 

Mandag-fredag: 08:00-16:00.
Helger og helligdager: Stengt.

Telefon 77 78 19 00

Biblioteket

Biblioteket har plassering i fløy H01, samlokalisert med Lærings- og mestringssenteret.

Biblioteket er betjent mandag til torsdag kl. 10.00-14.00​.
 
Hoveddelen av bibliotekfilialens samling er medisinsk faglitteratur om somatiske lidelser og pensumlitteratur for helsefaglige utdanninger. En egen samling med tilpasset litteratur beregnet på pasienter og pårørende finnes også. Det tilbys litteratursøk for ansatte/studenter, fjernlån fra andre bibliotek, lesesalsplasser og kunde-PC.
 
Kontaktinformasjon:  somatikkbibliotek@nlsh.no

Frisør

Nordlandssykehuset Bodø har egen frisør lokalisert i N-fløya, ikke langt fra Apoteket. Ta til venstre ved informasjonsskranken.

Åpningstider:
  • Mandag, onsdag, torsdag, fredag: 08:00-16.00 
  • Tirsdag: 10:00-18:00 

Gaver/donasjoner

Ønsker du å gi en gave eller donasjon til en klinikk eller avdeling? Les mer om hvordan dette kan gjøres​​​​

Kantine (Kafé Panorama)

Panorama kafè er i 9. etasje og tilbyr blant annet salatbar, baguetter, suppe, kaker og varm/kald drikke. Vi tør påstå at du finner byens beste lunsjutsikt her!

Åpningstider:

  • Mandag-fredag: 08.30-17.00
  • Lørdag-søndag: stengt

 Besøk vår egen Facebook-side for dagens meny

Kiosk

Narvesen ligger i 1. etasje, til venstre når du kommer inn hovedinngangen. 

Åpningstider: 

  • Mandag-fredag: 07.00-21.00
  • Lørdag: 09.00-20.00
  • Søndag: 10.00-20.00

Prest

Sykehusprestene er ordinerte prester i Den norske kirke og de har videreutdanning for det spesielle arbeidet i  helsesektoren. De er utdannet til å være samtalepartnere, og kan møte det enkelte menneske med støtte, veiledning eller sjelesorg, eller bare være til stede og dele stillheten. Samtalen vil alltid foregå på premissene til den som søker kontakt.

Nordlandssykehuset i Bodø sentrum og Rønvik har to prester tilgjengelig som står til disposisjon som et fortrolig menneske å snakke med enten du er pasient, pårørende eller personell. Prestene har taushetsplikt.

Presten er tilgjengelig hverdager 08.00 - 15:30. 
Tlf. 75 53 40 00


Røyking

​​Det er satt opp en røykebu på parkeringsplassen ved hovedinngangen. Ut over dette er det ikke tillatt å røyke på sykehusets område.

Zefyr hotell, pasienthotell

Zefyr hotell er lokalisert ved sykehuset i sentrum og har inngang fra Biskop Kroghs gate 21. Det er også gjennomgang fra sykehuset via hovedinngangen i Parkveien. Hotellet er døgnåpent, og det er alltid noen som tar i mot deg i resepsjonen når du kommer.

Telefon: 75 50 06 20

E-post: 

Les mer og se bilder fra Zefyr hotel

Parkering: Hotellets gjester kan parkere på egne merkede parkeringsplasser under oppholdet. OBS! Husk å hente parkeringsbevis i resepsjonen. I tillegg finnes det godt med parkeringsplasser mot betaling på sykehusets parkeringsplass, og på kommunale plasser rundt hotellet.

Om hotellet: Pasienter som bor på Zefyr må være friske nok til å klare seg selv. Det er avdelingen som har det medisinske ansvaret for behandlingen din ved sykehuset, som avgjør om du kan bo på hotellet, eller må være innlagt på avdelingen.

Alle rommene har minst to senger, eget bad, kjøleskap og TV på rommet. Trådløst internett er gratis for hotellets gjester. Frokost er inkludert i romprisen. Lunsj, middag og kveldsmat er til salgs i hotellets restaurant for de som ikke har alle måltider inkludert.

Det finnes også et enklere mattilbud, samt kioskvarer, til salgs i hotellets resepsjon hele døgnet. Det er TV og trådløst internett på alle rom.

Pasienthotellet eies av Nordlandssykehuset HF og driftes av Norlandia. Resepsjonen er bemannet med en sykepleier døgnet rundt. Denne personen kan være behjelpelig med råd og informasjon.

Fant du det du lette etter?