Bukplastikk
Hensikten med inngrepet er å fjerne overskudd av hud og fettvev på fremsiden av magen etter kraftig vektnedgang der vekten er stabilisert i to år. Det er ikke hovedsakelig et inngrep for fettfjerning. Du som pasient må oppfylle våre operasjonskriterier.
Du kan forvente følgende resultater av behandlingen:
mindre hudoverskudd på fremsiden av magen
mindre eksem/sopp-tendens under magefolden
intimhygiene blir enklere å utføre
bedret kroppsholdning
bedring i ryggplager
Du kan ikke forvente vektreduksjon av større betydning etter dette inngrepet.
Henvisning og vurdering
Alle leger med lisens i Norge kan henvise til behandlingen. Som regel er det fastlegen som henviser.
Ventetiden til både konsultasjon og operasjon varierer noe, og kan komme opp i 2-3 år på enkelte behandlingsteder. Det er derfor viktig at henvisningen inneholder vesentlig og korrekt informasjon.
Før
Blodfortynnende medikamenter
Dersom du bruker blodfortynnende medikamenter er det viktig at vi vurderer behovet for å justere eller endre bruken av disse medikamentene i god tid før inngrepet. Har du ikke fått beskjed om dette ved innkalling til operasjon ber vi deg ta kontakt med oss.
Kompresjonstøy
Før operasjonen får du beskjed om hva slags kompresjonstøy som er anbefalt, og om du må kjøpe dette på forhånd. Du bør ha to sett kompresjonstøy. Du betaler selv for kompresjonstøyet.
Bruk desinfiserende såpe - Hibiscrub før du kommer
Vi anbefaler at du dusjer og vasker deg med Hibiscrub kvelden og morgenen før inngrepet. Hibiscrub er en desinfiserende såpe, som du får kjøpt på apoteket.
Følg anvisningen på flasken.
Faste
Før operasjonen må du faste. Det betyr at du ikke kan spise, drikke, eller tygge tyggegummi/drops. Magesekken må være tom for at ikke mat eller væske skal komme over i lungene under narkosen. Det er viktig at du følger instruksjonene om hvordan du skal komme godt forberedt til sykehuset. Dersom du ikke følger regler om faste kan du risikere at vi må utsette operasjonen.
Du skal ikke spise fast føde eller drikke melk i 6 timer før operasjonen. Du kan gjerne drikke klare væsker (vann, saft, juice uten fruktkjøtt, brus, te, kaffe uten melk/fløte) inntil 2 timer før planlagt operasjon. Unngå tyggegummi og sukkertøy i 2 timer før operasjonen. Inntil 1 time før operasjonen kan du svelge medisiner med et glass vann (maks 150 ml).
Ved spesielle inngrep kan det være andre rutiner som gjelder. Dette blir du orientert om på sykehuset før operasjonen.
Planlegg hjemreise
Du vil ikke kunne kjøre bil selv og trenger transport hjem fra sykehuset.
Under
Inngrepet blir gjort i narkose.
Noen ganger gjør vi en begrenset fettsuging av magen for å minske totale fettmengden.
Vi lager et snitt på tvers av nedre del av magen gjennom hud og fett. Deretter løsner vi hud med fett fra underlaget og noe forbi navlen. Så trekker vi hud/fettvevsflaket ned og fjerner overskuddsvev. I enkelte tilfeller setter vi inn et dren. Navlen blir sydd fast i en ny åpning. Til slutt syr vi sårkantene mot hverandre med tråd.
Etter
Etter operasjonen skal du observeres på oppvåkningsavdelingen. Du får smertestillende etter behov og får på deg medbrakt kompresjonstøy.
Vi vil hjelpe deg med å komme i gang med fysisk aktivitet.
Du skal ha en lett fremoverbøy i hoften for å unngå strekk i såret.
Normalt kan du reise hjem samme dag eller dagen etter at du er operert. Vi fjerner drenet, dersom mengden væske tilsier at det er klart. I noen tilfeller blir drenet fjernet hos fastlegen etter inngrepet (senest etter en uke).
Før utskriving vil du få informasjon om
- hvor lenge du skal bruke sårtape på arret
- hvor lenge du skal bruke kompresjonstøyet
- hvilke restriksjoner som gjelder for fysisk anstrengelse i tiden etter operasjonen.
Sykemelding
Vanligvis skriver vi sykemelding for tre-fire uker. Kontakt fastlegen din ved behov for forlengelse.
Vær oppmerksom
Potensielle komplikasjoner
- Narkoseproblemer
- Blødning, sårinfeksjon, sårruptur og forlenget tilhelingsprosess
- Brede arr
- Asymmetri
- Ufullstendig korreksjon
- Tilbakekomst av hudfold
- Væskeansamling
- Nerveskade med nedsatt lokal følelsesfunksjon
Dersom du får feber og/eller smerter og hevelse eller sekresjon i operasjonsområdet, bør du kontakte fastlege eller legevakt.