Vi anbefaler at du alltid bruker siste versjon av nettleseren din.

Stor suksess med bamsesykehus

I samarbeid med Nord universitet arrangerte Nordlandssykehuset bamsesykehus lørdag 21. september. I løpet av de tre timene bamsesykehuset varte hadde rundt 650 barn (og veldig mange kosebamser) fått innblikk i hvordan undersøkelser og behandlinger på sykehus kan gjøres.

Annette Fretheim Karlsen, kommunikasjonsrådgiver
Publisert 02.10.2024
Sist oppdatert 08.10.2024
En person i laboratoriefrakk som ser på et lite dyr i et rør
Foto: Randi Angelsen

- Det er helt overveldende at så mange kom for å se, lære og følge bamsevennen sin til en undersøkelse hos oss. Allerede før åpningstid begynte de første gjestene å komme, og vi anslår at godt over 1000 små og store besøkte oss i løpet av formiddagen, sier Hege-Kristin Pettersen, enhetsleder ved Barneklinikken og primus motor for arrangementet fra Nordlandssykehusets side.

En gruppe mennesker som poserer for kameraet
Hege-Kristin Pettersen og Hanne Myrvang fra NRK TV-aksjonen. (Foto: NRK TV-aksjonen Nordland)

Flere poster med undersøkelser

Målet med bamsesykehuset var å få vist barn og unge hvordan de vanligste undersøkelsene og behandlingene i sykehuset foregår. Det var blant annet mulighet for å ta bamsen eller kosedyret med på ulike stasjoner hvor de fikk ta røntgen, måle hjerneaktivitet (EEG), ta blodprøve, få narkose, ta hørselstest, få kuvøsebehandling og bli undersøkt, sydd og bandasjert.

En gruppe mennesker som holder et kosedyr

Foto: NRK TV-aksjonen Nordland

Fra venstre: Eldbjørg Maria Stridh, Hilde Skindlo og Sofie Stridh Rokkan. Og Hippo. (Foto: NRK TV-aksjonen Nordland)

Pettersen er overbevist om at også de voksne lærte noe av dette.

- Det å komme på sykehus kan være skummelt og innebære usikkerhet for både barn og voksne. Det å få muligheten til å se, spørre, delta og prøve, er lærerikt for alle, og vi har fått utelukkende positive tilbakemeldinger fra både foreldre og barn. De som ønsket fikk ta «ekte» blodprøve og måle blodsukkeret sitt. Vår egen magiske medisin var også veldig populær.

Lærings- og mestringssenteret, kapellet, sykehusskolen og ambulansen var også tilgjengelig for besøk og spørsmål fra barna.

Jubileum for barneklinikken

I tillegg til bamsesykehus fikk de fremmøtte være med på en spesiell avduking. Barneklinikken, som i år feirer femti år, hadde en spesiell gave å gi til «alle». Et eget besøksområde hvor målet er å trygge barn i møte med sykehuset og forhåpentligvis vekke litt nysgjerrighet. Besøksområdet inneholder utstilling av diverse medisinsk utstyr for barn, klær til de minste nyfødte og ikke minst, en legoversjon av Nordlandssykehuset.

Sistnevnte har Bodø Brikkebyggelag jobbet iherdig med siden nyttår. Hele 30 000 brikker er i bruk og likheten er imponerende. Ideen til legosykehuset fikk Brikkebyggelagets Morten Knutsen etter en samtale med barnelege Kirsti Agnethe Neset i forbindelse med Klossefesten, Brikkebyggelagets årlige arrangement med legobyggverk, byggekonkurranser med mer.

En gruppe mennesker som står i et rom med en mikrofon
Fra venstre: Morten Knutsen, Hege Kristin Pettersen, Tonje Elisabeth Hansen, Marie Rønning Madsen og Kirsti Agnethe Neset. (Foto: Randi Angelsen)

- Legosykehuset er helt fantastisk, et detaljrikt bygg som inneholder kjente elementer fra hele sykehuset. Byggverket kan man studere i flere omganger og finne nye detaljer hver gang. Dette vil kunne hjelpe mange barn som må forholde seg til sykehuset enten som pasienter eller som pårørende. Vi er utrolig takknemlige overfor Bodø brikkebyggelag som har lagd dette flotte byggverket til oss. Det ligger utallige arbeidstimer og mye omtanke og omsorg i dette byggverket, sier Neset, prosjektleder for Et barnevennlig sykehus.

En høy vinkel av en bygning
Legosykehuset. (Foto: Randi Angelsen)

Barn er ikke små voksne

Nordlandssykehuset har i flere år gjennom prosjektet Et barnevennlig sykehus arbeidet systematisk for å hjelpe barn til å mestre prosedyrer, undersøkelser og behandlinger de møter på sykehuset. Prosjektet utgår fra Barneklinikken, men samarbeider med omtrent alle avdelinger på sykehuset.

- Barn er ikke små voksne, men egne individer med egne juridiske rettigheter. Vi i Nordlandssykehuset ønsker å ta barn og unge på alvor, sier Neset.

- På Nordlandssykehusets nettsider er det også et eget område, Barn på sykehus, med informasjon til barn, voksne og til helsepersonell. Der kan man blant annet finne lenker til filmer om å ta blodprøve, MR-røntgen og om å få narkose. Og man kan bli bedre kjent med Hippo, Nordlandssykehusets egen maskot, som vi bruker i kommunikasjon med barn.

Frister til gjentakelse

Basert på tilbakemeldingene fra både store og små er det gode muligheter for at bamsesykehuset kan bli et årlig arrangement.

- Dette gikk over all forventning og selv om det er intenst når det står på, har det vært utrolig gøy å arrangere dette. At vi også får med oss Nord universitet er kjempegøy. Og når det i tillegg stiller opp så mange frivillige fra sykehuset, ble dette en lørdag for minneboken. Vi ønsker at dette skal bli et årlig arrangement, sier Hege Kristin Lindgaard-Pettersen, før hun tilføyer: Tusen hjertelig takk til alle som stilte opp!

Nina Figenschau, rådgiver for Klinisk Kompetansesenter ved Fakultet for sykepleie og helsevitenskap ved Nord universitet, er glad for muligheten til å samarbeide med Nordlandssykehuset om å arrangere bamsesykehuset. Nord universitet stilte med sykepleierstudenter som bemannet "Bamsemottaket" og paramedisinstudenter som deltok ved ambulansen sin stasjon. Studentene som deltok lærte mye om kommunikasjon med barn og deres foresatte og var veldig fornøyde, og litt slitne, etter tre hektiske timer på bamsesykehuset.

- Det var virkelig et fantastisk bamsesykehus vi fikk til sammen. Vi er gjerne med til neste år også, avslutter Figenschau.

En mann som sitter i en stol
Bamser i alle fasonger ble undersøkt. Her fra "Bamsemottaket" til sykepleierstudentene. (Foto: Hege-Kristin Pettersen)

Faktaboks: Om besøksområdet

  • Besøksområdet og legosykehuset er delfinansiert med penger fra Barneavdelingens gavekonto og med midler fra Samfunnsløftet.
  • Bodø brikkebyggelag med Morten Knutsen og Elisabeth Heldahl i spissen har levert et byggverk med over 30 000 legobrikker
  • Ideen til «barnehjørnet» ble lansert av anestesioverlege Marie Rønning Madsen.