Vi anbefaler at du alltid bruker siste versjon av nettleseren din.

Undersøkelser og behandling

Hva legene og sykepleierne trenger å gjøre for å finne ut hvorfor du er syk, er litt forskjellig. Les mer om de ulike undersøkelsene og behandlingene.

Kvinnelig lege som prater med en jente
Hva legene og sykepleierne trenger å gjøre for å finne ut hvorfor du er syk, er litt forskjellig. Les mer om de ulike undersøkelsene og behandlingene her: ​
 

Når du skal ta blodprøve får du som regel på deg litt "tryllekrem", eller Emla som det heter. Da kjenner du bare et lite prikk når blodprøven tas. 


St. Olav har laget en film om Mathea som skal ta blodprøve. Filmen viser veldig godt hva som skjer og gjøres ganske likt hos oss på Nordlandssykehuset.

 




CT er en stor maskin som ligner litt på en tunnel som tar bilder av kroppen. Du må ligge på en benk og når maskinen tar bilder, vil benken bevege seg frem og tilbake. Du må ligge musestille når bildet blir tatt.

​​

Bamse som skal ta røntgen
Hippo i CT-maskinen.

 

 

EEG betyr at vi sjekker hvordan bevegelsene inni hodet ditt er. Det vil vises som et sikksakk-mønster på en liten skjerm. For å få det til, får du festet mange små "knapper" på hodet. Håret ditt blir litt klissete av limet som brukes, og derfor får du vaske håret når du er ferdig med undersøkelsen​. Man må også sitte ganske stille, men heldigvis kan du lese bok eller sitte på fanget til mamma eller pappa.
 
 

Når vi tar en hørselstest så sjekker vi hvor godt du hører. Da har man på seg hodetelefoner som det kommer små lyder ut av, og så skal du legge en ball i en bøtte når du hører en lyd.

Bli med når Hippo tar hørselstest (pdf)

Et kosedyr på sykkel
Hippo tar hørselstest.

 

 

 

​​​​Oslo Universitetssykehus (OUS) har laget film om det å få lystgass. Disse viser veldig godt hvordan lystgass på Nordlandssykehuset også er. 

Lystgass​ til barn​

Lystgass til ungdom​

Hippo får lystgass (pdf)

En person som holder et kosedyr
Hippo får lystgass.

 

MR er en stor maskin som ligner litt på en tunnel som tar bilder av kroppen. Du må ligge på en benk og når maskinen begynner å ta bilde, bråker det ganske mye. Du kan få på deg noen hodetelefoner som stenger ute lyden litt. Du kan høre på musikk eller lydbok og kanskje kan du se en film når du ligger inne i MR-maskinen. Hvis du vil kan du ha med deg en bamse eller et teppe, men det må ikke inneholde metall.

Din jobb er å slappe av og ligge helt musestille som en statue når bildene blir tatt. Noen MR tar bare 15 minutter, men noen ganger tar det lenger tid, kanskje 1,5 time. Radiografen vil snakke med deg innimellom for å høre at du har det bra. Du får en snakkeknapp du kan trykke på hvis du vil si noe til radiografen eller hvis du trenger en pause.

En mann og en kvinne som står sammen med en bamse
Hippo klar for MR.

Bli med når Oliver skal ta MR-undersøkelse på sykehuset

Noen undersøkelser eller operasjoner som skal gjennomføres krever at barnet ligger helt i ro. Da kan man få narkose, det betyr at man sover mens undersøkelsen blir gjort. Narkosen kan gis som en medisin i et lite plastrør (veneflon) i en blodåre på hånden eller man kan puste inn sovemedisinen gjennom en liten maske. Anestesipersonellet finner ut hvilken metode som passer best for nettopp deg. 

Se filmen om Live og Elle som fikk narkose på Nordlandssykehuset​. English version below.

 

Noen barn trenger å få medisinen gjennom et plastrør i hånden. Da er det lurt å få på "trylleplaster" eller Emla. Det gjør at du kjenner et lite prikk når plastrøret settes inn i hånden. 

​​

Røntgen er en slags fotografering av det som er inni kroppen. Hvor kult er ikke det? Man kan enten ligge, sitte eller stå mens man tar bilde, det kommer litt an på hva legen ønsker bilde av. Man må ligge musestille når bildet blir tatt.
 
Et kosedyr som tar røntgen
Hippo tar røntgen.

 

Noen ganger må man få sonde fordi man trenger medisin, ikke spiser nok eller skal gjøre en undersøkelse. En sonde er et tynt plastrør som legges inn gjennom nesen, og ned i magesekken, slik at man kan få det man trenger rett i magen.

Se når Hippo får sonde (pdf)

Ultralydundersøkelsen skjer inne på et ganske mørkt rom hvor du ligger på en undersøkelsesbenk. Det brukes en gele mellom ultralydapparatet og huden din, på den måten kan vi se inni kroppen din.

Dame som tar ultralyd på bamse
Hippo tar ultralyd.

 

Når vi undersøker øynene gjør vi først en synstest, for å se hvor små figurer du klarer å se. For å undersøke om man trenger briller, må vi gi øyedråper først og de må virke i 20-30 minutter før vi kan måle styrken. Kanskje vil vi også lyse på øynene dine eller sjekke hvordan øynene dine beveger seg.

Se i brosjyren om Hippo som gjør en øyeundersøkelse

En person som klipper en bamse
Hippo tar en øyeundersøkelse.

 

​​

Sist oppdatert 27.02.2024